AddToAny

Samene er urfolk

Samene er urfolk
At samene er et urfolk, er klart slått fast av domstolene, skriver direktør Petter Wille ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter i et tilsvar til Jarl Hellesvik.
Jeg er blitt bedt om å kommentere artikkelen Samer som folk og urfolk inn i Grunnloven? av Jarl Hellesvik. I artikkelen argumenterer Hellesvik imot å betegne samer som urfolk og folk, og synes å legge stor vekt på hvordan ulike ordbøker definerer folk. Videre skriver han blant annet at påstanden om at samene er å anse som et folk, må anses som udokumentert.

Det kan derfor være grunn til å minne om at Samerettsutvalget allerede i sin grundige utredning i NOU 1984:18 ga uttrykk for en klar forståelse av at samene er et folk, se bl.a. sidene 380 og 434.

Etter vedtakelsen av sameloven i 1987 og grunnlovsbestemmelsen om samene i 1988, har skiftende regjeringer og Storting lagt til grunn at samene er et folk og urfolk. I St.meld. nr. 52 (1992-93) Norsk samepolitikk gis det uttrykk for at Grunnloven 110a og sameloven bygger på det syn at samene er et eget folk med en egen kultur, og at de er en urbefolkning.

(Det var på den tiden vanlig å bruke betegnelsen urbefolkning, men folk er i dag er den allment aksepterte betegnelsen).

Ett av to folk

I St.meld.

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Thommessen satser på et internasjonalt miljø med mulighet til å jobbe som advokat i London i kombinasjonen med felles utviklings-tilbud alle medarbeiderne skal gjennom, vil bidra til å sikre selskapet Talentprisen.
article_web Advokatbladet 26.05.2017
Making A Murderer -forsvarer Jerome Buting forteller om et enormt press mot amerikanske straffeadvokater. Selv mener han at han antageligvis ble klinisk deprimert av Steven Avery-saken.
article_web Advokatbladet 21.05.2017
Fra torsdag 4. mai må alle som vil inn i Oslo tinghus gjennomen sikkerhetskontroll. Målet er å unngåfarlige gjenstander i rettsalene. Hege Salomon mener kontrollen er nødvendig, mens Frode Sulland mener advokatene burde sluppet.
article_web Advokatbladet 04.05.2017
Schjødt-advokat Thomas Horn tok i 2015 doktorgrad innen menneskerettigheter, og denne boken er hans doktoravhandling.
article_web Advokatbladet 04.05.2017
To jusprofessorer ved UiO fikk i oppgave å revidere den 5.utgaven av Peter Lødrups Lærebok i erstatningsrett.
article_web Advokatbladet 04.05.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt