AddToAny

50 år i «verdens beste land»: Shahbaz måtte til Norge før han så sin første utedo

Shahbaz Tariq mener den norske velferdsstaten har mange likhetstrekk med islams lære. Men Fagforbundet-medlemmet er ikke helt fornøyd med måten LO tok imot arbeidsinnvandrerne på 1970-tallet.
Shahbaz Tariq er 23 år når han går av nattoget i Oslo 19. april 1971. Embetsmannssønnen, som er oppvokst i storbyen Karachi, får sjokk da han kommer ut av Østbanehallen.

- For meg var Oslo en landsby, sier Tariq.

Utedo for første gang

Han hadde aldri sett en utedo før han kom til Oslo. I farens tjenesteleilighet i Islamabad var det tre soverom og bad med vannklosett. I den første leiligheten Tariq bodde i Christian Krohgs gate, var det do på gangen. I den andre leiligheten han bodde i, var det utedo i bakgården.

Shahbaz Tariq hadde egentlig aldri noen plan om å komme til Norge. I oktober 1970 dro den nyutdannede bilmekanikeren til Stuttgart i Tyskland for å undersøke muligheten for å ta ingeniør-utdanning der. Han fikk tilbud fra Mercedes Benz-fabrikken om å ta tre års utdanning med et stipend på 900 tyske mark i måneden, men takket nei. Tre år borte fra Pakistan var for lenge.

Han har flybilletten hjem til Pakistan fra Frankfurt i lomma når noen kompiser som på det tidspunktet befinner seg i København, ber han komme dit. Danmark har nettopp innført innvandringsstopp, og kompisene bruker Tariqs lommepenger til å kjøpe togbilletter til Sverige og videre til Norge, uten at han aner noe om det.

Jobb på dag to

Når Tariq kommer ut fra jernbanestasjonen etter å ha gått av nattoget, ser han en Citroën-reklame på et bygg. Han går inn døra, og får adressen til et bilverksted på Vollebekk. Der er ikke sjefen til stede, så ferden går til Lysaker, der jobbjakten heller ikke fører fram. På vei tilbake til sentrum får han øye på et bilverksted, og drar dit neste morgen.

«No, no, there are many Pakistanis here», får han høre da han undersøker mulighetene for jobb. Men han overtaler likevel sjefen til å få vise fram sine bilmekaniker-kunster. Etter en test får han start på bilen, og jobben er i boks før lunsj på dag to i det nye landet.

Men selv om det gikk greit å få jobb, var det ikke så lett å passe inn i det norske samfunnet i begynnelsen.

- Vi forsto jo ikke norsk. Og det var ikke mange nordmenn på den tiden som snakket engelsk, spesielt ikke av de som var litt eldre, om de ikke hadde vært på sjøen, sier Tariq.

Det var heller ikke så lett å finne felles interesser med arbeidskollegene.

- Hva skulle jeg snakke med dem om i lunsjen? De snakket stort sett om jenter de hadde sjekket på byen i helga, om båten og hytta. Jeg sjekket ikke jenter, og hadde verken båt eller hytte, så kommunikasjonen var veldig begrenset.

Nordmenn var generelt skeptiske til innvandrere i begynnelsen, forteller Tariq.

- De spurte meg: Har dere strøm i Pakistan? Har dere hus? Har dere biler? Det er jo ikke så rart - de visste ikke så mye om la

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

- Eierne ga klar beskjed om at dette hadde skjedd på min vakt. De mente jeg måtte tre til side, sa tidligere administrerende direktør Erik Sandøy (bildet) i sitt vitnemål i korrupsjonssaken. Han er i dag arbeidsløs.
Fagbladet 21.01.2022
Noen vil få økt inntekt, mens andre kommuner vil få saftig strømregning. Ordføreren i denne kraftkommunen er kritisk og vil ha billigere strøm.
Fagbladet 21.01.2022
Fagforbundsleder Mette Nord hilser et samarbeid med Unio velkommen og deler bekymringen for at offentlig ansatte sakker akterut lønnsmessig. Men hun er ikke villig til å kjempe for enkeltgrupper i årets tariffoppgjør.
Fagbladet 21.01.2022
Med hele 53 LO-faner fra alle deler av landet og en stor, engasjert forsamling fikk myndighetene en klar melding på Eidsvolls plass: Ta politisk kontroll over kraften.
Fagbladet 21.01.2022
LO Stat forbereder seg på tariffoppgjøret, og det er flere faktorer som tilsier et krevende oppgjør både i staten og Spekter.
Fagbladet 21.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt