AddToAny

Knekk jobbsøkerkoden!

Knekk jobbsøkerkoden!
2/2017 s. (96-96) Redaksjonelt vurdert Norge har opplevd store forandringer på arbeidsmarkedet de siste tre-fire årene.
Stigende ledighet og tøffere økonomiske tider har preget det norske arbeidsmarkedet. Mer enn 400 kvalifiserte søknader til én utlyst stilling er ikke lenger overraskende nyheter. Nedenfor finner du fire tips som vil hjelpe deg med å knekke jobbsøkerkoden.

1. Nettverksbygging

Så mye som seks av ti stillinger blir aldri utlyst, men løst via nettverk og rekrutteringsselskaper. 1,3 millioner nordmenn er registret på LinkedIn og blir ofte brukt av selskaper og rekrutterere for utlysning av stillinger og søk. Det er derfor viktig at du lager en god og fullstendig profil (All-Star) på LinkedIn, det vil gjøre at din profil kommer høyere opp på søkeresultatene i LinkedIn og Google. Et annet sted å starte ved siden av venner og familie er å kontakte rekrutteringsselskaper. En god rekrutterer kan presentere deg for mange spennende muligheter som er tilpasset dine karrieremål.

2. CV

CV-trender er konstant i endring, fra profilbildet til QR-koder og grafisk design. Det finnes ingen fasit for hvilke CV-format som er best. Grunnen til dette er at de som er på den andre siden av bordet, har ulike preferanser. De beste CV-ene er de som er skreddersydd til stillingen og selskapet du skal søke på. CV-en skal være lett leselig, oversiktlig og få frem nøkkelkvalifikasjoner og relevant arbeidserfaring. Tall imponerer med enn ord: De som får frem resultater som er støttet av tall, skiller seg ofte ut. Jobber du som regnskapsfører i et byrå, så få frem din utfaktureringsgrad og størrelsen på din portefølje.

3. Søknad

Veldig ofte blir søknaden lest etter at rekruttereren har gått igjennom søkerens CV. Er man i tvil om hvorvidt vedkommende er kvalifisert, vil man se etter relevant erfaring og nøkkelkvalifikasjoner. På den andre siden, fremstår vedkommende CV som overkvalifisert, leter rekruttereren etter søkerens motivasjonsfaktorer for å tre inn i stillingen. Søknadene som skiller seg ut, fremhever hvordan ens erfaring og kvalifikasjoner kan hjelpe selskapet med å nå sine mål. Derfor er det viktig å gjøre et grundig forarbeid og finne ut hvilke utfordringer og vekstområder selskapet har, og fortelle konkret hva du kan bidra med.

4. Intervjuet

Gjør research om selskapet, stillingen og intervjuer. Tenk nøye over hva du synes er unikt og interessant med firmaet. Et av de mest vanlige intervjuspørsmålene er fortell om deg selv eller vennligst gå igjennom din CV for meg. De som kommer med konkrete eksempler på hvordan deres tidligere stillinger og erfaring er relevant for akkurat den jobben de søker, skiller seg ofte ut. Derfor er det viktig du leser nøye igjennom stillingsannonsen og skriver ned på forhånd hvilke erfaringer og kompetanser man har opparbeidet seg som kan brukes som eksempler. De fleste forteller at de har stor arbeidskapasitet, lærer fort og har gode kommunikasjonsferdigheter, men veldig få gir gode eksempler som illustrerer akkurat dette. Husk å stille gode spørsmål underveis, et godt intervju kjennetegnes ofte av en jevn dialog.

https://www.nrk.no/nyheter/nedgang-i-oljebransjen-1.11527404 (Tall fra DNB Markets november 2016)

http://syslagronn.no/2015/02/09/oljeenergi/400-sokere-til-fem-oljejobber...

http://offshore.no/sak/63205_400_soekere_til_fem_jobber?_ga=1.75554199.3...

http://www.aftenposten.no/norge/6-av-10-jobber-blir-ikke-utlyst-448775b....

http://www.dinside.no/okonomi/her-finner-du-de-skjulte-jobbene/61208084

Forfatter: Olav Aleksander S. Breilid

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt