AddToAny

Nærkontakt med kjøkkenet gir de beste matopplevelsene

Nærkontakt med kjøkkenet gir de beste matopplevelsene
Espen Sætha er en kjøkkensjef som trives like godt på kjøkkenet som ute blant beboerne på Sundheim bo- og treningssenter. På senteret har folk visst det lenge. Nå er det også bevist: Her lages mat av ypperste klasse.
Det er en krystallklar januardag på Vinstra i Gudbrandsdalen. På Sundheim bo- og treningssenter har alle fremdeles julens festmåltider godt i minne. Matservering ved pyntede langbord for både beboere og ansatte. Tor Sæthersmoen koste seg med rakfisken gjennom hele julen.

Virksomhetsleder Hanne Kvamme husker den gode lukten av småkaker fra kjøkkenet i adventstiden. God mat er et naturlig samlingspunkt.

På Sundheim er de stolte av maten, og det har de all grunn til å være. I slutten av oktober i fjor vant senteret den landsdekkende konkurransen «Gylne måltidsøyeblikk». Vi følger med kjøkkensjef Espen Sætha rundt på sykehjemmet. Han slår av en prat her og der.

- Den nære kontakten er viktig for å få tilbakemeldinger på maten, både positivt og negativt, forteller han. - Vi prater om mat, også skrøner vi litt.

- Den dagen vi ikke har et kvarter til overs for å snakke med beboerne, så har det gått for langt.

«Vi er heldige vi, som har så god mat. Det er gjennomgangstonen hos alle vi hilser på, både brukere og ansatte nyter godt av Norges beste institusjonsmat.

På kjøkkenet røres det i gryter. Til middag i dag er laks og poteter med sandefjordsmør, agurksalat og rømmesaus. Forrett er løksuppe. Her spares det ikke på godsakene, smør og fløte i saus og suppe. Til middag serveres alltid to retter, enten forrett eller dessert, og det gis alltid alternativ kost.

Snart skal kjøkkenet bygges om for å kunne øke kapasiteten ytterligere, men at de skal bli noe storkjøkken vil ikke kjøkkensjefen høre snakk om.

- For meg er et storkjøkken en fabrikk der det lages mat på samlebånd. Slik har vi det ikke her, sier han bestemt.



Tradisjonskost og ferske råvarer

Mange av de ansatte har vært på kjøkkenet lenge, og Espen er blant de yngre. En har til og med jobbet på stedet siden før kjøkkensjefen ble født. Lokal tradisjonskost står høyt i kurs, og det aller meste lages fra bunnen, supper, desserter og sauser. Og saften kokes av blåbær. Det skal være ferske råvarer så langt det lar seg gjøre, med unntak av noe frossenfisk.

Sætha er skeptisk ti
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt