AddToAny

Anki Gerhardsen er Årets frilanser

Hedret på Gull og gråstein-konferansen lørdag kveld. «Uredd», «produktiv» og «med en tydelig og kritisk stemme». Slik beskriver juryen Anki Gerhardsen, som lørdag kveld ble kåret til Årets frilanser.
Prisen ble delt ut Gull og gråstein-konferansen, som går av stabelen i Pressens hus denne helgen.

Bak prisen står NJ Frilans.

Fjorårets vinner var Morten Risberg.

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner er en uredd og produktiv frilansjournalist med base i Bodø. Hun har markert seg med en tydelig og kritisk stemme gjennom variert arbeid over lengre tid. Juryen vektlegger motet og innsikten hun viser i meningsjournalistikken, og innsatsen hun legger ned for å bidra til at samfunnsdebatten skal være fri og åpen.

På den nasjonale arenaen har hun vist seg som en solid mediekritiker gjennom Aftenpostens spalte Medierevisjonen. Flere av vinnerens tekster har utløst større debatter, og hun har demonstrert at hun kan stå støtt i stormen. Prisvinneren har utfordret medienes dekning av mange ulike tema - fra rosabloggere til transsensur, Mohammed-karikaturer og eggdonasjon.

Diplomet til prisvinner Anki Gerhardsen.

Årets frilanser er altså ikke den som går med flokken. I stedet løfter hun gjerne frem lite belyste men viktige aspekter ved aktuelle saker. Juryen mener dette er av stor verdi i en tid med økende polarisering, intoleranse og innsnevret ytringsrom. Mer enn noen gang trenger vi stemmer som kan utfordre og stille spørsmål.

Juryen mener dessuten at prisvinneren viser en ekstra styrke ved å markere seg så tydelig med meningsjournalistikk uten fast ansettelse.

Vinneren bidrar til å løfte takhøyden for debatt i hjemfylket også. Hun leder for eksempel debattarenaen Lytring, hvor forskere og samfunnsdebattanter møtes på ulike steder for diskusjon og refleksjon. Debattene sendes ofte på NRK. Hun deltar også selv i debatter og holder foredrag.

I tillegg leder årets frilanser et utdanningsprosjekt for norske og russiske journalister i regi av Barents Press, et nettverk for journalister i Barentsregionen. I flere år har hun laget kurs for norske og russiske journalister, og arbeidet med å styrke kontakten mellom dem.

I 2019 var hun medlem av Kildeutvalget, nedsatt av Norsk Presseforbund. I kjølvannet av VGs dekning av Bar Vulkan-videoen vurderte utvalget medienes omgang med kilder. Arbeidet førte blant annet til flere endringer i Vær Varsom-plakaten.

I 2020 ble årets frilanser utnevnt som medlem i regjeringens ytringsfrihetskommisjon.

Sist, men ikke minst, er prisvinneren også en dreven teater- og kunstkritiker.

Årets frilanser 2021 er Anki Gerhardsen.

Gratulerer!

Image-text:

«Flere av vinnerens tekster har utløst større debatter, og hun har demonstrert at hun kan stå støtt i stormen», skriver juryen om prisvinner Anki Gerhardsen.

Foto: Rune Nilsen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Går av som forskning.no-redaktør etter nesten 15 år. Til neste år vil Nina Kristiansen ha vært redaktør i forskning.no i 15 år. Sammen med flere andre jubileer gjorde det at Kristiansen begynte å tenke på forandring.
Journalisten 26.11.2021
Krever at mer gjøres for å sikre menneskerettighetene. Fem nordiske fotballforbund krever i et brev til Fifa at mer gjøres for å sikre grunnleggende menneskerettigheter.
Journalisten 26.11.2021
- Vi har lenge sagt at vi må gjøre noe med det, sier PK-leder.
Journalisten 26.11.2021
Slapp helt av og test deg sjøl med tidenes beste quiz - folketallet tatt i betraktning.
Journalisten 26.11.2021
Klar på at Qatar aldri burde fått VM. TV 4 og C More får trolig ikke med seg ekspert Lotta Schelin til fotball-VM i Qatar neste år. - Jeg får klump i magen av å tenke på det, sier hun.
Journalisten 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt