AddToAny

Samene er urfolk

Samene er urfolk
At samene er et urfolk, er klart slått fast av domstolene, skriver direktør Petter Wille ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter i et tilsvar til Jarl Hellesvik.
Jeg er blitt bedt om å kommentere artikkelen Samer som folk og urfolk inn i Grunnloven? av Jarl Hellesvik. I artikkelen argumenterer Hellesvik imot å betegne samer som urfolk og folk, og synes å legge stor vekt på hvordan ulike ordbøker definerer folk. Videre skriver han blant annet at påstanden om at samene er å anse som et folk, må anses som udokumentert.

Det kan derfor være grunn til å minne om at Samerettsutvalget allerede i sin grundige utredning i NOU 1984:18 ga uttrykk for en klar forståelse av at samene er et folk, se bl.a. sidene 380 og 434.

Etter vedtakelsen av sameloven i 1987 og grunnlovsbestemmelsen om samene i 1988, har skiftende regjeringer og Storting lagt til grunn at samene er et folk og urfolk. I St.meld. nr. 52 (1992-93) Norsk samepolitikk gis det uttrykk for at Grunnloven 110a og sameloven bygger på det syn at samene er et eget folk med en egen kultur, og at de er en urbefolkning.

(Det var på den tiden vanlig å bruke betegnelsen urbefolkning, men folk er i dag er den allment aksepterte betegnelsen).

Ett av to folk

I St.meld.

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Advokater som utsetter seg selv og sine familier for fare i sin kamp for menneskerettigheter, fortjener oppmerksomhet, mener Silje Christine Hellesen, kretsleder i Haugesund.
article_web Advokatbladet 24.07.2017
På jobb synes Haavind-partner PålKvernaasdet har vært givende å få mer tid til kundene. I sommer ser han frem til flere fjellturer -og god mat og vin. - Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?
article_web Advokatbladet 18.07.2017
- Gjeldsforhandlingsreglene må moderniseres, og det haster, sier Kvale-advokat Stine D. Snertingdalen (42). I dette sommerintervjuet etterlyser hun mer handlekraft fra regjeringen - og forteller om stedet hun aldri vil tilbake til.
article_web Advokatbladet 14.07.2017
Wiersholm-partner Kristine Hasle Øverby har drevet nybrottsarbeid innen forretningsjusen denne våren ved å ta i bruk et juridisk verktøy kalt Scheme of Arrangement. Men snart kaster hun seg over kjærlighetslivet til spanske tyrefektere.
article_web Advokatbladet 11.07.2017
Leder av Bistandsadvokatutvalget, Hege Salomon, drømmer om et døgnåpent særorgan i politiet for alle typer seksualforbrytelser, frykter en snikinnføring av begrensninger for fornærmede og bistandsadvokater i straffesaker,
article_web Advokatbladet 06.07.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt