Fagbladet
17.10.2019
Blomkålen ser ut som en blomkål, lukter som en blomkål og smaker som en blomkål. Men man trenger ikke lenger tenner for å spise den. Konsistensen på middagene til kokk André Frandsen (22) er som melete gele, perfekt for tannløse ganer.
Kjøttkaker, gulrøtter, et par poteter, syltetøy: klask, nedi kverna. Kjenne vibrasjonen av stålkniver som jobber. Brun, oransje, gul og rød middag forvandles til en jevn, lysebrun masse i løpet av sekunder.
Les merFor sykehjemspasienter uten tenner er fargeløs middagspuré hverdagskost.
{s1}
Men her på Marka sjukeheim i Gran kommune i Oppland får beboerne servert helt andre boller. Navnet er formkost, eller konsistenstilpasset mat.
På det kommunale sykehjemmets eget kjøkken står 22 år gamle André Frandsen med hemmeligheten i hånden. Det hvite pulveret fra den lille boksen er nesten alt som skal til for at kyllingfilet skal forbli kyllingfilet, selv etter en tur i kverna.
- Det er revolusjonerende å kunne sende opp tilnærmet vanlig mat til folk som ikke kan tygge. Plutselig kan de spise middag med kniv og gaffel igjen, forteller kokken stolt.
I 2018 ble over 40 prosent av beboerne på norske sykehjem vurdert for ernæringsme