AddToAny

Studie: Folk tror at pene forskere er mindre kompetente

Studie: Folk tror at pene forskere er mindre kompetente
Deltakerne i studien ble vist bilder av over 300 forskere. Så skulle de dømme dem etter utseendet. Forskere som er heldige med utseendet sitt vurderes som mindre kompetente og troverdige enn andre, ifølge en ny studie.
Men pene forskere vekker folks interesse. Folk vil oftere vite mer om forskningen deres enn deres kolleger med et mer gjennomsnittlig utseende.

Det er forskere ved Universitetet i Cambridge og Universitetet i Essex som har publisert studien i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Will Skylark, som ledet arbeidet, sier ifølge Science Daily at man vet fra forskning på politikk at folk kan bli påvirket av politikeres utseende, snarere enn hva de faktisk sier. Dette ønsket de å undersøke om gjaldt for forskere også.

3100 deltakere

I det første av en serie med forsøk ble 3100 frivillige vist bilder av mer enn 300 britiske og amerikanske forskere. De ble bedt om å gi dem poeng etter fysisk attraktivitet og hvor intelligente de så ut.

Andre grupper med frivillige ble deretter spurt om hvorvidt de var interessert i å få vite mer om hva hver forsker jobbet med, og om de trodde at forskerne utførte viktig og presis forskning.

Folk var mer interessert i å få vite mer om forskerne som ble vurdert som fysisk attraktive og kompetente og moralske enn de andre.

Men når folk skulle ta stilling til forskernes faglige dyktighet, talte det negativt å ha et pent fjes. Jo mer attraktive de var, jo mindre trodde folk at de utførte forskning av høy kvalitet.

Syntes menn var mest interessante

Våre resultater viser at vitenskap er en sosial aktivitet der utfallet er avhengig utseende på måter som kan forstyrre folk holdninger og offentlige tiltak i viktige vitenskapelige spørsmål som klimaendringer og bioteknologi, skriver forskerne.

Studien viste også at folk var litt mer interesserte i å få vite mer om forskningen til de eldre forskerne enn de yngre. De de var også mer nysgjerrige på mennene enn på kvinnene. Men det var ingen forskjeller i hvordan de vurderte svarte og hvite forskere.

Image-text:

Folk tror du er en dårligere forsker hvis du har et pent fjes, ifølge ny studie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt