AddToAny

«Fattigdomslykke»-forfatter mener seg sjikanert og forsøkt kneblet av kommentar i Stavanger Aftenblad: «Regelrett mobbing»

Nå blir kommentaren en sak for PFU. Pressenestor og kommentator Sven Egil Omdal skrev i mars i Stavanger Aftenblad som i neste uke blir tema når Pressens Faglige Utvalg (PFU) samles til møte.
Under tittelen «Smil, du er fattig» ironiserer Omdal over ytringer fra og artikler om forfatter og forlegger Martin Joyce Nygaard, som skapte debatt i 2018 og langt ut i 2019 om det han kalte «fattigdomslykke».

- Jeg føler meg rik selv om jeg lever på fattigdomsgrensen, sa Nygaard til, og fikk umiddelbart fra både lesere og kommentatorer som reagerte på at Nygaard tross alt står oppført med ligningsformue på 9,4 millioner kroner.

Ironisk kommentar

Omdal tar opp at Nygaard skulle i hvordan man lever godt med lavt forbruk, og skriver blant annet:

«Endelig er det kommet kurs i å leve lykkelig som fattig. Altfor lenge har de fattige fått lov til å gå iblant oss som smådeprimerte og gretne festbremser. Har de fattige det egentlig så ille? Kan de ikke bare smile?»

Og videre:

«I en stor, gul villa i Monolitveien på Smestad i Oslo samles åtte mennesker foran peisen med et glass vin etter en god middag. Etter 'noen enkle øvelser for å komme inn i kroppen', snakker de om hvordan de kan leve lykkelig som fattige. Kursavgiften er 2.500 kroner for tre kvelder, inkludert mat og drikke rundt langbordet på det romslige kjøkkenet. Arrangører er Martin Nygaard og Victoria Dahr, to mennesker som får mye ut av lite. Nøyaktig hvor mye skal jeg komme tilbake til.»

Reagerer sterkt

I klagen til PFU,, kommer det fram nøyaktig hvor sterkt Nygaard reagerer på Omdals tekst. Han kaller den «regelrett mobbing» og mener Vær varsom-plakaten har blitt brutt på hele elleve punkter (se faktaboks).

Nygaard mener seg sjikanert, at han og konas omdømme har blitt alvorlig skadet, og at kommentaren utgjør en forsøk på å «stoppe hans muligheter til å uttrykke sine meninger offentlig», ifølge oppsummeringen.

«Omdal bruker sitt skarpe og særdeles finslipte ordvåpen for å skade, diskreditere, vanære og i praksis stoppe uttrykk for (politiske) tanker som antakeligvis er annerledes enn hans egne», skriver Nygaard i klagen.

PFU-klagen

Martin Joyce Nygaard mener Stavanger Aftenblad har brutt Vær varsom-plakaten på elleve punkter:

Punkt 1.3, om ytringsfrihet

Punkt 1.4, om pressens plikt til å sette kritisk søkelys på seg selv

Punkt 2.3, om bakenforliggende forhold

Punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde

Punkt 4.1, om saklighet og omtanke

Punkt 4.3, om privatliv og stigmatiserende omtale

Punkt 4.7, om identifisering

Punkt 4.10, om bildebruk

Punkt 4.13, om rettelse

Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse

Punkt 4.15, om tilsvarsrett

I tilsvaret til PFU avviser Stavanger Aftenblad at god presseskikk er brutt, og skriver at han selv meldte seg på i samfunnsdebatten og må tåle å bli imøtegått.

Avisa mener Nygaard startet en omfattende og kritisk debatt ved «å koble det alvorlige samfunnsproblem og den menneskelige tragedie som fattigdom er, sammen med begrepet 'lykke'».

Uenige om villa-betegnelse

Forfatteren mener også Omdal gir uriktige opplysninger når familiens bolig omtales som en villa:

«Jeg bor heller ikke i en villa som Omdal skriver, men i første etasje i en horisontaldelt tomannsbolig. Dette vet han naturligvis, men det tjener "hatretorikken" hans å sette oss i verst mulig lys.»

Aftenbladet kan ikke se å ha brutt god presseskikk her heller, og påpeker:

«Bokmålsordboka definerer villa som "frittliggende bolighus for én eller noen få familier, oftest med hage"».

- Også menn baker brød

Nygaard mener også Omdal framstiller kona hans som en moderne Marie Antoinette, siden Omdal skriver:

«Når kurset i fattigdomslykke avsluttes neste fredag, er antakelig neste tiltak i villaen et kurs i kakebaking for folk som ikke har brød.»

Sven Egil Omdal. Foto: Birgit Dannenberg

Aftenbladet avviser at avsnittet som refererer til den infamøse franske dronningen handler om Nygaards kone, og skriver:

«Victoria Dahr er ikke nevnt i denne forbindelse, først og fremst fordi kommentatoren er av den oppfatning at også menn baker brød.»

PFU behandler saken i løpet av møtet onsdag 25. september.

Alle de åpne sakene kan du følge direkte hos Journalisten.no.

Dette er sakene som skal opp neste onsdag:

Sid Tøyen mot Dagbladet

NN ved advokat mot Fædrelandsvennen (lukket behandling)

NN ved advokat mot Varden (lukket behandling)

NN mot Sunnhordland (lukket behandling)

Foto: Anne-Sofie Ophrim,

Image-text:

Martin Joyce Nygaard reagerer sterkt på en kommentar i Stavanger Aftenblad. Nå skal saken opp i PFU. Foto: Anne-Sofie Ophrim / CC BY-SA 3.0-lisens

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Veibombe gikk av. To personer er drept i et angrep som var rettet mot ansatte i en TV-stasjon i Afghanistans hovedstad Kabul. Veibomben gikk av idet en minibuss med 15 personer som jobber for en privat afghansk TV-stasjon, kjørte forbi.
Journalisten 30.05.2020
Protester over hele USA. Protester pågår over hele USA etter at en ubevæpnet svart mann døde etter en voldsom pågripelse i Minneapolis i forrige uke.
Journalisten 30.05.2020
35 pågrepet. Minst 35 personer er pågrepet i Moskva og St. Petersburg etter at de brøt smittevernrestriksjoner og protesterte mot pågripelsen av en kjent journalist.
Journalisten 29.05.2020
Blir kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiets stortingsgruppe har ansatt politisk reporter Kjetil Løset som ny kommunikasjonssjef. Løset har vært ansatt i TV 2 i 22 år.
Journalisten 29.05.2020
Ordknapp Trygve Hegnar. Det gjennomføres i disse dager kutt i flere avdelinger innen Trygve Hegnars medieselskaper. Det bekrefter Hegnar selv til Journalisten, uten å gå i detalj.
Journalisten 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt