Ren Mat
23.06.2017
Pultosten er kan hende for spesielt interesserte, men feinschmeckere verdsetter osten så høyt at den er på den eksklusive Smakens Ark, Slow Foods liste over verdenskjente, spesielle råvarer. Nå vil noen beskytte pultosten her i landet også.
TAKKET VÆRE budeier som Helen Davey er pultost fremdeles både håndlaget og lokal, selv om den også lages i stor skala noen mil fra gården Vesterhaugen i Våler. I Nybergsund i Trysil kommune produserer Tine over 100 tonn pultost i året. Fullt så mange kilo blir det ikke av de fem kyrne som melkes på Vesterhaugen gårdsysteri, men til gjengjeld er Helens ost så genuin at en kjenner kan smake akkurat hvor den kommer fra. - Det er viktig å holde ysteriet helt rent, men for mye skal vi ikke desinfisere, sier Helen. - Da Tine flyttet sin virksomhet fra Løten til Trysil gikk det et halvt år før de fikk skikkelig smak på osten!
VINTEREN HAR i løpet av bare et par døgn sluppet taket her oppe i skogkanten noen kilometer fra Glomma. Fem kuer av rasen Sidet trønderfe og Nordlandsfe lunter rundt i vårsola på jakt etter et ørlite grønt strå. De melkes av Helen morgen og kveld, hver dag, og tunge melkespann bæres inn i ysteriet som ligger bak kjøkkenet i huset. Et par kastrerte kalver som er slaktedyr og noen kviger har hun også. - Melka fra disse kuene inneholder mye fett og proteiner og er derfor spesielt godt egnet til melk- og osteprodukter, forklarer Helen og legger armene kjærlig rundt sine
Gå til medietVINTEREN HAR i løpet av bare et par døgn sluppet taket her oppe i skogkanten noen kilometer fra Glomma. Fem kuer av rasen Sidet trønderfe og Nordlandsfe lunter rundt i vårsola på jakt etter et ørlite grønt strå. De melkes av Helen morgen og kveld, hver dag, og tunge melkespann bæres inn i ysteriet som ligger bak kjøkkenet i huset. Et par kastrerte kalver som er slaktedyr og noen kviger har hun også. - Melka fra disse kuene inneholder mye fett og proteiner og er derfor spesielt godt egnet til melk- og osteprodukter, forklarer Helen og legger armene kjærlig rundt sine