AddToAny

Thomas søkte 400 JOBBER

Thomas søkte 400 JOBBER
Hørselshemmede Thomas Arneberg Isaksen søkte nesten 400 stillinger før han fikk napp. Da han til slutt fikk jobb var det gjennom Oslo kommunes traineeprogram.
Siden september har Thomas Arneberg Isaksen jobbet fulltid hos Kemneren i Oslo.

Han gjorde ferdig en bachelorgrad i økonomi og administrasjon på BI i 2014. Siden da har han søkt bortimot 400 jobber, som oftest uten å komme til intervju.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har blitt kalt inn på intervju, men jeg har endt opp med å jobbe i midlertidige stillinger med salg, som ikke nødvendigvis er relevant for utdannelsen min, sier han.

Hørselshemmingen hans krever tilpassing på arbeidsplassen, og det kan virke som det har vært nok til å få de fleste arbeidsgivere til å styre unna.



STORT SAMFUNNSPROBLEM

Ifølge Statistisk sentralbyrå har cirka 15 prosent av befolkningen funksjonsnedsettelser.

Man anslår at bare 44 prosent av de med funksjonsnedsettelse står i jobb, sammenlignet med 73 prosent i samfunnet for øvrig.

Etter å ha jobbet drøye fire måneder er Isaksen ekstremt takknemlig for den muligheten han har fått. Stillingen han er i nå er midlertidig, men fram til februar 2018 vet han hvor han skal jobbe.



HÅPER PÅ FAST STILLING

- Jeg er veldig glad for å ha fått denne sjansen. Jeg trives godt, og det sosiale er veldig bra. Det er selvfølgelig trygt å vite hva man skal gjøre i en periode framover, og at man har en skikkelig lønn. Jeg trives veldig mye bedre med dette enn å drive med salg. Da vet du aldri hvor lenge du har jobb, sier han.

For Thomas er funksjonsnedsettelsen ikke synlig, men i cv-en har han bestandig poengtert at han har så dårlig hørsel at han i noen settinger vil trenge ekstra tilrettelegging.

Sist uke la Fafo-forsker Lise Lien fram en evaluering av Oslo kommunes traineeordning for mennesker med funksjonsnedsettelser.

- Er det viktig med ordninger som dette? Ja, «dessverre». Det viser seg å være et viktig inkluderingstiltak. Delmål 2 i Avtalen om et inkluderende arbeidsliv handler om både å rekruttere og beholde personer med nedsatt funksjonsevne. Forskningen viser at vi er flinke til å beholde de vi ansetter, men ikke like flinke til å rekruttere folk i denne gruppen. Der har vi et potensial, sier Lien.



POLITISK STØTTE

Programmet, som nå er inne i sitt tredje år, får tydelig støtte fra politikerne i Oslo kommune, noe prosjektleder Siri Koch-Larsen understreker.

- Målet er jo at dette skal gå videre på egne bein når prosjektet er ferdig. Da er det veldig viktig at hele Oslo kommune ser at den politiske ledelsen støtter tiltaket, sier hun.

Finansbyråd Robert Steen er en av dem som er tydelig i sin støtte.

- Et integrert, bredt arbeidsliv kommer ikke av seg sjøl. Det hender at man er nødt til å gjøre ting, spesielt på ledelsessiden, for å legge til rette for at alle skal ha like muligheter i det norske arbeidsmarkedet. Traineeordningen i Oslo kommune er et eksempel på det. Det er vår ambisjon og vårt håp at også andre byer skal se til Oslo og gjøre tilsvarende ting. Derfor er ikke dette et prosjekt bare for Oslo, det er et prosjekt for hele Norge og som forhåpentlig kan være et fyrtårn for byer utenfor landets grenser, sier Steen.

Mange fortsetter utover traineeperioden Så langt har mer enn 50 prosent av de som har fått trainee-stillinger fortsatt i fast jobb. Og prosjektleder Koch-Larsen er ærlig på at det er delte erfaringer blant de som har fått trainee-sjansen.

- Vi får ulike svar, men alle er enige om at dette har vært nyttig for dem. Noen opplever at det er for stort fokus på at de har funksjonsnedsettelser, mens andre ikke ser det sånn, sier hun.

For Thomas Arneberg Isaksen er det befriende å ha et litt lengre perspektiv på hverdagen, og han er sikker på at erfaringen gjør at han uansett vil stille sterkere i arbeidslivet senere.

- Uansett om det blir fast jobb av dette eller ikke, så får jeg en faglig erfaring, samt at jeg tror det vil være lettere for andre arbeidsgivere å gi meg sjansen når jeg har dette på cv-en, sier han.

Traineeordningen for mennesker med funksjonsnedsettelser TETTERE NORDISK SAMARBEID

Kronikk

>> Mogens Jensen, folketingsmedlem og leder av Foreningen Nordens Forbund og Roar Råken, Nordiska Hørselsskades Samarbeidskomite (NHS)/organisasjonssjef HLF

NHS og FNF ber Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd om å sette tilgjengelighet og tilrettelegging for mennesker med hørselsutfordringer på den politiske dagsorden. Dette kan blant annet gjøres ved at alle ferdigproduserte tvprogrammer og alle direktesendte programmer blir tekstet på de nordiske språk. Og at alle debatter i de nordiske lands parlamenter bli både skrivetolket og tegnspråktolket.

Nordens demokrati og utviklingen av demokratiet vårt må være grunnlagt på like muligheter til d
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Norge klarer ikke å oppfylle rettighetene til landets største minoritet - funksjonshindrede. Nå er det på høy tid med handling, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 16.02.2024
Da Arne Bakke fikk høreapparater etter mange år med mas, trodde kona Brit Steinsvik at samlivet skulle bli lettere. Men det var nå ekteskapet ble satt på prøve.
Din Hørsel 16.02.2024
Tøffe livsbelastninger og tinnitus gjorde at Bård Backe (58) fra Lier i Viken var ute av arbeidslivet i mange år. Frivillighetsarbeid for HLF fikk ham tilbake i jobb.
Din Hørsel 15.09.2023
HLFUs nye leder Anja Kristiansen Sandnes mener HLF må bli mer synlig og skape rom for de yngre.
Din Hørsel 26.05.2023
Caroline Johannessen (45) fra Drammen og Irene Syse (49) fra Oslo har begge nedsatt hørsel og tinnitus. Det har resultert i et sterkt vennskap.
Din Hørsel 26.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt