AddToAny

Åpent kontorlandskap fører til mer sykefravær

Det er ikke sikkert det gir mening med åpent kontorlandskap for forskere, sier stipendiat i arbeidspsykologi, Randi Hovden Borge.
- Man finner høyere sannsynlighet for sykefravær blant ansatte i åpent kontor, sier stipendiat ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), Randi Hovden Borge.

Stami publiserte tidligere i år en studie som bekreftet at åpent kontorlandskap fører til mer sykefravær. Det er også noen studier som indikerer at jo flere ansatte det er i samme rom, jo flere sykefraværsdager er det, forteller Borge.

Ansatte rapporterer om mer støy, mer forstyrelser og mindre privatliv. Ifølge Borge føler mange seg også mindre produktive.

- De opplever at det er vanskelig å skjerme seg i arbeidet. Det kan oppleves belastende over tid hvis du føler at du ikke har arbeidsbetingelsene du trenger for å gjøre jobben din på en god måte, sier hun.

Ifølge Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø fra 2019, jobber 60 prosent i kontorlandskap eller deler kontor med andre.

- Jeg tror vi går i retning mot mer åpne og delte kontorlandskap, men det betyr ikke at vi ikke skal adresse utfordringene det indikerer - kanskje heller tvert om, sier Borge.

- Kontorløsninger handler om mer enn å spare plass. Det er mer enn bare der man sitter og gjør jobben sin, det er en viktig del av arbeidsbetingelsene, fortsetter hun.

Kostbart med sykefravær

Plassbesparelse og økonomi er ofte grunnen til at arbeidsgivere tyr til åpne landskap. Men Borge oppfordrer arbeidsgivere til å tenke på hvilke kontorløsninger man trenger for å gjøre jobben man er satt til å gjøre. Hun bruker forskeryrket som eksempel.

- Forskere sitter stort sett med kontorarbeid, og har ikke så stor variasjon i arbeidsoppgavene, så kanskje trenger de et kontorkonsept som legger til rette for å skjerme seg når det er behov for det.

Sykefravær kan være kostbart for den ansatte, virksomheten og samfunnet på sikt, poengterer hun.

I tillegg til åpne kontorlandskap, tyr enkelte bedrifter til såkalte aktivitetsbaserte kontorer. Da sitter man i ulike soner avhengig av hvile arbeidsoppgaver man gjør.

- Tanken bak nye aktivitetsbaserte løsninger, er at man antar at ansatte har stor variasjon i arbeidsoppgaver, og at det gir mening å veksle mellom ulike soner i arbeidsdagen, men det er ikke sikkert det gir mening for en kunnskapsarbeider som primært sitter med konsentrasjonsoppgaver.

Teknologi og hjemmekontor kan føre til at balansen mellom jobb og fritid viskes ut, sier seniorforsker ved Stami, Jan Olav Christensen. Foto: Lina Christensen

Grenseløst arbeid

Stami har også sett på effekten av hjemmekontor og sykefravær. På forhånd forventet forskerne at tilgang til hjemmekontor skulle redusere forskjellene i sykefravær mellom kontorløsningene. Det viste seg at arbeidstagere som satt på eget kontor og hadde tilgang til hjemmekontor, hadde lavere sannsynlighet for å være borte fra jobb på grunn av sykdom sammenlignet med dem som ikke hadde mulighet til å jobbe hjemmefra. Men hvis man vanligvis deler kontor med andre, var forskjellene mindre. Utfordringene med hjemmekontor bør derfor adresseres uavhengig av om ansatte har tilgang til hjemmekontor, konkluderer forskerne ved Stami.

Effekten av hjemmekontor henger også sammen med grunnen til at man velger hjemmekontor. Hvis man for eksempel må sitte hjemme for å konsentrere seg, så kan det også være en stressfaktor.

Jan Olav Christensen, seniorforsker ved Stami, forteller at balansen mellom jobb og fritid i større grad viskes ut på hjemmekontoret.

- Som forsker er jobben din oppgavestyrt. Man kan nesten ikke slå av hvis man ikke har fått gjort det man skal gjøre. Hvis man hele tiden får henvendelser, eller hvis man bare er nødt til å få ting gjort, blir man sittende, sier Christensen

- Jeg har inntrykk av at grenseløst arbeid er en utfordring blant forskere og at forsknings- og utdanningsinstitusjoner har litt å gå på, supplerer Borge, som viser til en kampanje Forskerforbundet nylig kjørte om tidspress og merarbeid blant vitenskapelige ansatte.

Forskerne er opptatt av at ulike kontorløsninger handler om arbeidsmiljø.

- Et viktig perspektiv for oss, også når det gjelder forskere, er at disse problemstillingene må løftes opp. Det er ikke et individuelt ansvar, men et organisatorisk ansvar, at folk kan koble av jobben, sier Borge.

Image-text:

- Jeg tror vi går i retning mot mer åpne og delte kontorlandskap, men det betyr ikke at vi ikke skal adresse utfordringene det indikerer. Kanskje heller tvert om, sier Randi Hovden Borge. Foto: Lina Christensen

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Litt etter litt har president Daniel Ortega sikret seg full kontroll. I august stengte staten toppuniversitetet UCA.
Forskerforum 22.09.2023
Research group Diaconal Practices and Perspectives Profile Be part of an exciting, interdisciplinary research milieu at the Centre for Diaconia & Professional Practice.
Forskerforum 21.09.2023
Forskergruppen Profesjonsutdanning og praksis (ProPrax). Forskningsområde Har du lyst til å bli del av et spennende, tverrfaglig forskningsmiljø ved Senter for diakoni og profesjonell praksis ved VID vitenskapelige høyskole?
Forskerforum 21.09.2023
Stipendiater og postdoktorer har nå krav på forlengelse ved sykefravær og permisjoner under to uker.
Forskerforum 21.09.2023
Fagforeningenes arbeid og plass i samfunnet er viktigere enn noensinne, skriver Tord Talmo.
Forskerforum 21.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt