AddToAny

Advokatlov-høring på Stortinget i dag: - Taushetsplikt er et misvisende begrep

- Den handler ikke om taushet, men om åpenhet. Og den handler ikke om advokaten, men om klientens rett til fortrolig rådgivning, sa Merete Smith.
Høyesterettsdommer Bergljot Webster frykter kriminelle eiere, dersom ikke eierskapsreglene strammes inn.

Stortingets justiskomité arrangerer i dag en åpen høring om advokatloven. En rekke aktører - som Advokatforeningen, Juristforbundet, Finans Norge, Help Forsikring og Norsk Økokrimforening - deltar.

Generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith, ville ikke bruke sine tilmålte fire minutters taletid til å ta omkamper på temaer som allerede har vært grundig diskutert, sa hun.

- Men alt er ikke som vi kunne ønske i advokatlov-proposisjonen. Advokatforeningen er for eksempel imot å fjerne kravene til personer som vil tilby juridisk bistand og som ikke er advokater, sa Smith, og siktet til forslaget om å oppheve rettsrådsmonopolet.

At advokaters taushetsplikt lovfestes i advokatloven, er et av lovens viktigste grep, mener Advokatforeningen.

- Klienten skal kunne være åpen overfor advokaten. Og det handler heller ikke om advokaten, men om klienten, om klientens rett til fortrolig rådgivning, sa Smith.

Vil ha sammensatte tjenester, men det er et problem

I proposisjonen foreslås det at personer som ikke selv er advokat, men som jobber i et advokatforetak, ikke skal kunne gi juridisk bistand til foretakets klienter.

Lovfester taushetsplikten og opphever rettsrådsmonopolet

Advokatloven klar til behandling i Stortinget

Det foreslås også at internadvokater ikke skal kunne gi juridiske råd til bedriftens kunder.

Flere av lovens bestemmelser vil få store konsekvenser for både personer og foretak, mener Advokatforeningen.

- Det er derfor viktig at det lages gode overgangsregler som ivaretar disse menneskene, sa Smith i høringen.

Hun viste til at proposisjonen faktisk åpner for at andre yrkesgrupper enn advokater skal kunne jobbe i et advokatfirma - for eksempel a

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Tre høyesterettsdommer og Riksadvokatenes rundskriv slår fast at rusavhengige ikke skal straffeforfølges. Men hvem skal regnes som rusavhengig, spør professor Morten Holmboe. KrF mener at situasjonen er «uutholdelig».
Advokatbladet 27.05.2022
- Like muligheter til sykeavbruddsforsikring, uten hinder av graviditet, er en viktig brikke på veien mot reell likestilling i bransjen.
Advokatbladet 27.05.2022
En dommer, en advokat fra Regjeringsadvokaten og en Selmer-advokat innleder.
Advokatbladet 27.05.2022
- Du har mye å bevise når du som internasjonal advokat skal lykkes med en karriere i Norge. Men alt er mulig hvis du jobber knallhardt, viser verdien din og hva du er god for.
Advokatbladet 27.05.2022
- Jeg bobler over av sinne og frustrasjon, sier advokat Trygve Staff.
Advokatbladet 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt