AddToAny

Kor norsk er maten eigentleg?

Kor norsk er maten eigentleg?
Halvparten av maten vi et kjem frå utlandet. Skal vi seie oss nøgde med det? Kor mykje av det vi et og drikk kan vi klare å produsere sjølve i Noreg?
DET SEIER SEG SJØLV at svaret på det spørsmålet heng saman med kva vi et og drikk. Kaffi kan vi til dømes ikkje dyrke her nordpå, det skal mykje global oppvarming til før vi kan tilby ho 25 grader heile året. Men vi kan, kor vondt det enn høyres ut, klare oss utan kaffi. Det svarte gullet inneheld så og seie ikkje ei einaste kalori, og utgjer difor heller ikkje ein einaste prosent skilnad til og frå på sjølvforsyningsgraden vår.

For nett den sjølvforsyningsgraden er det ein på barnehagelærarspråk kunne kalle ein vilter krabat. Andre ville seie han er litt vanskeleg å halde styr på, eller rett ut - litt tosken. Sjølvforsyningsgraden i Noreg var 50 prosent i 2016. Altså produserte vi halvparten av kaloriane vi åt sjølv. Kring 47 prosent var produserte av jordbruket, to prosent er fisk, og ein prosent er det vi produserer og haustar som privatpersonar.



DET TALET, altså 47 prosen
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt