AddToAny

Liten plante mye kraft

Liten plante mye kraft
Hva er urter? Grønne, lave planter? Små busker? Planteriket tilhører de med sikkerhet. For øvrig vil svaret komme an på hvem du spør; en kokk, en gartner eller en som bruker plantene som medisin. For sistnevnte omfatter urter alt fra sopp, tang og tare til busker, bær og vakre blomster.
MANGE URTER er godt forankret i både kosmetikk og den medisinske verden, men her i Ren Mat er vi er mest opptatt av hva de kan tilføre av smak og næring. Dessuten håper vi ved å ha fokus på urter i denne utgaven å bidra til at vi blir mer oppmerksomme på hva som er spiselig i naturen. Planter de aller fleste av oss, uoppmerksomme eller uvitende som vi ofte er, går rett forbi. Disse ville urtene er de flerårige plantene, en del av vår flora som med en ukuelig livskraft dukker opp år etter år. Kultiverte urter, de du får i potter og poser i butikkene eller dyrker selv, kan være både flerårige og ettårige. Det skal ikke store kassen, potten eller hageflekken til for å bli urtedyrker. Liker du å se det spire og gro er urtenes magiske verden et sted å begynne.



HISTORIEN OM urtedyrking strekker seg årtusener tilbake, via klostertidas munker og nonner, middelalderens kloke koner og vikingenes hager frem til vår tid. Alle de gamle kulturene vi kjenner hadde opptegnelser om dyrking og bruk av urter.

Vi vet at hagene i vikingtiden inneholdt kvann, humle, ymse typer løk og andre legende urter. I tillegg kunne de den gang som nå finne utallige spiselige urter i naturen. De var antagelig flinkere til å benytte seg av dem enn vi er, og mer avhengige av dem. Lenge var bruk av urter nesten glemt i Norge, og dyrking av urter var en sjelden hobby. Men så begynte ting å skje. Noen så at å dyrke urter kunne bli en næring med en levelig inntekt på et relativt lite areal.



FOR OM LAG 25 år siden ble Norsk Økologisk Urtelag dannet med formålet å arbeide for å øke dyrking og bruk av økologiske urter, og drive veiledning. Et tjuetalls medlemmer utgjorde starten, men medlemstallet vokste raskt. Etter hvert ble det dannet fylkeslag i ti fylker der iherdige sjeler samlet, utviklet og formidlet kunnskaper til interesserte over hele landet. Omfattende kursvirksomhet samlet også flere som ville gjøre hobby til næring. I løpet av 1990-tallet ble det bygget opp en velfungerende organisasjon med 600 medlemmer. De utga fagtidsskriftet Grobladet, hadde kursvirksomhet og nær kontakt med forskningen. Urtelaget tok også initiative
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt