AddToAny

36 år som jordmor: - Jeg har grudd meg til å slutte

Etter en kvinnealder i yrket har ikke Ellen Grete Flø Bersås tall på hvor mange fremtidige foreldre hun har møtt, eller hvor mange babyer hun har tatt imot.
Det er dagen etter at 67-åringen hadde sin siste arbeidsdag som kommunejordmor i Ulstein. Nå skal hun ta ut ferie og avspasering før pensjonistlivet starter for alvor 1. september.

Hjemme hos Ellen Grete og ektemannen Kåre på Flø bærer huset slett ikke preg av at de har planlagt noen rolige pensjonistår: I stuen er det kassevis med leker, ved bordet står det barnestoler, i et hjørne er det plassert en babystol. Veggene er fylt med bilder av de tre barna og de åtte barnebarna.

Uredd, trygg og rolig

- Jeg gleder meg til å bruke mer tid sammen med barnebarna. Tre av de bor her på Flø, tre i Gursken og to i Aure på Nordmøre. Den yngste er ti uker gammel, den eldste åtte år. Det er bestemor og de åtte ungene, forklarer hun.

De som kjenner Ellen Grete, beskriver henne som uredd, trygg og rolig. Hun er en som klarer å holde hodet kaldt i stressa situasjoner.

- Jeg har tatt imot barn på de utroligste steder, i ambulanser, båter, i helikoptre, på broer og i busslommer. Det har vært tvillingfødsler, setefødsler og for tidlig fødte, så ja, det har vært til god hjelp at jeg er rolig, sier hun.

Oppvekst på Flø

Selv fikk hun en litt annerledes start på livet. Seks uker gammel ble hun adoptert av Nansy og Sverre Flø i Sverkjegarden på Flø.

- Det var et lykketreff, jeg fikk akkurat de foreldrene og den broren jeg ville ha. Det var fritt og godt å vokse opp her på Flø, her var mange unger, det var skole her, og vi var i fjell og fjæra hele dagene. Vi måtte også hjelpe til på gården. Det ble mye hesjing, luking og høymoleplukking, forteller hun.

Jeg ville egentlig bli enten politi eller p

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Min erfaring er dessverre at sykepleiere er dårlig på å søke råd, sier Marianne Larsen klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie.
Sykepleien 12.08.2022
Norge mottar fredag 1400 doser av vaksinen mot apekopper, opplyser EUs beredskapsorganisasjon Hera til NTB.
Sykepleien 12.08.2022
Antall elever på videregående som lider av en spiseforstyrrelse, har skutt i været, viser en fersk studie. Tallene overrasker ikke helsesykepleierleder Ann Karin Swang.
Sykepleien 12.08.2022
- Dette er ikke en solskinnshistorie, men en historie om kamp og om seire. Noen av dere sykepleiere er kanskje blant dem som reddet livet til denne studenten. Nå er hun en som gir tilbake til samfunnet, skriver Katrine Eeg Sand.
Sykepleien 11.08.2022
Gjennomgått covid-19 øker ikke faren for hjertesykdom. Det viser en studie gjennomført ved seks sykehus i Norge.
Sykepleien 11.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt