AddToAny

«Nord universitet har åpne styremøter»

Det er relativt vid adgang til å lukke møter i vår sektor, men ved Nord Universitet holdes i praksis alle møter åpne.
Forskerforum 11.september har et oppslag med tittel hvor det står: «Hevder styreleder nektet åpenhet på Nord-møte». Dette er ikke riktig. Styremøtene i Nord universitet er åpne og tilgjengelig for presse og andre. Det var dette møtet også.

Vi er opptatt av å legge til rette for gode arbeidsforhold for pressen - både dersom de ønsker å skrive, fotografere, eller ha fjernsyns- eller radiosending fra våre styremøter. Det avtaler de gjerne med oss i forkant og vi vet hvem som står bak dette.

Vi har også strukket oss langt for at det skal bli praktisk for flest mulig å få innsyn i våre møter. De to styremøtene i 2019 som har hatt spesiell oppmerksomhet på grunn av behandlingen av studiestedstrukturen ble både holdt i lokaler hvor det var plass til mange tilhørere og møtene ble streamet i universitetets regi. Jeg kommer til å invitere styret til å evaluere effekten av streamingen og diskutere hvordan vi skal gjøre dette framover.

I dette styremøtet var ingen presse til stede. I stedet var det privatpersoner til stede. Noen styremedlemmer ble oppmerksom på at en av dem satt og filmet, muligens streamet, styremøtet med mobiltelefon. Som styreleder henvendte jeg meg til Catrine Hole om at dette kunne hun ikke gjøre uten at styrets medlemmer var kjent med det og at det var bedt om tillatelse på forhånd. Hun la da umiddelbart bort kameraet.

Senere ba hun om tillatelse til å fotografere og filme. Det ble tilrettelagt slik at hun fikk komme til for å fotografere styret.

På spørsmål om filming var det flere styremedlemmer som sa de ville føle seg ubekvem med det og at det forstyrret roen i styremøtet. Det ble derfor avslått. Det vises i så måte til at styret kan beslutte å lukke møtet dersom styret mener filming forstyrrer den frie diskusjonen og/eller virker forstyrrende for styrets arbeid.

Det blir også hevdet at jeg nektet Catrine Hole å ta bilde av powerpointbilder. Det gjorde jeg ikke. Tvert i mot gjorde jeg henne oppmerksom på at samme informasjon også var tilgjengelig i styrepapirene, som også er offentlig tilgjengelige, og jeg viste henne mine papirer for å gi veiledning om dette.

Jusprofessor Jan Frithjof Bernt er intervjuet i saken. Han ser ut til å uttale seg prinsipielt uten å kjenne hele bakgrunnen for spørsmålsstillingen. Hans uttalelser kan også tyde på at han tenker som om vi er en kommune. I universitets- og høgskolelovens paragraf 9-6 heter det at «Styrets møter skal holdes for åpne dører. Styret kan vedta at møtene skal holdes for lukkede dører, eller at bestemte saker skal behandles for lukkede dører.»

Det er altså relativt vid adgang til å lukke møter i vår sektor, men ved Nord universitet holdes i praksis alle møter åpne.

Derfor gir Forskerforums ukritiske gjengivelse av Catrine Holes beskrivelse av at vi ikke har åpne møter, feil inntrykk av realitetene.

Som styreleder ønsker jeg både Forskerforum og andre medier hjertelig til stede på våre styremøter. Det er viktig for oss med en kritisk journalistikk fra seriøse medier som redigeres ut fra redaktørplakaten og bidrar til en balansert journalistikk om den virksomheten universitetet driver.

Image-text:

Styret ved Nord universitet. Foto: Nord universitet

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt