AddToAny

Administrasjonen er ikke problemet, men løsningen

Så lenge antallet «byråkrater» per «faglige ansatte» er kvalitetsmålet, vil verken ABE-kutt eller «målrettede prosesser og effektivitetsmål» gi ønsket effekt.
«De faglige ansatte ved NTNU har færrest byråkrater rundt seg» - var overskriften i en artikkel om ABE-kuttene i Khrono 21. november. Begrepsbruken og sammenstillingen av de to ansattgruppene på universitetene avslører et fravær av innsikt i hvem administrasjonen er, hvilken kompetanse de administrativt ansatte har, og hvilke oppgaver de er ansatt for å gjøre.

Artikkelen i Khrono handler vel å merke om behovet for forenkling av oppgavene universitetene er pålagt av staten, men når det stilles spørsmål ved om forholdstallet mellom «faglige» og «administrative» årsverk er et godt mål for byråkrati, sporer vi av igjen. Det er det ikke!

Vi må slutte å snakke om «administrative» og «faglig» ansatte. Vi er alle faglig ansatte. Et mer korrekt skille er mellom vitenskapelig og administrativt ansatte i en kunnskapsorganisasjon.

Det er korrekt at det har kommet mange nye pålegg fra staten som medfører økt byråkrati. Eksempler på dette er økte krav fra Nokut til dokumentasjon av det systematiske kvalitetsarbeidet, nytt lovpålegg om to sensorer, økte krav til systematisk medvirkning av både studenter og ansatte, kvalitetssikring av kontrakter og budsjetter, strengere innkjøpsreglement, rapportering og detaljerte regnskap per time per prosjekt, internrevisjoner og tilsyn fra riksrevisjon, strategisk styring etter kvalitative og kvantitative mål, krav til informasjonssikkerhet og personvern, krav om åpen forskning, om systematisk HMS- og be

Les mer

Flere saker fra Khrono

Vi er ikke uenige i at det finnes mange gode aktører å støtte for den som har solidaritet på agendaen. Men som studentenes og akademikernes egen solidaritetsorganisasjon tør vi i SAIH å påstå at vi er ganske unike.
Khrono 08.08.2022
Vårens universitetsdebatt viser behovet for en organisert og handlekraftig akademisk opposisjon.
Khrono 08.08.2022
Psykologiprofessor Reidulf G. Watten slår alarm om partnermarkedet i høyere utdanning og utenforskap blant menn. Nå håper han at noen går i gang med en større sosiologisk studie på enslige norske menn.
Khrono 08.08.2022
En ny rapport i Storbritannia argumenterer for at universiteter må gjøre mer for å forhindre hjemløshet blant sine studenter. Den høye inflasjonen har gjort problemstillingen høyaktuell.
Khrono 07.08.2022
Teknologibygget til UiT sto klart i 2014, men ennå har ikke universitetet formelt sett overtatt bygget. Sentralt står uenigheter med Statsbygg.
Khrono 07.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt