Ren Mat
02.12.2016
Tamreinen er samisk, men kjøtet er ditt og mitt og moglegheitane til å ete god og næringsrik mat sannsynlegvis større enn du anar. Enten reinen bor på den svenske eller norske sidan av grensa vert den stadig meir synleg.
SJÅ DEG I KRING i butikken. Finn du reinskjøt i det heile? Lenge har det vore slik at du er heldig om du finn ein vekkgøymd pakke reinskav i ein krok i frysedisken. Og ja, reinskav har si historie i samiske tradisjonar. "Handskjært kjøt" fekk du når du skar halvfrosne filetar i syltynne skiver og stekte dei raskt på panna, kanskje med ein saus, kanskje med sopp og tyttebær - tradisjonelle, samiske ingredienser.
Men fileten som vart nytta til reinskav var berre ein liten del av det store dyret, og er berre som ein parentes å rekne i det store reinmåltidet. Sjå deg vidare om i butikken. Kva andre produkt finn du? Dei siste åra har faktisk reine stykningsdelar vorte litt meir tilgjengelege, edlare stykka rein er no å finne i butikkar med godt utval, og det bør vi nytte oss av.
REINSKJØT er noko så sjeldant som magert, nærings- og smaksrikt. Det tyder mellom anna at du kan ha godt med ekte smør i steikepanna utan noko som helst dårleg samvet. Årsaka er all rørsla reinen får, ikkje berre er han ute bokstavleg tala heile året, matfatet endrar seg med årstidene, som samane faktisk har fleire av enn vi andre. Reindriftsåret er delt inn i åtte; dei fire sesongane vi er vane med, samt overgangane mellom dei, flyttetidene.
Etter Finnmarksreinen har beita seg feit og fin ved kysten på sommaren, til dømes, må han opp i høgda til rolegare områder før brunsten byrjar i september. På vegen vert slaktedyra plukka ut. Nett no går flokkane på vidda og et lav. Rein er det einaste dyret som kan nyttegjere seg av reinlavet, eit særleg enzym i vomma sørger for at hardt bund
Gå til medietMen fileten som vart nytta til reinskav var berre ein liten del av det store dyret, og er berre som ein parentes å rekne i det store reinmåltidet. Sjå deg vidare om i butikken. Kva andre produkt finn du? Dei siste åra har faktisk reine stykningsdelar vorte litt meir tilgjengelege, edlare stykka rein er no å finne i butikkar med godt utval, og det bør vi nytte oss av.
REINSKJØT er noko så sjeldant som magert, nærings- og smaksrikt. Det tyder mellom anna at du kan ha godt med ekte smør i steikepanna utan noko som helst dårleg samvet. Årsaka er all rørsla reinen får, ikkje berre er han ute bokstavleg tala heile året, matfatet endrar seg med årstidene, som samane faktisk har fleire av enn vi andre. Reindriftsåret er delt inn i åtte; dei fire sesongane vi er vane med, samt overgangane mellom dei, flyttetidene.
Etter Finnmarksreinen har beita seg feit og fin ved kysten på sommaren, til dømes, må han opp i høgda til rolegare områder før brunsten byrjar i september. På vegen vert slaktedyra plukka ut. Nett no går flokkane på vidda og et lav. Rein er det einaste dyret som kan nyttegjere seg av reinlavet, eit særleg enzym i vomma sørger for at hardt bund