AddToAny

Arkitekturfortellinger

Arkitekturfortellinger
Minnested ved Utøya, bokpaviljong i Frankfurt og turistvegprosjekter landet rundt. Manthey Kula og grunnlegger Beate Hølmebakk er på vei mot sentrum av norsk samtidsarkitektur.
Når Beate Hølmebakk (55) er i utlandet og snakker om Manthey Kula, arkitektkontoret hun og mannen hennes, Per Tamsen, grunnla for femten år siden, og det er hun stadig oftere, er det én ting alle lurer på: kontorets navn.

- Det er verdens enkleste svar på det. Manthey er mellomnavnet mitt, det er min mors pikenavn, og bestefaren til Per het Kula til etternavn, et svensk soldatnavn, begynner Hølmebakk fra sin stol på en kaffebar som ligger to minutters spasertur fra det lille, modellfylte rommet like ved Fagerborg kirke som Manthey Kulas fem ansatte holder til i. Så ofte bruker de stedet, delvis av plassgrunner, at mannen bak disken ikke bare straks gjenkjenner Hølmebakk, men også påpeker når hennes ansatte var her sist.

- Da vi registrerte firmaet, var det som Tamsen Hølmebakk. Men det er flere arkitekter i Hølmebakk-familien, og det var fint å ha sitt eget navn, og så liker vi at folk begynner å lure: Hvor kommer navnet fra? Hva er det? Vi jobber med mange forskjellige typer prosjekter, og derfor synes vi det er fint at navnet har en åpenhet i seg. Det fungerer også bra internasjonalt. Ingen har problemer med å uttale det. Beate Hølmebakk, derimot, er helt umulig.

- Kan du holde frem ett prosjekt som er betegnende for praksisen deres?

- Jeg kan ikke peke på ett prosjekt. Vi har alltid tenkt at vi har en praksis som er todelt. Det ene er oppdragsarbeid. Det andre er papirprosjekter, arbeider som ikke skal bygges. Det siste vi gjorde i så måte, var faktisk et oppdrag fra et arkitekturmuseum i Orléans i Frankrike som ville ha et av våre prosjekter i samlingen. Stort sett har det vært egeninitierte ting. Vi tenker at de to typene arbeid er like viktige, og vi tenker også at de arbeidene som er papirarkitektur, fôrer og har betydning for oppdragsarkitekturen.

- Som en form for research?

- En form for utviklingsarbeid. Det gir oss mulighet til å jobbe ganske fritt med form. Men det gir oss også øvelse i det å tydeliggjøre og spisse problemstillinger og å knytte dem til arkitektonisk form.

- Kan du peke på deler av praksisen der delene har spilt særlig godt sammen?

- Nå holder vi på med det nasjonale minnestedet for Utøya. Det handler om innlevelse, i stor grad, å forsøke å stille en oppgave på riktig måte: Hvilke ting skal det tas hensyn til, hvilke ting skal det ikke tas hensyn til, hva er det som lar seg bearbeide arkitektonisk, hvordan kan man skape form som kan tolkes, som har mange svar? Kanskje er dét den oppgaven der vi i størst grad kan dra veksler på papirarkitekturen. Vi har ikke bygget så innmari mye, vi er et lite kontor, men fergeleiet på Forvik på Helgelandskysten er veldig ekspressivt i formen, og det er mange av papirprosjektene våre også. V

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt