AddToAny

190 millioner til kompetansepakke til permitterte og arbeidsledige

190 millioner til kompetansepakke til permitterte og arbeidsledige
Ferske tall viser at det nå er 412.000 arbeidssøkende registrert hos Nav. For å ruste folk bedre for arbeidslivet etter at korona-krisen er over, lanserte regjeringen fredag en kompetansepakke på 190 millioner kroner.
Regjeringen legger nå 100 millioner kroner på bordet og inviterer organisasjoner i arbeidsmarkedet til å samarbeide om å utvikle seks nye bransjeprogram for kompetanseutvikling. I tillegg har regjeringen bevilget 50 millioner kroner til nettbasert opplæring, 20 millioner kroner til opplæring av ufaglærte og 20 millioner kroner til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger.

Raymond Johansen vil åpne dagligvarebutikkene i påska. Det får HK-lederen til å rase: - De ansatte er slitne og trenger fri

Setter i gang tiltak så fort som mulig

- Det viktigste nå er å ta tak i gruppen som er permitterte og komme på banen med tilbud så fort som mulig. Spesielt med tanke på at regjeringen har åpnet opp for at permitterte kan ta utdanning. Vi har allerede begynt dialogen med Virke om hvordan vi kan sette i gang tiltak raskt, sier Bjørn Mietinen til HK-Nytt.

Han peker på at situasjonen på arbeidsmarkedet har endret seg mye siden HK og Virke sendte søknad til myndighetene om etablering av et bransjeprogram for varehandelen. Flere tusen ansatte i varehandelen som er permittert som følge av koronakrisa. Det gjelder også innenfor faghandelen og luftfart. Bransjeprogrammet kunne ikke komme på et bedre tidspunkt, mener Mietinen.

- Vi har vært opptatt av å få på plass bransjeprogrammet for varehandelen siden før jul i fjor. Det er veldig bra at den nå har kommet på plass, selv om omstendighetene har endret seg mye. Nå vil vi først sette i gang raske tiltak, og så begynne å forberede tiltak på lang sikt, sier Mietinen.

Amedia permitterer annonseselgere

Liten pott å fordele på seks bransjeprogrammer

Bransjeprogrammene er skreddersydde utdanningstilbud som utvikles i et samarbeid mellom partene i arbeidslivet. Det er et spleiselag hvor staten betaler for at det utvikles og drives relevante tilbud ved fagskoler, universiteter og høyskoler.

- Vi er veldig spent på å se hvordan fordelingen av midlene vil bli. Vi er en stor bransje, og det er mange som har blitt berørt av permitteringer, sier Mietinen og legger til:

- Siden det er snakk om seks forskjellige bransjeprogram hadde vi gjerne sett at summen var litt større for vår del. Sånn situasjonen er nå, vil det være mye penger som man er nødt til å bruke i bransjeprogrammene.

Fornøyd med at regjeringen lytter

LO-sekretær Trude Tinnlund er også fornøyd med at regjeringen satser på videreutvikling og igangsetting av nye bransjeprogram og styrking av grunnleggende ferdigheter og fagopplæring. Men tiltakene må komme i gang raskt, mener hun.

- Dette er godt tilpasset hvilke næringer og grupper som er særlig rammet av krisen. Samtidig blir det viktig å raskt få på plass et bedre regelverk for å kunne å kombinere dagpenger med kompetansehevende tilbud, legger Tinnlund til.

Dette er de nye bransjeprogrammene:

- Reiselivsnæringen

- Varehandelen

- Frisørbransjen

- Mat- og drikkevareindustrien

- Anleggsbransjen

- Elektro/automasjon- og fornybar/kraftnæringen

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt