AddToAny

Anna B. Jenssen slutter som ansvarlig redaktør i Morgenbladet

- Det har tidvis gått over noen grenser i måten man har uttrykt sin misnøye på, sier styreleder Amund Djuve, som beklager at hun går av.
Hun slutter av hensyn til Morgenbladet, og av hensyn til seg selv og sine nærmeste, opplyser hun i en pressemelding som er sendt til mediene.

- Jeg er lei meg for at jeg ikke lenger klarte å stå i dette. Det ble etter hvert tydelig for meg at motstanden var så massiv, og så mangefasettert, at det i praksis var ødeleggende for både den daglige driften av Morgenbladet, for gjennomføringen av strategien og for meg selv, sier Jenssen, ifølge meldingen.

Sykmeldt

Det opplyses videre om at Jenssen er sykmeldt og at hun ber om forståelse for at hun ikke vil kommentere avgangen ytterligere. Hun har også skrevet en lengre melding i sosiale medier.

Hun vil bli i NHST-konsernet, men tar ett års permisjon med virkning fra 22. oktober 2019. På Facebook varsler hun at hun skal skrive bok i permisjonen.

- Dette er ferskt. Hun tok kontakt med oss i går og sa at av hensyn til Morgenbladet og sin egen helse, hadde hun funnet ut at det var riktig å si opp, sier Amund Djuve, styreleder i Morgenbladet og ansvarlig redaktør i Dagens Næringsliv.

Han forteller mandag ettermiddag at han sammen med Jenssen og konsernsjef Hege Yli Melhus Ask nettopp har orientert bedriftens ansatte om oppsigelsen.

- Stemningen var preget av alvoret i informasjonen, sier Djuve til Journalisten.

Han forteller at han selv kun har kjent til Jenssens avgjørelse siden i går, søndag.

- Dette var en beslutning hun hadde kommet fram til da hun tok kontakt, så det hadde egentlig ikke hensikt å diskutere det med henne.

- Har dette vært et tema mellom dere tidligere?

- Nei.

Han beklager at Jenssen valgte å gå av.

- Men det er dypt menneskelig å si fra når grensen er nådd. Hun tålte den saklige kritikken, fordi hun trodde på strategien og hadde vår støtte, men konflikten og belastningen ble til slutt for stor, sier Djuve, ifølge pressemeldingen som ble sendt.

Langvarig konflikt

Konflikten i Morgenbladet har preget avisen siden det ble kjent at de måtte kutte i økonomien og samtidig ga tilbud om sluttpakker. Ni ansatte, flere av dem profilerte journalister i avisen, takket ja.

Årsaken til nedbemanningen skal blant annet ha vært vært en sommerkampanje som floppet, og krav fra konsernet NHST om å ha en større sikkerhetsmargin i økonomien.

I forkant skal stemningen i redaksjonen allerede ha vært turbulent, spesielt etter redaksjonssjef Ivar A. Iversensluttet på dagen i november i fjor. I etterkant av at nedbemanningen har klubben sendt to brev til styret med mistillit til ansvarlig redaktør Jenssen, og bedt om at hun går av som redaktør.

I et åpenhjertig brev til flere skribenter som vurderte å slutte å levere stoff til Morgenbladet, så forsøkte Jenssen å forklare flere av valgene hun har tatt de siste månedene.

- Når vi setter oss ned for å evaluere hvordan nedbemanningen er blitt gjennomført, vil ingen bli overrasket dersom vi konkluderer med at mye kunne vært gjort annerledes. Men jeg mener fremdeles at det var nødvendig å redusere kostnadsnivået, skrev hun blant annet.

- Gått over noen grenser

Styreleder Djuve mener de siste ukene ikke har vært en god periode for Morgenbladet.

- Det har falt veldig mange harde ord, både i offentligheten og i andre fora. Det har helt åpenbart vært en veldig krevende periode, sier Djuve til Journalisten.

- Har det blitt begått noen feiltrinn i måten diskusjonen har blitt ført, mener du?

- Journalister og ansatte som mener at vi tar Morgenbladet i feil retning, må ha anledning til å si fra om det. Men det har tidvis gått over noen grenser i måten man har uttrykt sin misnøye på.

- Har du inntrykk av at dette har spilt inn på Jenssens avgjørelse?

- Det er ikke tvil om at det hun har stått i de siste ukene, til slutt ble for mye.

Djuve opplyser at styret i Morgenbladet møtes til ordinært styremøte tirsdag 22. Oktober.

- Nå må vi ta stilling til hvordan vi skal gå fram på kort og lang sikt. Vi må få konstituert en midlertidig leder, og diskutere rekruttering av en permanent leder, sier Djuve, som ellers ikke vil kommentere det planlagte innholdet i morgendagens møte.

Image-text:

Anna B. Jenssen går av som redaktør etter en langvarig konflikt i Morgenbladet. Foto: Fredrik Bjerknes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Internett er markedsvinner. Mediebarometeret viser at reklameomsetninga via mediebyråene i Norge ble redusert med 17,9 prosent i første halvår 202, sammenligna med samme periode i fjor. Det skriver Mediebyråforeningen i ei pressemelding.
Journalisten 13.07.2020
Det viser ny undersøkelse. Én av ti spurte i en ny undersøkelse opplevde svekket IT-sikkerhet i forbindelse med hjemmekontor under koronakrisen, viser nye tall.
Journalisten 13.07.2020
- Godt språk inngir tillit, sier Christine Calvert. - Hvis vi leser en artikkel med dårlig språk, kan vi ta oss i å lure på om journalisten er til å stole på. Det går også utover avisens omdømme, sier Christine Calvert.
Journalisten 13.07.2020
Stoppet dokumentar. Fire personer i dansk TV 2, inkludert flere redaksjonelle medarbeidere, er siktet for ulovlige opptak på et sted som ikke er fritt tilgjengelig. Dokumentaren handlet om forholdene på pleiehjemmet Kongsgården i Aarhus.
Journalisten 11.07.2020
- Akkurat nå er dette drømmejobben. Erik Frengstad begynner i 10. klasse til høsten, men har allerede over ett års erfaring som frilansjournalist.
Journalisten 10.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt