AddToAny

7 advarsler til deg som skal være kausjonist

7 advarsler til deg som skal være kausjonist
Huseiernes forbrukersjef går gjennom hvilket ansvar du har som kausjonist, og hva du skal passe grundig på når du ønsker å bli det. For bør du egentlig være kausjonist?
Av:

Kausjon betyr å garantere for at noen betaler lånet sitt. Dette skjer ofte hvis de som låner penger for eksempel ikke har nok egenkapital og må låne mer enn boliglånsforskriftens utgangspunkt.

Da blir ofte foreldre eller besteforeldre bedt om å stille som kausjonister for å garantere for lånet. Mange ønsker nok å kausjonere for å hjelpe barna inn på boligmarkedet.

Men husk at du kan risikere å måtte betale på noen andres lån.

Derfor er det viktig at du tenker nøye gjennom om du vil være kausjonist.

Her er våre syv advarsler til deg som tenker på å være kausjonist:

1. Vær bare kausjonist dersom du har råd til det!

Det viktigste rådet om kausjon er at du bare skal kausjonere hvis du har råd til det. Det kan bli alvor, og den du kausjonerer for kan plutselig ikke betale selv. Da kommer banken til deg og ber om penger fra deg. Da er avtalen at du må betale.

Bankene har en egen frarådningsplikt til deg hvis de mener at din økonomi ikke tåler å kausjonere.

Hvis du vurderer å kausjonere, er et godt tips derfor at du ber om en egen rådgivningstime hos banken for å gå gjennom din økonomi for å sjekke at du har råd til å kausjonere.

2. Ikke vær kausjonist for mer enn nødvendig

I og med at kausjonen

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Høstferien står snart for døren, og mange vurderer å leie ut hytta. Men trenger man egentlig å bruke kontrakt, og hva med skatt og forsikringer? Advokat Morten Fæste, ekspert på utleie i Huseierne, gir deg svar.
Hus & Bolig 18.09.2020
Seks av ti frykter brann i boligen, viser en ny undersøkelse. Til sammenligning er bare 16 prosent av oss bekymret for skadedyr eller sopp.
Hus & Bolig 17.09.2020
Kurs er en viktig del av medlemstilbudet for Huseiernes medlemmer. Men korona-pandemien og økt smitte gjør at vi nå er nødt til å avlyse kursene frem til nyttår. Samtidig arbeides det nå med gode alternativer.
Hus & Bolig 16.09.2020
Har du et staudebed som er glissent om våren? Sett blomsterløk innimellom staudene, og få blomstrende bed fra tidlig vår!
Hus & Bolig 16.09.2020
RENTEBAROMETER: Beste rente på boliglånet i det åpne markedet er nå på 1,56 prosent på Huseiernes eksempellån. Det er historisk lavt på tredje måneden. Men hvor lenge vil det vare at rentene er så lave? Ekspertene er uenige.
Hus & Bolig 15.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt