AddToAny

Annenhver nordmann aner ikke hva straffenivået for voldtekt er - men vil likevel ha strengere straffer

Et stort flertall av befolkningen mener at voldtekt bør straffes strengere, ifølge ny forskning fra Oslo Met. Men generelt mener halvparten av oss at straffenivået i Norge er akkurat passe.
Det er ikke noe stort flertall for strengere straffer i Norge: Blant unge under 29 år mener bare 35 prosent at straffene er for milde. Dette overrasker statssekretær John-Erik Vika i Justis- og beredskapsdepartementet.

- Den store endringen i den generelle rettsoppfatningen er oppsiktsvekkende. Jeg biter meg merke i at folk tror straffene er lavere enn de faktisk er. Det gir da mening at mange også svarer at straffenivået er for mildt, sa Vika (Sp) da han mottok rapporten på vegne av departementet.

Regjeringen har en jobb å gjøre innenfor folkeopplysning, sa han.

En stor del av befolkningen mener at straff ikke kan rettferdiggjøres når det gjelder bruk av et mildt stoff som cannabis.

Rettssosiolog Ingrid Rindal Lundeberg

- Loven kan ikke virke avskrekkende hvis ikke folk vet hva som er straffbart, og hvor høyt straffenivået er.

Ville gi befolkningen en stemme

I februar ble rapporten «Rettsoppfatning i Norge: Holdninger til straff og straffegjennomføring i den norske befolkning» lansert på et seminar i regi av Velferdsforskningsinstituttet Nova.

- Vi har kartlagt hvordan folk selv vil straffe lovbrytere, dersom de fikk makt og kunne bestemme. Et mål har vært å gi stemme til befolkningen i rettspolitiske spørsmål uten å lytte til de som normalt uttaler seg på befolkningens vegne, så som politiet, advokater og dommere, sa prosjektleder og forsker Lars Roar Frøyland.

- Rettsoppfatningen ble sist undersøkt i 2009, så det var på høy tid med en ny undersøkelse, sa Frøyland.

4000 intervjuobjekter

Forskerne har intervjuet fire tusen personer mellom 16 og 74 år, både på telefon, via skriftlige spørreskjemaer og i fokusgrupper, og spurt om deres følelser, holdninger og meninger i rettspolitiske spørsmål.

Deltakerne fikk presentert seks lovbrudd og ble bedt om å oppgi hva de trodde var samfunnets reaksjon i hver enkelt sak, hva de selv mente var korrekt reaksjon, og hva de trodde folk flest ville mene.

Et dommerpanel bestående av tingretts- og lagdommere fastsatte et straffenivå for de seks, fiktive lovbruddene i tråd med domstolens praksis.

Deltakerne ble også spurt om sin holdning til straffenivåene og alternative straffereaksjoner, samt til straffens formål.

Videre ble det innhentet informasjon om holdninger til lov og rett fra 80.000 deltagere i såkalte Ungdata-undersøkelser.

Over halv

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Regjeringen ønsker å gjøre «covid-fullmaktene» permanente, og har foreslått en ny forskriftshjemmel i smittevernloven. - Demokratiet og rettsstaten blir undergravet, sier jussprofessor Hans Petter Graver.
Advokatbladet 06.06.2023
I Oslo tingrett fikk en kvinne og to menn medhold i at rutinemessige kroppsvisitasjoner i Bergen fengsel innebar krenkelse av EMK artikkel 3, men ble ikke tilkjent erstatning. Mandag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
Advokatbladet 05.06.2023
- Meddommerne har blitt forledet, villedet og forhindret i å utføre sitt mandat, het det i dissensen fra lagmannsrettdommen. Det var, ifølge ankeutvalget, ikke tilstrekkelig grunn til å få saken prøvd i Høyesterett.
Advokatbladet 05.06.2023
Det er ventet en intens og spennende kamp mellom de to fakultetene under årets stafett, som på tradisjonelt vis startet med en konkurranse der de tre statsmaktene målte krefter.
Advokatbladet 02.06.2023
Rundt 650 advokater inntok utestedet Taket i Oslo sentrum da både Ruben, Undergrunn og Hans Orkester spilte opp til dans.
Advokatbladet 02.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt