Ren Mat
20.03.2017
Hva er urter? Grønne, lave planter? Små busker? Planteriket tilhører de med sikkerhet. For øvrig vil svaret komme an på hvem du spør; en kokk, en gartner eller en som bruker plantene som medisin. For sistnevnte omfatter urter alt fra sopp, tang og tare til busker, bær og vakre blomster.
MANGE URTER er godt forankret i både kosmetikk og den medisinske verden, men her i Ren Mat er vi er mest opptatt av hva de kan tilføre av smak og næring. Dessuten håper vi ved å ha fokus på urter i denne utgaven å bidra til at vi blir mer oppmerksomme på hva som er spiselig i naturen. Planter de aller fleste av oss, uoppmerksomme eller uvitende som vi ofte er, går rett forbi. Disse ville urtene er de flerårige plantene, en del av vår flora som med en ukuelig livskraft dukker opp år etter år. Kultiverte urter, de du får i potter og poser i butikkene eller dyrker selv, kan være både flerårige og ettårige. Det skal ikke store kassen, potten eller hageflekken til for å bli urtedyrker. Liker du å se det spire og gro er urtenes magiske verden et sted å begynne.
HISTORIEN OM urtedyrking strekker seg årtusener tilbake, via klostertidas munker og nonner, middelalderens kloke koner og vikingenes hager frem til vår tid. Alle de gamle kulturene vi kjenner hadde opptegnelser om dyrking og bruk av urter.
Vi vet at hagene i vikingtiden inneholdt kvann, humle, ymse typer løk og andre legende urter. I tillegg kunne de den gang som nå finne utallige spiselige urter i naturen. De var antagelig flinkere til å benytte seg av dem enn vi er, og mer avhengige av dem. Lenge var bruk av urter nesten glemt i Norge, og dyrking av urter var en sjelden hobby. Men så begynte ting å skje. Noen så at å dyrke urter kunne bli en næring med en levelig inntekt på et relativt lite areal.
FOR OM LAG 25 år siden ble Norsk Økologisk Urtelag dannet med formålet å arbeide for å øke dyrking og bruk av økologiske urter, og drive veiledning. Et tjuetalls medlemmer utgjorde starten, men medlemstallet vokste raskt. Etter hvert ble det dannet fylkeslag i ti fylker der iherdige sjeler samlet, utviklet og formidlet kunnskaper til interesserte over hele landet. Omfattende kursvirksomhet samlet også flere som ville gjøre hobby til næring. I løpet av 1990-tallet ble det bygget opp en velfungerende organisasjon med 600 medlemmer. De utga fagtidsskriftet Grobladet, hadde kursvirksomhet og nær kontakt med forskningen. Urtelaget tok også initiative
Gå til medietHISTORIEN OM urtedyrking strekker seg årtusener tilbake, via klostertidas munker og nonner, middelalderens kloke koner og vikingenes hager frem til vår tid. Alle de gamle kulturene vi kjenner hadde opptegnelser om dyrking og bruk av urter.
Vi vet at hagene i vikingtiden inneholdt kvann, humle, ymse typer løk og andre legende urter. I tillegg kunne de den gang som nå finne utallige spiselige urter i naturen. De var antagelig flinkere til å benytte seg av dem enn vi er, og mer avhengige av dem. Lenge var bruk av urter nesten glemt i Norge, og dyrking av urter var en sjelden hobby. Men så begynte ting å skje. Noen så at å dyrke urter kunne bli en næring med en levelig inntekt på et relativt lite areal.
FOR OM LAG 25 år siden ble Norsk Økologisk Urtelag dannet med formålet å arbeide for å øke dyrking og bruk av økologiske urter, og drive veiledning. Et tjuetalls medlemmer utgjorde starten, men medlemstallet vokste raskt. Etter hvert ble det dannet fylkeslag i ti fylker der iherdige sjeler samlet, utviklet og formidlet kunnskaper til interesserte over hele landet. Omfattende kursvirksomhet samlet også flere som ville gjøre hobby til næring. I løpet av 1990-tallet ble det bygget opp en velfungerende organisasjon med 600 medlemmer. De utga fagtidsskriftet Grobladet, hadde kursvirksomhet og nær kontakt med forskningen. Urtelaget tok også initiative