AddToAny

Samene er urfolk

Samene er urfolk
At samene er et urfolk, er klart slått fast av domstolene, skriver direktør Petter Wille ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter i et tilsvar til Jarl Hellesvik.
Jeg er blitt bedt om å kommentere artikkelen Samer som folk og urfolk inn i Grunnloven? av Jarl Hellesvik. I artikkelen argumenterer Hellesvik imot å betegne samer som urfolk og folk, og synes å legge stor vekt på hvordan ulike ordbøker definerer folk. Videre skriver han blant annet at påstanden om at samene er å anse som et folk, må anses som udokumentert.

Det kan derfor være grunn til å minne om at Samerettsutvalget allerede i sin grundige utredning i NOU 1984:18 ga uttrykk for en klar forståelse av at samene er et folk, se bl.a. sidene 380 og 434.

Etter vedtakelsen av sameloven i 1987 og grunnlovsbestemmelsen om samene i 1988, har skiftende regjeringer og Storting lagt til grunn at samene er et folk og urfolk. I St.meld. nr. 52 (1992-93) Norsk samepolitikk gis det uttrykk for at Grunnloven 110a og sameloven bygger på det syn at samene er et eget folk med en egen kultur, og at de er en urbefolkning.

(Det var på den tiden vanlig å bruke betegnelsen urbefolkning, men folk er i dag er den allment aksepterte betegnelsen).

Ett av to folk

I St.meld.

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Advokatforeningen vil forbedre fri rettshjelp-ordningen, og ønsker at temaet skal få fokus i høstens valgkamp.
article_web Advokatbladet 18.04.2017
- Selv om det ikke er første gang den utøvende makt i Norge har prøvd å legge seg opp i EFTA-dommernes uavhengighet, er forsøket på å fikse en domstol med bare tre dommere spesielt sjokkerende, skriver EFTA-domstolens president,
article_web Advokatbladet 03.04.2017
- Jeg gruet meg veldig! Jeg var forelsket i jobben min i alle år, og tenkte at den dagen jeg sluttet kom jeg til å være helt ulykkeli g. Med lette, kvikke skritt loser Sven Ole Fagernæs oss opp i gatene bak Oslo Tinghus,
article_web Advokatbladet 31.03.2017
Boken gir en systematisk gjennomgang av tomtefesteloven. Loven gir regler for tomteleie hvor festeren har eller skal ha hus på grunnen. Ved feste av tomt til bolighus og fritidshus gir loven særlige regler til vern av festerne.
article_web Advokatbladet 31.03.2017
Sett i rettssystematisk sammenheng skal spørsmålet om løsøreerververs kreditorvern høre hjemme innenfor rettsvernssystematikken.
article_web Advokatbladet 31.03.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt