AddToAny

84 akademikere med opprop mot kunnskapsforetak

84 akademikere med opprop mot kunnskapsforetak
Nei til foretak. 84 akademikere fra en rekke universiteter og høgskoler ber regjeringen stoppe utredning av foretaksmodell, og frykter konsekvensene av mer markedsstyring av arbeidsplassene sine.
Juristene Anine Kierulf, Malcolm Langford (UiO) og Hans Petter Graver (UiO) har tatt initiativ til et opprop for å få stoppet regjeringens og Kunnskapsdepartementets planlagte utredning, eller«mulighetsstudie» av ulike tilknytningsformer for universitets- og høgskolesektoren, deriblant foretaksmodellen.

Ytterligere 81 andre akademikere fra flere universiteter og høgskoler har signert oppropet som i dag er publisert i Aftenposten.

(Se navn på alle underskriverne nederst i saken.)

Mulighetsstudie uegnet

«Universitets- og høyskolesektoren har nok av utfordringer. «Mulighetsstudien» er uegnet til å bøte på noen av dem.» heter det blant annet.

Underskriverne mener at formålet med å organisere offentlig virksomhet som foretak vil være å markedstilpasse høyere utdanning og forskning.

Det kan være bedre å ha en statlig sekkepost på budsjettet som sikrer oss den friheten vi har i dag enn en mer markedsstyrt verdi-vurdering. Tina Søreide Professor, NHH

Omdanning til foretak griper direkte inn i organisasjon og ledelse av universitetene, og dermed inn i den faglige frihet og universitetsdemokratiet, hevder de i innlegget.

En markedsmodell vil true forskningsautonomienlangt mer enn det dagens modell gjør og gjøre større skade på de humboldtske idealer. Det vil være enda mindre lønnsomt å holde seg med små fag enn det allerede er, skriver de og hevder videre:

«Det kan virke besnærende å slippe statlig regulering. Men folkevalgt kontroll er faktisk et gode. Det er også et verdivalg. Skal samfunnet frasi seg ansvaret for våre universiteter?», spør de i innlegget.

Insentiver for skolepenger

De som har signert oppropet frykter at forskere kan bli enda mer opptatt av eksternfinansiering for å sikre tilstrekkelig forskningstid.

«Det vil gi insentiver til å innføre skolepenger og senke inntakskravene til studentene for å øke avkastningen. Det kan gå ut over undervisningskvaliteten, fordi presset på målbar «effektivitet» øker. Alt dette er mønstre vi har sett i andre land med lignende ordninger», skriver de og avslutter:

«Vi trenger ikke nok en mulighetsstudie. De utfordringer dagens organisasjonsform medfører, bør kontinuerlig vurderes kritisk. Men heller ikke de løses av en foretaksmodell.»

NHH-professor engstelig for konsekvensene

Tina Søreide er professor i juss og økonomi ved Norges handelshøyskole og en av underskriverne av innlegget.

- Hva er det som gjør at en NHH-professor engasjerer seg mot foretaksmodell?

- Jeg velger å støtte opp om dette initiativet fordi jeg mener at Norge har råd til å la universitetene beholde en egen modell, slik de har i dag, sier Søreide til Khrono.

Søreide som også er en av landets fremste korrupsjonseksperter har blant annet jobbet for Verdensbanken og vise

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt