AddToAny

Å møte psykose

Hun har vært aktivist for mer human og mindre medisinbasert psykiatri i en årrekke. Nå har Merete Nesset laget en film, Mikrofonen i øredobben, som innfører et helt nytt begrep i tilnærmingen til psykoser. Hun kaller det psykosehvisking.
Begrepet er hennes eget:
- Psykosehvisking er ingen behandlingsmetode, sier Merete Nesset. Hun omtaler det som en menneskemøtemåte, og prosjektet er resultatet av en tvangsinnleggelse på Vinderen psykiatriske klinikk for 25 år siden.
- Jeg fikk en utmattelsesutløst psykose etter fødsel, ble tvangsinnlagt og medisinert sønder og sammen. Jeg ble også skilt fra barnet mitt i fem måneder. Det var horribelt. I alle år etterpå, helt siden den første dagen på lukket avdeling, har jeg tenkt at det må finnes bedre måter å møte mennesker i slike sinnstilstander på. For meg ble svaret psykosehvisking.
- Hvorfor valgte du akkurat det begrepet?
- Jeg har drevet med hester og hunder i hele mitt liv, og der snakker vi om hestehvisking og hundehvisking. I kontrast til fryktbaserte treningsmetoder som bryter ned dyrene ved å straffe dem, tar hviskingen utgangspunkt i dyrenes psykologi og deres sosiale omgang med flokken. Premisset er å utvise respekt for individets natur, og den respekten mener jeg er mangelvare i psykiatrien. Jeg kunne kalt det menneskehvisking, sier hun.
- Det handler om å møte folk som folk.

Dett
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Datamodeller og målrettede dyreforsøk kan gi bedre tilpassede medisiner, sier hjerneforsker Marianne Fyhn. - Medisinene som brukes i dag ble utviklet på 50- og 60-tallet og virker ganske bra. Men de har store bivirkninger.
Psykisk helse 06.12.2019
- Jeg er negativ til den tradisjonelle tenkningen om alkoholisme. Som terapeut er jeg optimist og tror vi har potensial for endringer så lenge vi lever.
Psykisk helse 29.11.2019
Vi vet nå at vedvarende stress i barndommen kan skape sykdommer i ungdom og voksenlivet. I 1854 brøt det ut en forferdelig koleraepidemi i Soho i London. Folk døde som fluer. Skolemedisinerne sto som hjelpeløse tilskuere til dramaet.
Psykisk helse 22.11.2019
- Det trengs bedre kommunikasjon mellom helsevesenet og pårørende. Det kan i seg selv være selvmordsforebyggende. - Jeg vil vise moren min som et helt menneske, uavhengig av diagnoser.
Psykisk helse 22.11.2019
De som er bedre enn oss vekker blandede følelser. Noen ganger kan de inspirere oss. Vi kan beundre dem, ville bli som dem, eller bare glede oss over det de presterer.
Psykisk helse 20.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt