AddToAny

«Sneglesjakken» endelig tilbake: NRK hever lista til Carlsens femte VM-kamp

Lover «jækla bra» gjester i studio. Magnus Carlsens titteljakt i langsjakk-VM gjør comeback på norske TV-skjermer. Tre år er gått siden Carlsen sist var i VM-bobla og spilte klassisk sjakk.
Han ble mester for fjerde gang etter tolv strake remispartier og et suverent omspill mot Fabiano Caruana.

Fredag går han i gang med nok et tittelforsvar. Koronapandemien sørget for at det skjer ett år på overtid.

- Jeg tror det blir megaspennende, sier Ole Rolfsrud til NTB før Carlsens duell med russiske Jan Nepomnjasjtsjij i Dubai.

Han skal han lede NRKs sendinger. Tidligere har Rolfsrud vært utsendt reporter, men siden 2018-VM har han vært fast studiovert.

- Vi hadde litt digital romjulssjakk i fjor, men det blir utrolig kjekt å se klassisk sneglesjakk, som jeg kaller det, med to spillere som sitter over brettet med vanlige brikker. Det gleder jeg meg veldig til.

Uerstattelige

Rolfsrud vil ikke røpe for mye, men han er tydelig fornøyd med NRKs satsing på Carlsens femte VM-kamp.

- Vi har en «jækla bra» gjestebooking denne gangen, og vi «bumper» (hever) det opp ganske kraftig. Jeg vet ikke hvor mye jeg kan avsløre, men Jon Almaas og Harald Eia kommer.

Også denne gangen blir Torstein Bae sentral i sendingene. Han har forklart seerne hvert eneste VM-trekk siden Carlsen-debuten i 2013. Det er hans stemme svært mange nordmenn forbinder med sjakk på TV.

Rolfsrud omtaler Bae som «det faglige limet» i redaksjonen.

- Det er to uerstattelige figurer i vår sjakkdekning. Det er Magnus Carlsen og Torstein Bae. Så enkelt er det. Han er helt rå.

Sjakk-VM byr ofte på lange dager. For tre år siden åpnet mesterskapet med en maraton som varte nær en full arbeidsdag. Bae forklarer studiolivet slik:

- Jeg bunkrer opp med Smil og prøver å unngå kaffe. Jeg har ikke tid til å gå på do i løpet av de sju timene hver sending varer, sier han til NTB.

Dundrer på

NRK noterte sine beste sjakktall i 2018. Da fulgte over en halv million seere det dramatiske omspillet som ga norsk tittelseier. Og i snitt ble hvert parti sett av 289.000.

- Er interessen fortsatt den samme?

- Jeg tror det vil ta seg opp når det begynner å balle på seg. Kanskje ikke den første uka, folk må få opp øyene for at det faktisk pågår, sier Rolfsrud.

De siste par årene har NRK mistet retten til å vise svært mye av vintersporten. Rolfsrud avviser at det har jekket opp sjakkens betydning for rikskringkasteren.

- Vi hadde gått «all-in» uavhengige av vinterrettighetene. Sjakk-VM er en veldig viktig begivenhet i Norge. Vi har ikke tenkt at det er viktigere for oss mer enn noen gang, sier han og legger til:

- Vi i NRK og Magnus Carlsen må bare dundre på så lenge vi kan.

Mesterskapet i Dubai kan strekke seg helt til 14 partier før et eventuelt omspill. Førstemann til 7,5 poeng vinner.

Image-text:

Torstein Bae har vært NRKs sjakkekspert siden Magnus Carlsens første VM-kamp i 2013.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Ikke enige med Telenor. Telenor vil i tiden framover ikke ha lov til å sende TV 2s kanaler på deres tjeneste T-We. Fredag ble det brudd i forhandlingene om TV-rettighetene.
Journalisten 03.12.2021
Erkjenner for treg innsynsbehandling. Etter flere klager på Politidirektoratets saksbehandlingstid er Sivilombudet i gang med en undersøkelse av direktoratet, skriver NRK.
Journalisten 03.12.2021
Teaterforestilling henter inspirasjon fra virkeligheten. Raumnes-journalist Tommy Norum møtte en teaterkarakter mistenkelig lik seg selv under generalprøven til oppsetningen «Sølvkonglenes gåte», melder avisa selv.
Journalisten 03.12.2021
Verdens nest beste quiz, folketallet tatt i betraktning, tar på seg nisselua og spør om ting og tang som er relatert til bjelleklang, vise menn, media, kultur, politikk og stall etc.
Journalisten 03.12.2021
Blir partshjelper i sak om bildebruk. Norsk Redaktørforening (NR) har erklært seg som partshjelper for VG, i forbindelse med at søksmålet fra advokatfirmaet Rogstad skal behandles for Høyesterett.
Journalisten 03.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt