AddToAny

Ansatte i XXL har jobbet gratis 1. mai. Nå går saken til Stortinget

Det er arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, som tar opp spørsmålet i den ordinære spørretimen i Stortinget.
Gjennom media har det kommet fram at flere butikker i sportskjeden XXL har hatt ansatte i arbeid på 1. mai for å telle varer, uten at de har fått lønn for det.

- Hvordan jobber myndighetene for å slå ned på denne formen for useriøsitet i arbeidslivet, spør Aasrud.

ph

Uheldig dugnadskultur

1. mai er en offisiell helligdag i Norge. Det er også arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag.

Likevel måtte altså ansatte i XXL møte på jobb klokka 08.00 om morgenen 1. mai i år for å jobbe dugnad for arbeidsgiveren. Det skjedde blant annet på Storo og Majorstua i Oslo. Ledelsen understreket at det ikke var tvang, men oppfordret like fullt ansatte til å stille opp, noe flere gjorde.

Flere ansatte har sagt til E24, som først omtalte saken, at de syntes det var drøyt og at flere som ikke møtte opp til gratisjobbingen fikk høre dette i ettertid. Ledelsen i sportskjeden har senere beklaget dette og samtidig innrømmet at det har vært en uheldig dugnadskultur i XXL tidligere.

Etterlyser verktøy

Nå havner altså saken opp i Stortingets ordinære spørretime onsdag. Rigmor Aasrud vil vite hva slags verktøy regjeringen har i sin verktøykasse når arbeidstakere nærmest stilles opp mot et ultimatum og må jobbe gratis på 1. mai.

ph

- Nå har regjeringen nettopp kvittert ut at de ikke vil komme tilbake til Stortinget med en sak om å øke organisasjonsgraden. Regjeringen ønsker ikke at Stortinget skal involveres i dette arbeidet. Dette er jo nettopp en bransje hvor det er en veldig lav organisasjonsgrad. Hvilke virkemidler har regjeringen for å hindre at slike ting skjer, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Vil organisere dem

Trine Lise Sundnes er leder i LO-forbundet Handel og Kontor (HK). Hun reagerte kraftig på denne dugnadsjobbingen.

- Vi oppfordrer alle som har jobbet på XXLs såkalte dugnad om å ta kontakt med oss slik at vi kan få de organisert og fremme krav på deres vegne, var hennes kommentar til nettstedet E24.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
HK-Nytt 29.06.2020
HK region Østlandet Sør foreslår forbundsansatt og tidligere SV-politiker Lena Reitan som ny nestleder. Det begynner å bli trangt om plassen i HK-toppen.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt