AddToAny

Aftenposten beklager: Artikkel om MS Thorbjørn burde vært løst på en mer hensynsfull måte

- Så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker.
«10 år etter 22. juli får mediene et fortjent kritisk søkelys mot seg. I Aftenposten er det særlig én artikkel vi har brukt tid på å diskutere», skriver nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i en kommentar publisert fredag morgen.

Artikkelen nyhetsredaktøren trekker fram er «Dette skjedde på MS Thorbjørn» - publisert i A-magasinet, og som i hovedsak er basert på lekkede politiavhør av dem som var om bord.

«Vi vurderte at forklaringene deres var av stor offentlig interesse. Hensikten med artikkelen var å gi en nøktern gjengivelse av hva som skjedde basert på det som ble fortalt på et tidlig tidspunkt», skriver Strøm-Gundersen.

Men i dag har avisen endret syn på publiseringen.

«Aftenposten så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker i en allerede svært sårbar situasjon. Vi beklager at den ikke ble løst på en mer hensynsfull måte», står det videre i kommentaren.

Aftenposten ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter publiseringen, men ble ikke felt. PFU mente imidlertid at avisen burde ha utvist større forståelse for de berørte på MS Thorbjørn. Hadi Strømmen Lile, som den gang var representant for allmennheten i PFU, ønsket å felle Aftenposten, men fikk ikke med seg resten av utvalget.

Tidligere denne uken beklaget Dagens Næringsliv en formulering i en ti år gammel 22. juli-leder. Og Bergens Tidende har konkludert med at en omstridt 22. juli-kronikk, hvor det ble hevdet at Ap utnytter 22. juli i et velregissert politisk spill, ikke ville blitt publisert i dag.

Image-text:

Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten, beklager A-magasinets artikkel om MS Thorbjørn.

Arkvifoto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Avverget søksmål. Nettgiganten Twitter har inngått et forlik som avverger et gruppesøksmål fra investorer som mente seg villedet. Summen på forliket er 809 millioner dollar, som tilsvarer drøyt 8 milliarder kroner.
Journalisten 20.09.2021
Følger opp undersøkelse som ble gjort for ti år siden. Redaksjonelle medarbeidere som var med i dekningen av terrorhandlingene for ti år siden får i dag tilsendt en ny undersøkelse fra Norsk Journalistlag (NJ).
Journalisten 20.09.2021
Begynner i Sunnmørsposten etter sesongen. Aalesund-keeper Andreas Lie (34) gir seg med fotball etter sesongen. Da går han i gang med jobben som sportsjournalist i Sunnmørsposten. Lie begynner i Sunnmørsposten etter sesongen.
Journalisten 20.09.2021
- Hadde hele tiden en plan om å dra tilbake. NRK-korrespondent Yama Wolasmal var i den afghanske hovedstaden Kabul da byen og landet ble overtatt av Taliban i august.
Journalisten 20.09.2021
- Dette er helt klart en drømmejobb for meg. Madeleine Liereng (28) er nå fast ansatt som produsent for Dagbladet TVs kjendissatsing Rød Løper, skriver Aller Media i en pressemelding. - Dette er helt klart en drømmejobb for meg.
Journalisten 20.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt