AddToAny

Lokal tøffing

Lokal tøffing
Pultosten er kan hende for spesielt interesserte, men feinschmeckere verdsetter osten så høyt at den er på den eksklusive Smakens Ark, Slow Foods liste over verdenskjente, spesielle råvarer. Nå vil noen beskytte pultosten her i landet også.
TAKKET VÆRE budeier som Helen Davey er pultost fremdeles både håndlaget og lokal, selv om den også lages i stor skala noen mil fra gården Vesterhaugen i Våler. I Nybergsund i Trysil kommune produserer Tine over 100 tonn pultost i året. Fullt så mange kilo blir det ikke av de fem kyrne som melkes på Vesterhaugen gårdsysteri, men til gjengjeld er Helens ost så genuin at en kjenner kan smake akkurat hvor den kommer fra. - Det er viktig å holde ysteriet helt rent, men for mye skal vi ikke desinfisere, sier Helen. - Da Tine flyttet sin virksomhet fra Løten til Trysil gikk det et halvt år før de fikk skikkelig smak på osten!



VINTEREN HAR i løpet av bare et par døgn sluppet taket her oppe i skogkanten noen kilometer fra Glomma. Fem kuer av rasen Sidet trønderfe og Nordlandsfe lunter rundt i vårsola på jakt etter et ørlite grønt strå. De melkes av Helen morgen og kveld, hver dag, og tunge melkespann bæres inn i ysteriet som ligger bak kjøkkenet i huset. Et par kastrerte kalver som er slaktedyr og noen kviger har hun også. - Melka fra disse kuene inneholder mye fett og proteiner og er derfor spesielt godt egnet til melk- og osteprodukter, forklarer Helen og legger armene kjærlig rundt sine
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt