AddToAny

- Advokatene ledet an rettsutviklingen

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch så advokatstanden utvikle seg kraftig gjennom de 45 årene han jobbet tett på advokater. Han vil særlig rose forsvarere i økonomiske straffesaker for å ha spilt en viktig rolle i utviklingen av rettsstaten.
Hvorfor har advokater og aktoratet en mer respektfull relasjon og et bedre samarbeid i Høyesterett enn i de underliggende instansene, undrer Tor-Aksel Busch. Mer om det følger.

Men først; da han gikk av i oktober 2019, satte Busch punktum for en lang karriere i påtalemyndigheten, først som politifullmektig, senere statsadvokat, assisterende riksadvokat og Norges lengst regjerende riksadvokat.

Han har prosedert mot forsvarerlegender som Alf Nordhus (1919-1997) og Olav Hestenes (1930-1996) og har det han kaller et langt bekjentskap til norske advokater.

- Jeg har fulgt norske advokater tett etter at jeg aktorerte min første straffesak i 1976, og har mange gode minner fra samarbeidet med advokatene. De er faglig flinke, og opptatt av å være rettstatens tjenere, det er det helt dominerende inntrykket, sier Busch til Advokatbladet.

Roser forretningsadvokater

Norske advokater har i stor grad bidratt til å trekke frem det internasjonale perspektivet i strafferetten, mener han.

- Advokatene ledet an, her var påtalemyndigheten på ingen måte i førersetet. En del av utviklingen må tilskrives tradisjonelle forretningsadvokater med forsvareroppdrag i økonomiske straffesaker. Det vil sikkert være flere som er uenige med meg i disse betraktningene, og enkelte strafferettsadvokater har absolutt også hatt en rolle i dette, det er det ingen tvil om. Men jeg vil gi ros til forretningsadvokatene som bidro til å løfte det internasjonale perspektivet inn i norske straffesaker.

Dette skal rettsstaten som sådan være glad for, for dette er en viktig utvikling, mener Busch.

Samtidig er sakene bare blitt mer og mer omfattende, peker han på.

- Vidløftiggjøring av saker er et tema jeg prøvde å jobbe mye med i min tid som riksadvokat, men helt uten å lykkes. Jeg synes utviklingen på ingen måte bremser opp, men har fortsatt i dette sporet. Det har blant annet sammenhen

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Advokat og tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet foreslår at Stortinget oppnevner et eget ombud. Advokatfirmaet Grette skal foreta en skatterevisjon av alle skattemessige sider av stortingsrepresentantenes ordninger.
Advokatbladet 22.09.2021
- Jeg kommer til et sterkt fagmiljø, og et firma i vekst, sier Gjermund Mathisen.
Advokatbladet 22.09.2021
Deadline: 21. october We are now looking for an in-house Legal Counsel. The position is either located in Stockholm or in Oslo.
Advokatbladet 21.09.2021
Advokatforeningens talentpris er nyoppusset, delt i to, og skal deles ut til en advokatfullmektig og en prinsipal som har fremmet noen av advokatrollens kjerneverdier i den offentlige debatten. Fristen for å nominere er nå rett rundt hjørnet.
Advokatbladet 21.09.2021
Representantskapet med oppfordring til ny regjering: Må forstå at enkeltmennesker påføres skade som følge av at de ikke får fri rettshjelp.
Advokatbladet 20.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt