AddToAny

Samene er urfolk

Samene er urfolk
At samene er et urfolk, er klart slått fast av domstolene, skriver direktør Petter Wille ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter i et tilsvar til Jarl Hellesvik.
Jeg er blitt bedt om å kommentere artikkelen Samer som folk og urfolk inn i Grunnloven? av Jarl Hellesvik. I artikkelen argumenterer Hellesvik imot å betegne samer som urfolk og folk, og synes å legge stor vekt på hvordan ulike ordbøker definerer folk. Videre skriver han blant annet at påstanden om at samene er å anse som et folk, må anses som udokumentert.

Det kan derfor være grunn til å minne om at Samerettsutvalget allerede i sin grundige utredning i NOU 1984:18 ga uttrykk for en klar forståelse av at samene er et folk, se bl.a. sidene 380 og 434.

Etter vedtakelsen av sameloven i 1987 og grunnlovsbestemmelsen om samene i 1988, har skiftende regjeringer og Storting lagt til grunn at samene er et folk og urfolk. I St.meld. nr. 52 (1992-93) Norsk samepolitikk gis det uttrykk for at Grunnloven 110a og sameloven bygger på det syn at samene er et eget folk med en egen kultur, og at de er en urbefolkning.

(Det var på den tiden vanlig å bruke betegnelsen urbefolkning, men folk er i dag er den allment aksepterte betegnelsen).

Ett av to folk

I St.meld.

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Hele 80 ulike bedrifter, deriblant en rekke advokatselskaper, hadde torsdag standda Messedagen 2017 ble arrangertpå Radisson Blu-hotellet på Holbergs plass i Oslo.
article_web Advokatbladet 23.02.2017
Advokatforeningen er svært kritisk til flere punkter i forslag til ny aksjelovgivningen, og peker på at lovteksten flere steder ikke tilfredsstiller kravene til god lovgivning.
article_print Advokatbladet 22.02.2017
Det følger av rettshjelploven § 22 tredje ledd at en bevilling til fri sakførsel omfatter sakens behandling i høyere rettsinstans.
article_print Advokatbladet 22.02.2017
Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har ledig 15 verv som faste bistandsadvokater med tiltredelse fra og med juli 2017. Søknadsfristen er 23.februar. Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har ledig åtte verv som fast forsvarer.
article_print Advokatbladet 22.02.2017
Ett år etter at dommer Antonin Scalia døde, kan en ny dommer kanskje snart ta plass i amerikansk høyesterett.
article_print Advokatbladet 22.02.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt