AddToAny

Varmer hele sykehuset med biovarme

Varmer hele sykehuset med biovarme
Sykehuset Telemark har knyttet seg til det flisfyrte fjernvarmeanlegget i Skien Fjernvarme. Hele sykehuset fyres dermed via vannbåren varme basert på skogens råstoff. - Vi har fått økt kostnadseffektivitet og en mye bedre miljøprofil, forteller Christian Borchgrevink Lund Andersen, som er energiansvarlig ved sykehuset.
Ved årsskiftet 2016 skiftet Sykehuset Telemark i Skien fra sitt gamle dampanlegg til flisfyrt biovarme fra Skien Fjernvarme AS. Det betyr at rundt 100.000 kvadratmeter med sykehusbygg og tilhørende varmtvann nå er basert på å hente sin varme fra skogen.TOTALT ÅRSKVANTUM ved sykehuset - før overgangen til biovarme - var på rundt 21 gigawattimer (GwH), så det er et betydelig varmevolum, selv om sykehuset regner med å redusere forbruket noe etter skiftet. Dette som følge av at hetvann fra biovarme har lavere effekttap enn den gamle dampvarmen hadde.

- Årsaken til det er at damp må holde en høyere temperatur i overføringen enn det vannbåren varme trenger, forklarer Lund Andersen.

Han er svært fornøyd med å få varmen levert fra Skien Fjernvarme.

- Sykehuset sparer betydelige kostnader som følge av et redusert varmebehov og samtidig har vi fått et langt bedre miljøregnskap. For oss har dette vært vinn-vinn, forsikrer han. Han forteller videre at både ledelsen og styret ved sykehuset var opptatt av både kostnader og miljøprofil da sykehuset skulle skifte varmeleverandør.SYKEHUSET TELEMARK skiftet varm
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Det er et tankekors at skogbrukets målrettede innsats for å bedre miljøtilstanden i skog i praksis fører til at vi får flere arter på rødlista. Det er et ytterligere paradoks at miljøorganisasjonene så bruker antall rødlistearter i sin argumentasjon for at det i dag ikke drives et bærekraftig skogbruk.
article_print SKOG 16.02.2017
Gran - Norges grønne greve Grana er eviggrønn. Nålene sitter på hele året og de er grønne selv om det er vinter og kaldt ute. Du kjenner sikkert også grana som juletre.
article_print SKOG 16.02.2017
Senterpartiet har tro på et maktskifte til høsten, og leder Trygve Slagsvold Vedum er i vinden som aldri før. Han lover å sprøyte offentlige penger inn i skogindustrien.
article_print SKOG 16.02.2017
Nitecores modell TM26GT LED kaster lysstrålen opptil 700 m med 3500 lumen. Med denne lysstyrken varer batteriene i én time før de må lades opp. På laveste styrke varer de i 1000 timer. Et display viser gjenværende batteritid. Leveres med vegglader.
article_print SKOG 16.02.2017
Sage frityrkoker er en avansert liten sak med syv innstillinger etter matslag og temperatur. Den har et spesialprogram for ekstra gode pommes frites. Kjelen tar fire liter olje, og effekten er 3000 W. Se www.bakerenogkokken.
article_print SKOG 16.02.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt