AddToAny

Ansatte i XXL har jobbet gratis 1. mai. Nå går saken til Stortinget

Det er arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, som tar opp spørsmålet i den ordinære spørretimen i Stortinget.
Gjennom media har det kommet fram at flere butikker i sportskjeden XXL har hatt ansatte i arbeid på 1. mai for å telle varer, uten at de har fått lønn for det.

- Hvordan jobber myndighetene for å slå ned på denne formen for useriøsitet i arbeidslivet, spør Aasrud.

ph

Uheldig dugnadskultur

1. mai er en offisiell helligdag i Norge. Det er også arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag.

Likevel måtte altså ansatte i XXL møte på jobb klokka 08.00 om morgenen 1. mai i år for å jobbe dugnad for arbeidsgiveren. Det skjedde blant annet på Storo og Majorstua i Oslo. Ledelsen understreket at det ikke var tvang, men oppfordret like fullt ansatte til å stille opp, noe flere gjorde.

Flere ansatte har sagt til E24, som først omtalte saken, at de syntes det var drøyt og at flere som ikke møtte opp til gratisjobbingen fikk høre dette i ettertid. Ledelsen i sportskjeden har senere beklaget dette og samtidig innrømmet at det har vært en uheldig dugnadskultur i XXL tidligere.

Etterlyser verktøy

Nå havner altså saken opp i Stortingets ordinære spørretime onsdag. Rigmor Aasrud vil vite hva slags verktøy regjeringen har i sin verktøykasse når arbeidstakere nærmest stilles opp mot et ultimatum og må jobbe gratis på 1. mai.

ph

- Nå har regjeringen nettopp kvittert ut at de ikke vil komme tilbake til Stortinget med en sak om å øke organisasjonsgraden. Regjeringen ønsker ikke at Stortinget skal involveres i dette arbeidet. Dette er jo nettopp en bransje hvor det er en veldig lav organisasjonsgrad. Hvilke virkemidler har regjeringen for å hindre at slike ting skjer, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Vil organisere dem

Trine Lise Sundnes er leder i LO-forbundet Handel og Kontor (HK). Hun reagerte kraftig på denne dugnadsjobbingen.

- Vi oppfordrer alle som har jobbet på XXLs såkalte dugnad om å ta kontakt med oss slik at vi kan få de organisert og fremme krav på deres vegne, var hennes kommentar til nettstedet E24.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det er E24.no som melder at 21 av 42 butikker nå har opphørssalg. Det er Jotunfjell Partners som har kjøpt opp hele Notabene-kjeden, etter konkursen mandag. Selskapet eide 20 prosent av kjeden fra før av.
HK-Nytt 21.11.2019
Den tidligere tillitsvalgte har tilstått underslaget på alle punkter. Pengene ble underslått over en periode på elleve år, mens han satt som kasserer i både fagforening og lokal klubb.
HK-Nytt 21.11.2019
Kiosk «Lettere, mindre Bygninger, i hvilke der selges Aviser, Billetter, Cigarer o.l Det altid abentstående Rum er her indskrænket til en Firkant hvorigjennem Ekspeditionen foregaar»
HK-Nytt 20.11.2019
Notabene tapte 28,5 millioner kroner før skatt i 2018 etter å ha omsatt for 183 millioner kroner. Året før gikk bokhandlerkjeden så vidt i pluss, skriver DN.
HK-Nytt 19.11.2019
I juni åpnet Coop Norges første døgnåpne, ubetjente butikk. Før åpning var både butikksjef Yury Boyarintsev og kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop usikre på om kundene i det hele tatt hadde behov for å handle noe om natta.
HK-Nytt 18.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt