AddToAny

Økende motstand blant nederlandske leger mot å yte dødshjelp

Den som stempler andre som unyansert bør være nøye med nyansene selv, mener Morten Horn. Han opplever kritikken fra Andreas Wahl Blomkvist som urimelig.
«Det er fint vær i dag!» sa jeg opprømt til barna mine. Men det var det jo ikke. Så man nøye etter var det like mye halvgrått som blått. Selv om det jevnt over var varmt tok vi frokosten inne. Det var fortsatt «fint vær» på min interne meteorologiske skala, men mitt utbrudd hadde vært unyansert og upresist.

Slik blir jeg også satt på plass av kollega Andreas Wahl Blomkvist, som i at jeg er upresis og unyansert. Det er jo sant - dersom forventningen til en offentlig tekst er at den skal dekke absolutt alle relevante detaljer, få fram alle gråtoner på én gang, leveres med komplett referanseliste for full transparens.

Men slik er ikke det offentlige ordskiftet, og jeg opplever kritikken fra Blomkvist som urimelig. Verre blir det fordi han selv er uvøren med framstillingen av fakta. I sitt innlegg hevder f.eks. Blomkvist at i Nederland «er over 90 prosent av legene for dødshjelp», uten kontekst eller referanse.

La oss se på dette.

Økende motstand

er at 77 prosent av leger er enig at dødshjelp bør kunne gis til pasienter med kreft, tap av kontroll og svær lidelse. Tallet faller til 18 prosent for pasienter som «bare» er gamle og mette av dage (2010-tall). En survey fra 2016 viste tilsvarende tall, men andelen leger som aldri vil yte dødshjelp økte fra 11 prosent i 2001 til 16 prosent i 2016. Andelen psykiatere som aldri ville utføre dødshjelp økte fra 53 prosent i 19

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Det er mye som handler om døden, men også klima og kjærlighet er temaer som løftes rundt om i landet når de årlige høstarrangementene går av stabelen.
Fri tanke 16.09.2019
Historiebøker skrives om i Polen, og det er ikke lenge siden ateist var et skjellsord i Romania. Stadig flere unge engasjerer seg og kjemper for grunnleggende humanistiske verdier i landene i øst. Vi har snakket med tre av dem.
Fri tanke 16.09.2019
Tross samme valgdag og sted som kommune- og fylkestingsvalget, gikk valgdeltagelsen i kirkevalget ned. Dramatisk for kirkedemokratiet, mener Vårt Land-kommentator.
Fri tanke 13.09.2019
Tips til medlemmer av Human-Etisk Forbund som har fått ekstremister i kommentarfeltet og/eller på nakken. Kan være nyttige for andre også.
Fri tanke 13.09.2019
Styreleder i Human-Etisk Forbund Tom Hedalen fastholder at han ikke har opplevd noen samarbeidsproblemer.
Fri tanke 12.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt