AddToAny

Åpner digital sikkerhetskampanje hos Kripos: - Det er ikke nok å digitalisere

Ifølge en undersøkelse fra Norsk senter for informasjonssikring har hele én av fem nordmenn blitt mer bekymret for sin egen sikkerhet på nett det siste året.
Årets store kampanje om digital sikkerhet «Nasjonal sikkerhetsmåned» åpnet i dag. Den offisielle åpningen fant hos Kripos i Oslo og med justis- og beredskapsminister Monica Mæland som første taler.

- Digitaliseringen har skutt fart siste året, med koronapandemien som katalysator. Nå er det behov for å bygge digital kompetanse hos den enkelte ansatte. Det er ikke nok å digitalisere, det må gjøres på en god og sikker måte. Opplæring og kontinuerlig øving er en viktig del av dette, sier Mæland.

For som Kampanje tidligere har omtalt så er det ikke lenger snakk om hvis, men når et dataangrep som løsepengevirus, kontokapring eller et svindelforsøk vil ramme oss - på jobb eller hjemme.

Nordmenn mer bekymret

Ifølge en undersøkelse Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har fått gjennomført, har hele én av fem nordmenn blitt mer bekymret for sin egen sikkerhet på nett det siste året. Flere har også opplevd å bli økonomisk svindlet eller miste kontroll over sine egne digitale kontoer:

Seks prosent har blitt utsatt for svindel det siste året som har gitt dem et økonomisk tap.

Fem prosent oppgir at virksomheten de jobber i har blitt utsatt for løsepengevirus i løpet av det siste året.

Syv prosent har i løpet av det siste året mistet kontroll over en eller flere av sine kontoer i sosiale medier eller e-postkontoen.

Det er 11. gang NorSIS går i gang med den årlige informasjonssikkerhetskampanjen på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet. Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet. Organisasjonen er delfinansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, og er en del av regjeringens satsning på informasjonssikkerhet.

- Målet vårt med årets kampanje er å skape masse engasjement i løpet av oktober, ved å løfte frem aktører som jobber med og for digital sikkerhet, slik at flest mulig lærer mest mulig om sikkerhet. Årets tema er «En trygg digital hverdag», med undertema forebygging og digital førstehjelp håndtering, sier leder for partnerskap og myndighetskontakt, Karoline Hultman Tømte.

- Viktigere enn noensinne

Starten på kampanjemåneden ble markert med et halvdagsseminar med faglige innlegg fra blant annet Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Kripos, NorSIS/ Slettmeg.no samt Telenor, Posten og den skandinaviske tekniske entreprenørkjeden GK - som selv ble rammet av et løsepengevirus i sommer.

- Vi har vært gjennom en periode hvor digitaliseringen i samfunnet på mange områder har skjedd svært raskt. Dette, i kombinasjon med mer bruk av hjemmekontor og generelt økt bruk av digitale tjenester, har gjort kunnskap om digital sikkerhet hjemme og på arbeidsplassen viktigere enn noensinne, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

Han sier «målet med kampanjen er å gjøre den digitale hverdag tryggere for folk flest.»

- Det gjør vi blant annet ved å tilby engasjerende e-læring for virksomheter og befolkningen. Et populært tilbud i sikkerhetsmåneden er en foredragsdugnad der fagmennesker og eksperter stiller sin tid og kunnskap til disposisjon, ved å gjennomføre gratis foredrag for andre virksomheter. I løpet av oktober arrangeres det også en rekke små og store aktiviteter og konferanser som vi har samlet i en oversiktlig kalender. Målet med årets kampanje er å skape engasjement og bevissthet rundt viktigheten av digital sikkerhet - både på arbeidsplassen og hjemme, sier Gundersen.

Så langt har over 20 foredragsholdere meldt inn mer enn 22 ulike foredrag til foredragsdugnaden, der de deler av sin tid og kunnskap om digital sikkerhet med bedrifts-Norge. Mer enn 60 gjennomføringer av foredrag er allerede bestilt.

Redaksjonen anbefaler Premium

Ble angrepet av digitale banditter: - Vi trodde aldri dette skulle komme til å skje oss

Image-text:

- Skyter fart:

- Digitaliseringen har skutt fart siste året, med koronapandemien som katalysator, sier Monica Mæland som i dag åpnet den internasjonale, digitale sikkerhetskampanjen. Foto: Scanpix.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

De fem Schibsted-mediene Trond Giske har klaget inn til PFU brøt ikke god presseskikk.
Kampanje 27.10.2021
Bruken av en tidligere MDG-politiker som klimapsykolog i en video for NRK Nyheter har fått mange til å se rødt.
Kampanje 27.10.2021
Skuespiller Josefine Frida er en del av den nye sesongen som har premiere 12. november.
Kampanje 27.10.2021
- Jeg tviler på at jeg ville ha publisert så detaljerte opplysninger, sier Bernt Olufsen, tidligere ansvarlig redaktør i VG, om PFUs behandling av Trond Giskes klage.
Kampanje 27.10.2021
Alle de seks nominerte har gjort noe ekstraordinært, ifølge Medienettverket-leder Veslemøy Østrem.
Kampanje 27.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt