Jeg er ikke noen sånn halleluja-økolog, men jeg har tenkt på det lenge. Felleskjøpet har kjørt en svært offensiv satsing med gode, økonomiske insentiver denne våren, så jeg fant ut at det rette tidspunktet for omlegging var kommet, sier Lauritz Dyste.
Sammen med faren og søsteren driver han Toten Agro, et selskap som dyrker kålrot og korn på 1 400 dekar på fire gårder. I tillegg har gårdbrukeren 7 500 verpehøns, som allerede er økologiske.
På tross av at han har tenkt på omlegging lenge, starter Dyste litt forsiktig.
- Det er krevende nok å få til kålrot konvensjonelt, så vi tør ikke å legge om all jorda vi driver. I første omgang legger jeg om jorda som tilhører den ene gården. Denne jorda ligger adskilt, og vi har nå tatt dette arealet ut av Toten Agro, sier gårdbrukeren.
Arealet som skal legges om, er på 167 dekar, bestående av to store og ett lite jorde. Hvilket areal som skal legges om, bestemte Lauritz i samråd med rådgiver Svein Nyvoll i Norsk Landbruksrådgiving. Alle som ønsker å legge om til økologisk, får en gratis rådgivingspakke som heter «Økologisk førsteråd», og blant spørsmålene som ble tatt i den innledende runden, var hvilket areal som var mest egnet til økologisk drift.
- Jordprøvene viste at jorda på dette arealet hadde god næringsbalanse. Vi har også hatt lite ugrasproblemer. I tillegg ligger jorda rett ved hønsehuset. I og med at jeg kjører forbi flere ganger om dagen, er det enkelt å ha oversikt over ugrassituasjonen. At det ligger i nærheten av hønsehuset, er også positivt fordi det gir kort vei på gjødseltransport, sier Lauritz.
GODE KOLLEGERPå tross av at Lauritz er erfaren med økologiske verpehøns, mener han det er mye mer krevende å skulle legge om jordveien.
- Je