AddToAny

Å lede under press fra pandemien: Utfordringer og muligheter for ledere nå og fremover

Å lede under press fra pandemien: Utfordringer og muligheter for ledere nå og fremover
PANDEMIEN COVID-19 er en global systemisk krise som både er en trussel for liv og helse, virksomheters overlevelse, og samfunnets motstandskraft.
Pandemien oppleves av mange som en «sort svane», selv om en slik type scenario lenge har vært kjent som en av de største samfunnsrisikoer i vår tid. Denne «flaggermuseffekten», som forskeren Majken Askeland kaller den, er ikke er menneskeskapt, men menneskespredt. Den er global, og ingen er uberørt av den - heller ikke norske ledere og organisasjoner.
Det er viktig at ledere oppfatter situasjonen og konsekvensene av den og de omfattende smitteverntiltakene ved å ta rollen som kriseledere. De som klarer det, kommer til å bety mye for de rundt seg - og kanskje utgjøre den avgjørende forskjellen for både medarbeidere og organisasjoner. De bygger dessuten respekt, tillit og erfaring de får nytte av i ettertiden. De som ikke tar kriselederrollen på en god måte, kan derimot trolig se langt etter den tilliten som kreves for å skape gode resultater etter krisen.
Innen krisefaget er det vanlig å tenke på en hendelses verstefalls- eller «worst case» potensiale, men vi mener også at det er tid for å se på «bestefallsmuligheter». De smittereduserende tiltakene som gjøres påvirker norske virksomheter. Mens de vanskelige utfordringene som følger med krisen må håndteres, følger det også noen muligheter. Å utnytte disse er ikke bare er mulig, men nødvendig. Virksomheter vil streve for å overleve, omstille og endre seg. Det er derfor nå tid for å:

• Være kriseleder og jobbe proaktivt • Gi slipp på ledelse, og ta den makt og la den vandre • Romme flere perspektiver og lede ut fra verdier • Bruke muligheten til å skape utvikling og innovasjon • Løfte frem omstillings- og endringskapasitet Vi vet fra vår forskning at svært mange ledere er uforberedt på kriser og ikke har trent på kriseledelse. La oss se på noen ferske data om norske ledere. Det er både oppsiktsvekkende og oppløftende at blant de rundt 1000 norske lederne vi har spurt i disse dager, viser foreløpige resultater at det er hele 80 prosent som har mobilisert kriseledelsesteam. Det at så mange har mobilisert kriseledelsesteam er også et varsko om pandemiens alvorlighetsgrad. Hvis du ikke allerede har gjort det er rådet ganske rett fr
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Løpingen startet med tvang, men i dag jogger Julie Brodtkorb for å takle et hektisk liv som firebarnsmor, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund og viktige styreverv.
Magma 09.06.2020
Hva er varsling i arbeidslivet? Med varsling menes at en arbeidstaker melder fra om kritikkverdige forhold på egen arbeidsplass. Både for samfunnet og den virksomheten arbeidstakeren arbeider i, er det viktig at arbeidstakeren melder fra.
Magma 09.06.2020
Stereotypen på økonomistudenter har lenge vært en ung, mannlig blåruss fra Oslo vest. Dette er en beskrivelse som de færreste økonomistudenter i dag kjenner seg igjen i, og som heller ikke reflekterer virkeligheten.
Magma 09.06.2020
Likestilte holdninger - ulike betingelser Studier viser at det fortsatt eksisterer et lønns- og karrieregap i Norge der menn tjener mer enn kvinner og har stillinger på høyere nivå.
Magma 09.06.2020
Ønsker du deg en lønnsom bedrift med god verdiskaping? Ønsker du også høy innovasjonstakt? Vel, da er det korte, men også vanskelige, svaret: Søk mangfold i alle ledd av virksomheten din.
Magma 09.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt