AddToAny

Nytte og nytte. Om tenkemåter i endring

Nytte og nytte. Om tenkemåter i endring
Når jeg snakker om landbruksøkonomi som jordnær realisme og ingeniørfagene som naturfaglig fornuft, så er det forsøk på å illustrere samtidas tenking omkring høyere utdanning, skriver Hilde Gunn Slottemo.
Som gjesteskribent i Universitetsavisa publiserte jeg 10.2.17 kommentaren Fra samfunnets behov til studentenes etterspørsel?. Min kollega Dag Skevik svarer meg med et innlegg i Universitetsavisas spalte Ytring 16.2. Jeg har trolig vært uklar i min kommentar, for jeg tror Skevik misforstår poenget mitt. Det gir meg en anledning til å oppklare.

I min gjestekommentar peker jeg på noen begrunnelser for de studietilbudene som er blitt gitt i landets universitets- og høgskolesektor, med utviklinga ved daværende Høgskolen i Nord-Trøndelag som eksempel. Jeg viser her hvordan myndighetenes argumenter for de ulike satsningene har forandret seg i løpet av de siste tiårene. I den første etterkrigstida var fokuset sterkt på utdanningstilbudenes samfunnsnytte. Satsinga på utdanning hadde sammenheng med utbygging av velferdsstaten, der behovet for kvalifisert arbeidskraft økte i takt med at oppgaver ble overtatt og bygd ut av det offentlige. I tillegg sto tanken om utdanning som en viktig produktivkraft i samfunnet sterkt. I det sosialdemokratiske planregimet var kunns

Les mer

Flere saker fra Universitetsavisa

Førstemanuensis Christian Jørgensen går hardt ut mot reglementet og måten eksterne sensorer brukes på. Jørgensen er tilknyttet Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen.
article_web Universitetsavisa 26.05.2017
Ledelsen må få i oppdrag snarest å gjennomføre konsekvensutredninger og deretter innlede forhandlinger med sikte på å gjennomføre en fusjon med NTNU, skriver de ansatte. Quo vadis? Et åpent brev til styret ved Høgskolen i Volda.
article_web Universitetsavisa 25.05.2017
Hackere kan starte brann i huset ditt, og forsøk på påvirkning av høstens stortingsvalg er en høyst reell trussel. Bare fantasien setter grenser for hva hackere kan gjøre i fremtiden, ifølge cybersikkerhetseksperter.
article_web Universitetsavisa 24.05.2017
Senterpartiet dobler oppslutning på studentenes partibarometer Senterpartiet seiler i medvind, også blant studenter. Får studentene det som de vil, kan det bli regjeringsskifte i høst.
article_web Universitetsavisa 24.05.2017
Forskningsrådet lyser ut en rekordstor pengesum til forskning i næringslivet. Alle bedrifter kan søke, og de bestemmer i hovedsak selv hva de vil forske på. - Vi må tenke grønnere, smartere og mer nyskapende.
article_web Universitetsavisa 24.05.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt