AddToAny

Når skal vi spise?

Når skal vi spise?
Nå skal vi rydde og gjøre klart for en ny sesong! Grønnsaker og bær fra i fjor, fisken og kjøttet i fryseren, de tørre bønnene, melet og kornet i skuffen. Sjekk datoene, det er fullt mulig å spise tørrvarer langt utover best før dato, men både smak og næringsinnhold taper seg selvfølgelig litt etter som tiden går.
SKAL VI venne oss til å tenke sesongmat er det lurt å gjøre som de gjorde før i tiden - planlegge litt ut fra når råvarene er best - og billigst. De norske rotgrønnsakene skal snart erstattes av nye, vi skylder de norske bøndene å hjelpe til å spise opp alt de har dyrket for oss. Supper og stuinger, herlige gryte- og ovnsretter med masse gode grønnsaker som base og krydderurter som smakstilsettere. Skyld ikke på utvalget, det har aldri vært lettere tilgang på god mat.



VI ER heldige vi som synes matlaging er gøy. Personlig har jeg aldri skjønt at det er stress å lage mat. Jeg synes det er avslappende å hakke og snitte, røre og kna. Og jeg setter av en viss tid i hverdagen til å gjøre dette. Det er til og med en form for meditasjon. Men folk er forskjellige. En manglende interesse for mat og råvarer kan ha flere grunner; oppvekst i en familie med laber interesse kan være én, tid kan være en faktor, dårlig tilgang på råvarer en annen. Men i våre dager er ingen av disse tre grunnene noen unnskyldning i seg selv. Aldri er vi blitt mer inspirerte via kanalene vi logger oss på og har tilgang til, enten det er tv, blogger, blader eller aviser. Det har neppe vært et større fokus på mat og råvarer noen gang, og gjennom ulike kanaler kan vi bestille hva som helst fra hvor som helst.

Den beste måten å overkomme tidsklemma når vi lager mat, er å lage store porsjoner. Holde av en ettermiddag eller helg og lage mat så det monner. Sette hele folket i arbeid - skrelle, hakke, snitte og røre - lage store porsjoner og fryse ned restene. Det er tilfredsstillende, matnyttig, god økonomi og ikke minst lærerikt for de som kommer etter oss.



MANGE STORE matbutikker har en ferskvaredisk der det ligger mye god fisk. Lever og rogn er sesongvare, skal barna lære at fisk er mer enn rene loiner av torsk og laks må de lære seg å spytte ut et bein og spise alt som kommer fra fisken. Jeg sto en gang ved siden av en mamma i en butikk som sa "æææsj" når mannen bak disken forklare at "det rare" var fersk torskerogn. Det gir ikke særlige positive signaler til barnet som spurte. Vi overfører mye til den neste generasjonen som vi ikke tenker over, men det er verdt å gå en runde eller to med seg selv for det er hjemme de lærer det de tar med seg videre i livet.



SOM BESTEMOR til fem som skal lære å verdsette det som settes frem for dem føler jeg at jeg har noe å bidra med, og jeg tar gjerne en diskusjon rundt bordet. En kamp også, når d
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt