AddToAny

Ønsker mer fokus på fornærmede i avhørsopplæringen

Førsteamanuensis Kristina Kepinska Jakobsen ved Politihøgskolen (PHS), mener avhør av fornærmede har vært oversett i utviklingen av avhørsmetodikken KREATIV.
Det har gått snart 20 år siden avhørsmetodikken KREATIV revolusjonerte norske politiavhør, og sendte norsk politi inn i verdenstoppen på området. Avhørsmetodikken kom på plass som en del av etterspillet etter de omstridte avhørene av fetteren til Birgitte Tengs i 1995.

Med KREATIV-modellen ble gamle avhørstriks og -metoder kastet på historiens skraphaug. Fokuset var ikke lenger å få en tilståelse, men å gå inn i avhøret med en åpen tilnærming, med vekt på informasjonsinnhenting gjennom fri forklaring.

- KREATIV har siden det ble innført hatt sitt overveiende fokus på avhør av siktede i straffesaker, noe som også er naturlig fordi det ble utviklet som et oppgjør med tilståelsesbaserte teknikker, sier førsteamanuensis Kristina Kepinska Jakobsen ved PHS.

Jakobsen har fagansvaret for KREATIV på PHS, og har de siste årene forsket på avhør av fornærmede. Forskningen har avdekket utfordringer i spenningsfeltetmellom KREATIV-modellens metodikk og avhør av fornærmede.

Politistudent Elin er intensivsykepleier under koronapandemien: - Nærmest som å gå inn i en krigssone

Nær halvparten av politistudentene utsatt for vold: - Det har helt klart blitt tøffere der ute

Studiestart ved PHS i Stavern: 160 nye politistudenter ble tatt imot

- Politiets avhørere står overfor et dilemma når de skal avhøre fornærmede. Disse personene kommer inn i avhør med en forventning om å bli lyttet til og trodd på, mens avhøreren har et krav om å være objektiv. Her er det en skvis, sier Jakobsen.

Hun viser til to nesten parallelle utviklingsløp i norsk rettsvesen. Det ene handler om avhørsutviklingen, hvor KREATIV har stått sentralt, mens det andre løpet handler om et sterkere rettslig fokus på fornærmede i straffesaker.

- Siden 1980-årene har det kommet mye kritikk mot fornærmedes mangel på rettigheter. En NOU (norsk offentlig utredning, journ.anm.) som kom i 2006 så på fornærmedes rettsstilling, og beskriver hvor traumatiserende det kan være å anmelde og vitne som fornærmet. Siden den gangen har Norge kommet langt på området, blant annet ved at fornærmede har fått flere informasjons- og deltakerret-tigheter, som primært utøves gjennom en bistandsadvokat, sier Jakobsen.

Denne utviklingen, sier førsteamanuensisen, har foregått nærmest parallelt med utviklingen av KREATIV-modellen og politiavhør.

- I KREATIV-metodikken legges det vekt på at alle skal avhøres likt for å innhente informasjon. Fornærmede og siktede har forskjellige rettigheter og plikter, men i KREATIV behandles fornærmede fortsatt som vitner. Fornærmede har nok blitt litt oversett, mener Jakobsen.

Hun understreker at politiet skal og må være objektive.

- Politiet skal ikke ta fornærmedes part. Fornærmede kan

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Da Christine Fossen tiltrådte som politimester i Vadsø i 1998, var hun tidenes yngste. Hun var den første politimesteren som var gravid og hadde mammaperm. Nå gjør hun politicomeback, som sjef for FN-politiet i Sør-Sudan.
Politiforum 23.10.2021
Det at de som sjelden eller aldri har noe med politiet å gjøre har stor tillit til oss, hjelper lite. Problemet er at relasjonen til de vi forholder oss til i hverdagen, er skadelidende.
Politiforum 22.10.2021
John-Erik Vika ble i dag utnevnt som statssekretær for justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Politiforum 22.10.2021
Det er viktig at ressurssterke land bidrar til FN med kompetanse og erfaring. Her har Norge og norsk politi mye å bidra med.
Politiforum 22.10.2021
Et grep som vil bidra til å gi et bedre politi er å flytte beslutninger og ressurser fra Politidirektoratet og ut til distrikter og særorganer.
Politiforum 21.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt