Ren Mat
23.06.2017
Det er sommer, rundt omkring på øya går geiter og tygger ned kratt og busker. De rydder for kommunen. For familien Haugen er geitene blitt et levebrød. Melken fra dem blir til ost, type fransk chèvre, som serveres på noen av landets beste restauranter.
DET HVISKER i de irrgrønne bladene. Fuglekvitter, breking og stemmer i det fjerne. Det oser av grillen og klirrer i flasker. De ferierende har slått opp telt på åpne sletter. De kan være her takket være geitene. I mange år var gresslettene nesten tomme for telt, og rådyr og flått hadde inntatt det gjengrodde landskapet. På vestsiden står et gult bygg, Baklia, en gammel dynamittfabrikk, nå forvandlet til et verksted for ysting, brødbaking og kafévirksomhet.
- Hyggelig å se deg igjen! sier geitebonde Helge og kokk Johannica Haugen. Tidligere på året, på en messe, fikk vi smake osten deres. Mild og fyldig. Smeltet på tungen. - Folk som ikke liker den litt stramme smaken av geit blir ofte positivt overrasket når de smaker våre produkter, sa Helge den gang. Smaken har ført oss hit, til Håøya Naturverksted, en drøy time med båt fra Oslo. - Mer økologisk kan det ikke bli, sier bonden som gjennom handling vil vise folk hva økologi er i praksis. Sertifiserte er de derimot ikke.
FRA SLUTTEN av juni til begynnelsen av september bor familien Haugen på Håøya sammen med 200 kasjmirgeiter, hvorav 30 melkes. Resten av året holder de til på Mørk Gård på Sætre, et småbruk Helge kjøpte ved milleniumsskiftet. Bruket var gjengrodd og han anskaffet noen geiter for å rydde plass. Fire år etter besøkte Johannica fra Birmingham faren sin, Helges nærmeste nabo, og etter en stund flyttet hun inn hos Helge med barna Morwenna og Sasha. Både familien og geitedriften ble utvidet, etter hvert kom Eigil til verden. Dette er tredje sommeren familien tilbringer på øya.
- I 1950-årene var
Gå til mediet- Hyggelig å se deg igjen! sier geitebonde Helge og kokk Johannica Haugen. Tidligere på året, på en messe, fikk vi smake osten deres. Mild og fyldig. Smeltet på tungen. - Folk som ikke liker den litt stramme smaken av geit blir ofte positivt overrasket når de smaker våre produkter, sa Helge den gang. Smaken har ført oss hit, til Håøya Naturverksted, en drøy time med båt fra Oslo. - Mer økologisk kan det ikke bli, sier bonden som gjennom handling vil vise folk hva økologi er i praksis. Sertifiserte er de derimot ikke.
FRA SLUTTEN av juni til begynnelsen av september bor familien Haugen på Håøya sammen med 200 kasjmirgeiter, hvorav 30 melkes. Resten av året holder de til på Mørk Gård på Sætre, et småbruk Helge kjøpte ved milleniumsskiftet. Bruket var gjengrodd og han anskaffet noen geiter for å rydde plass. Fire år etter besøkte Johannica fra Birmingham faren sin, Helges nærmeste nabo, og etter en stund flyttet hun inn hos Helge med barna Morwenna og Sasha. Både familien og geitedriften ble utvidet, etter hvert kom Eigil til verden. Dette er tredje sommeren familien tilbringer på øya.
- I 1950-årene var