AddToAny

Samer som folk og urfolk inn i Grunnloven?

Samer som folk og urfolk inn i Grunnloven?
Samene er ikke et eget folk, mener Jarl Hellesvik, som har skrevet boken Samer og samepolitikk (Kolofon forlag).
Stortingsrepresentant Martin Kolberg m. flere, har fremmet et grunnlovsforslag som går ut på å skrive inn i Grunnloven vår at samene er et folk og et urfolk. I nåværende utgave av 108 er samene i Norge omtalt som en folkegruppe. Som et argument for dette forslaget vises det til at både Regjeringen og Stortinget har omtalt samene i Norge som et folk og som et urfolk. Men begge begrepene er flertydige.

Regjeringen og Stortinget har brukt disse begrepene på en svevende og omtrentlig måte. Det er nå så sin sak, men når det gjelder formuleringer i Grunnloven så skal man etter min mening etterstrebe et mest mulig klart og presist språk og benytte seg av semantisk entydige begreper, og derved vise sin respekt for Grunnlovens sentrale betydning og rolle for samfunnsforholdene i Norge. Forslagsstillerne har ved sitt valg av flertydige begreper sett bort fra dette.

Hvem kom først?

I Norsk Språkråd sin Nynorskordbok kan man lese at ordet urfolk betyr den første, opphavlege folkesetnad eller folkeslag på ein stad. Ordet urfolk leder tankene til forestillinger om at dette dreier seg om det aller første folk s

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Hele 80 ulike bedrifter, deriblant en rekke advokatselskaper, hadde torsdag standda Messedagen 2017 ble arrangertpå Radisson Blu-hotellet på Holbergs plass i Oslo.
article_web Advokatbladet 23.02.2017
Advokatforeningen er svært kritisk til flere punkter i forslag til ny aksjelovgivningen, og peker på at lovteksten flere steder ikke tilfredsstiller kravene til god lovgivning.
article_print Advokatbladet 22.02.2017
Det følger av rettshjelploven § 22 tredje ledd at en bevilling til fri sakførsel omfatter sakens behandling i høyere rettsinstans.
article_print Advokatbladet 22.02.2017
Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har ledig 15 verv som faste bistandsadvokater med tiltredelse fra og med juli 2017. Søknadsfristen er 23.februar. Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har ledig åtte verv som fast forsvarer.
article_print Advokatbladet 22.02.2017
Ett år etter at dommer Antonin Scalia døde, kan en ny dommer kanskje snart ta plass i amerikansk høyesterett.
article_print Advokatbladet 22.02.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt