Ren Mat
20.03.2017
Nå skal vi rydde og gjøre klart for en ny sesong! Grønnsaker og bær fra i fjor, fisken og kjøttet i fryseren, de tørre bønnene, melet og kornet i skuffen. Sjekk datoene, det er fullt mulig å spise tørrvarer langt utover best før dato, men både smak og næringsinnhold taper seg selvfølgelig litt etter som tiden går.
SKAL VI venne oss til å tenke sesongmat er det lurt å gjøre som de gjorde før i tiden - planlegge litt ut fra når råvarene er best - og billigst. De norske rotgrønnsakene skal snart erstattes av nye, vi skylder de norske bøndene å hjelpe til å spise opp alt de har dyrket for oss. Supper og stuinger, herlige gryte- og ovnsretter med masse gode grønnsaker som base og krydderurter som smakstilsettere. Skyld ikke på utvalget, det har aldri vært lettere tilgang på god mat.
VI ER heldige vi som synes matlaging er gøy. Personlig har jeg aldri skjønt at det er stress å lage mat. Jeg synes det er avslappende å hakke og snitte, røre og kna. Og jeg setter av en viss tid i hverdagen til å gjøre dette. Det er til og med en form for meditasjon. Men folk er forskjellige. En manglende interesse for mat og råvarer kan ha flere grunner; oppvekst i en familie med laber interesse kan være én, tid kan være en faktor, dårlig tilgang på råvarer en annen. Men i våre dager er ingen av disse tre grunnene noen unnskyldning i seg selv. Aldri er vi blitt mer inspirerte via kanalene vi logger oss på og har tilgang til, enten det er tv, blogger, blader eller aviser. Det har neppe vært et større fokus på mat og råvarer noen gang, og gjennom ulike kanaler kan vi bestille hva som helst fra hvor som helst.
Den beste måten å overkomme tidsklemma når vi lager mat, er å lage store porsjoner. Holde av en ettermiddag eller helg og lage mat så det monner. Sette hele folket i arbeid - skrelle, hakke, snitte og røre - lage store porsjoner og fryse ned restene. Det er tilfredsstillende, matnyttig, god økonomi og ikke minst lærerikt for de som kommer etter oss.
MANGE STORE matbutikker har en ferskvaredisk der det ligger mye god fisk. Lever og rogn er sesongvare, skal barna lære at fisk er mer enn rene loiner av torsk og laks må de lære seg å spytte ut et bein og spise alt som kommer fra fisken. Jeg sto en gang ved siden av en mamma i en butikk som sa "æææsj" når mannen bak disken forklare at "det rare" var fersk torskerogn. Det gir ikke særlige positive signaler til barnet som spurte. Vi overfører mye til den neste generasjonen som vi ikke tenker over, men det er verdt å gå en runde eller to med seg selv for det er hjemme de lærer det de tar med seg videre i livet.
SOM BESTEMOR til fem som skal lære å verdsette det som settes frem for dem føler jeg at jeg har noe å bidra med, og jeg tar gjerne en diskusjon rundt bordet. En kamp også, når d
Gå til medietVI ER heldige vi som synes matlaging er gøy. Personlig har jeg aldri skjønt at det er stress å lage mat. Jeg synes det er avslappende å hakke og snitte, røre og kna. Og jeg setter av en viss tid i hverdagen til å gjøre dette. Det er til og med en form for meditasjon. Men folk er forskjellige. En manglende interesse for mat og råvarer kan ha flere grunner; oppvekst i en familie med laber interesse kan være én, tid kan være en faktor, dårlig tilgang på råvarer en annen. Men i våre dager er ingen av disse tre grunnene noen unnskyldning i seg selv. Aldri er vi blitt mer inspirerte via kanalene vi logger oss på og har tilgang til, enten det er tv, blogger, blader eller aviser. Det har neppe vært et større fokus på mat og råvarer noen gang, og gjennom ulike kanaler kan vi bestille hva som helst fra hvor som helst.
Den beste måten å overkomme tidsklemma når vi lager mat, er å lage store porsjoner. Holde av en ettermiddag eller helg og lage mat så det monner. Sette hele folket i arbeid - skrelle, hakke, snitte og røre - lage store porsjoner og fryse ned restene. Det er tilfredsstillende, matnyttig, god økonomi og ikke minst lærerikt for de som kommer etter oss.
MANGE STORE matbutikker har en ferskvaredisk der det ligger mye god fisk. Lever og rogn er sesongvare, skal barna lære at fisk er mer enn rene loiner av torsk og laks må de lære seg å spytte ut et bein og spise alt som kommer fra fisken. Jeg sto en gang ved siden av en mamma i en butikk som sa "æææsj" når mannen bak disken forklare at "det rare" var fersk torskerogn. Det gir ikke særlige positive signaler til barnet som spurte. Vi overfører mye til den neste generasjonen som vi ikke tenker over, men det er verdt å gå en runde eller to med seg selv for det er hjemme de lærer det de tar med seg videre i livet.
SOM BESTEMOR til fem som skal lære å verdsette det som settes frem for dem føler jeg at jeg har noe å bidra med, og jeg tar gjerne en diskusjon rundt bordet. En kamp også, når d