AddToAny

Alt for Jan H. Linges ære

Halvtonneren «Halling» klarte ikke å kvalifisere seg til VM på Hankø i 1983, men under MK-Båt Cup slo den kongens gamle havltonner, i hvert fall på vannet.
MK-Båt Cup hadde i år 56 båter på startstreken, flere enn ventet, og er en morsom og sosial regatta arrangert av Sarpsborg Seilforening, seilt i Singlefjorden. Deltagerne ble delt inn i fire klasser, tur og NorRating, begge med shrthandedklasse og med fullt mannskap. Sponsoren for regattaen er Martin Kamperhaug. Han er ikke bare sponsor, han kan også takkes for at regattaen hadde flere deltagere enn på lenge.

I lånt båt

En av årsaken til økt deltagelse er alle halvtonnerne som Kamperhaug har hentet inn, og pusset opp. Nå er stallen hans på 20 slike båter hvor det gjenstår noen arbeidstimer på enkelte. For å fylle opp seilere i alle disse gamle halvtonnerne så inviterte Kamperhaug seilere for å låne båter, også SEILmagasinets redaksjon. Vi fikk velge mellom tre båter, og valgte «Halling», den rare båten med kjølen feil vei.

Halvtonnerne ble bygget for IOR-reglen, da tidens NorRating. Alle i klssen ble bygget for å måle opp mot en grense, og det var om å gjøre å gjøre grep for å få båten med så mye seil som mulig, og så stor som mulig. «Halling«s metkelige form er et resulatet av kretive ideer for å få mest mulig ut av reglen, ideer som kanskje ikke var de beste. «Halling» er en eksperimentell båt som aldri har overbevist på regattabanen. Det var motiverende. Vi tok sjansen på at Linge hadde rett på 80-tallet, og at feilen lå hos seilrene som hadde båten.

Jeg fikk med med min tremenning Morten Nissen-Lie og stilte i Nor Rating, hvor det var flest båter, selv om vi bare var to.

Seilklar på brygga

«Halling» var utstyrt med lite slitt regattaseil. Storseilet i strekkfast laminatduk og genuan i monofil, gjennomsiktig polyesterplast som jeg kjenner godt fra windsurfing, men ellers ikke. Plasten blir sprø og sprekker etter eksponering mot sollys, og seilet kan ikke brettes, Vi krysset fingerne på at vinden holdt seg lett, og at seilet skulle holde rundt de 16 nm vi skulle seile. Kamperhaug hadde utstyrt båten med en h

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

Dagens beste klarte ikke rette opp en svak førstedag. Snipeveteranene Reidar BERTHELSEN, Janett KREFTING, Stian RØRVIK, Herman HORN JOHANNESEN hadde en svak fredag med plasseringene 9, 9 og 11, før de avsluttet med 1. plass.
SEILmagasinet 16.10.2021
Var jevnest og best i finaleseilasene Årets Norgesmester i Finnjolle hadde fått med seg Fabian Spone, Petrus Eide og Eivind Rubinstein til årets Mesternes Mester regatta.
SEILmagasinet 16.10.2021
Hjemmefavoritten Karl Otto Book og Snipelaget vinner kvaliken foran Anders Hylen Klippenberg allerede før de to siste flightene i syvende runde er ferdigseilt.
SEILmagasinet 16.10.2021
Alt klart for en spennende avslutning av Mesternes Mesterskap
SEILmagasinet 16.10.2021
Den erfarne seileren Henning Røed er ukens lørdagsgjest og forteller hvorfor han unngår de mest hektiske sommerukene
SEILmagasinet 16.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt