AddToAny

Nytte og nytte. Om tenkemåter i endring

Nytte og nytte. Om tenkemåter i endring
Når jeg snakker om landbruksøkonomi som jordnær realisme og ingeniørfagene som naturfaglig fornuft, så er det forsøk på å illustrere samtidas tenking omkring høyere utdanning, skriver Hilde Gunn Slottemo.
Som gjesteskribent i Universitetsavisa publiserte jeg 10.2.17 kommentaren Fra samfunnets behov til studentenes etterspørsel?. Min kollega Dag Skevik svarer meg med et innlegg i Universitetsavisas spalte Ytring 16.2. Jeg har trolig vært uklar i min kommentar, for jeg tror Skevik misforstår poenget mitt. Det gir meg en anledning til å oppklare.

I min gjestekommentar peker jeg på noen begrunnelser for de studietilbudene som er blitt gitt i landets universitets- og høgskolesektor, med utviklinga ved daværende Høgskolen i Nord-Trøndelag som eksempel. Jeg viser her hvordan myndighetenes argumenter for de ulike satsningene har forandret seg i løpet av de siste tiårene. I den første etterkrigstida var fokuset sterkt på utdanningstilbudenes samfunnsnytte. Satsinga på utdanning hadde sammenheng med utbygging av velferdsstaten, der behovet for kvalifisert arbeidskraft økte i takt med at oppgaver ble overtatt og bygd ut av det offentlige. I tillegg sto tanken om utdanning som en viktig produktivkraft i samfunnet sterkt. I det sosialdemokratiske planregimet var kunns

Les mer

Flere saker fra Universitetsavisa

Nordmenn er også høflige, men bare på en annen måte, konstaterer forsker Kristin Rygg ved Norges Handelshøyskole. Nordmenn er kanskje ikke så flinke til å smile til folk på bussen eller spørre fremmede om hvordan de har det.
article_web Universitetsavisa 27.02.2017
Mitt anliggende har vært hvordan vi skal forstå de siste årenes endringer innenfor høyere utdanning, skriver Hilde Gunn Slottemo i sitt svar til Dag Skevik.
article_web Universitetsavisa 27.02.2017
Hver tredje nordmann mener innvandring truer norsk kultur. Over halvparten er uenig i påstanden, ifølge en ny undersøkelse. Det er store forskjeller mellom kvinner og menn, ung og gammel og hvor man bor.
article_web Universitetsavisa 27.02.2017
Endre Sjøvold reagerer på at reklameguru Ingebrigt Steen Jensen i en diskusjon om teambuilding endte med å diskreditere en NTNU-forsker.
article_web Universitetsavisa 27.02.2017
Ansatte og studenter på lærerutdanningen får nå samme beskjed som ingeniørene i Teknologibygget. De skal bare midlertidig inn i nytt bygg på Kalvskinnet før de skal flytte opp til Gløshaugen.
article_web Universitetsavisa 27.02.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt