AddToAny

Nytte og nytte. Om tenkemåter i endring

Nytte og nytte. Om tenkemåter i endring
Når jeg snakker om landbruksøkonomi som jordnær realisme og ingeniørfagene som naturfaglig fornuft, så er det forsøk på å illustrere samtidas tenking omkring høyere utdanning, skriver Hilde Gunn Slottemo.
Som gjesteskribent i Universitetsavisa publiserte jeg 10.2.17 kommentaren Fra samfunnets behov til studentenes etterspørsel?. Min kollega Dag Skevik svarer meg med et innlegg i Universitetsavisas spalte Ytring 16.2. Jeg har trolig vært uklar i min kommentar, for jeg tror Skevik misforstår poenget mitt. Det gir meg en anledning til å oppklare.

I min gjestekommentar peker jeg på noen begrunnelser for de studietilbudene som er blitt gitt i landets universitets- og høgskolesektor, med utviklinga ved daværende Høgskolen i Nord-Trøndelag som eksempel. Jeg viser her hvordan myndighetenes argumenter for de ulike satsningene har forandret seg i løpet av de siste tiårene. I den første etterkrigstida var fokuset sterkt på utdanningstilbudenes samfunnsnytte. Satsinga på utdanning hadde sammenheng med utbygging av velferdsstaten, der behovet for kvalifisert arbeidskraft økte i takt med at oppgaver ble overtatt og bygd ut av det offentlige. I tillegg sto tanken om utdanning som en viktig produktivkraft i samfunnet sterkt. I det sosialdemokratiske planregimet var kunns

Les mer

Flere saker fra Universitetsavisa

Økte omsetningen med nesten 14 millioner og årsresultatet med over 4,5 millioner fra året før. 2016 har vært preget av stor aktivitet og god oppslutning blant studentene i Trondheim.
article_web Universitetsavisa 24.07.2017
Når om lag 55.000 nye studenter møter opp ved høyskoler og universiteter i høst, kan ikke kunnskapsministeren garantere at alle vil få god nok undervisning. - Nei, lyder det korte svaret fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
article_web Universitetsavisa 24.07.2017
Årets hovedopptak er klart. NTNU har mer enn tre søkere per studieplass. I underkant av 49.000 personer har søkt om å få studere ved NTNU fra høsten av, og av de er det rundt 23.000 som har NTNU som førstevalg.
article_web Universitetsavisa 19.07.2017
Skriver i en sms at han innser at meldingene var upassende. Eg beklager uten atterhald meldingane. Dei var klart upassande. Eg vil understreke at ingen av meldingane blei sendt til eigne studentar. Eg tek det fulle ansvar for det eg har gjort.
article_web Universitetsavisa 10.07.2017
21-åringen fra Mandal skrev forskningsrapport om værballonger på Mars allerede i sitt første år som NTNU-student. - Dette her er helt fantastisk, og veldig spesielt.
article_web Universitetsavisa 07.07.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt