AddToAny

Karriereveiledere: - Sluttpakker svekker motivasjonen

Karriereveiledere: - Sluttpakker svekker motivasjonen
- Nettverk er viktigste grunn til ny jobb. Internett og sosiale medier den neste, sier utviklingssjef Heléne Palm i TRR i Stockholm.
(Artikkelen har tidligere stått på trykk i papirutgaven av Seniorpolitikk.no i april 2016)

Ulrika Wiklund og Helene Palm i det svenske Trygghetsrådet (TRR). (Foto Tora Herud)

- Vi kan lokalt arbeidsmarked fordi vi er på 40 steder i Sverige. Ved akutte behov oppretter vi nye kontorer, som for eksempel i Trollhättan da over 1.000 personer ble oppsagt ved Saab. Vi er en uavhengig part for arbeidstakeren, gir et individuelt tilbud og har et brennende engasjement, sier Ulrika Wiklund, regionsjef i TRR i Linköping. TRR gir hjelp i oppsigelsestiden og etterpå. Ni av ti aktive jobbsøkere finner ny jobb.

Siden TRR startet i 1974, er det senere kommet mange TRR-lignende virksomheter, slik at hele arbeidsmarkedet i landet nå er dekket.

- I virksomhetene er det mange seniorer ansatt og som har lang erfaring, sier Helene Palm, utviklingssjef i TRRs hovedkontor i Stockholm.

-Seniorene trives i jobben sin og gjør en enorm innsats. De som har fått hjelp av TRR, lykkes og får nye jobber, kommer hit og takker med blomster og kaker, sier Wiklund.

Individuell rådgivning

TRRs individuelle rådgivning til oppsagte følger to spor, ny jobb eller oppstart av foretak. - Noen har spesielle behov og får litt andre tilbud. Dette kan være sjefer som må bytte jobb eller de som har uhelse eller spesielle diagnoser. Vi holder dessuten kurs og seminarer, vi har TRR-Online, har jobbkontakter, arrangerer kontaktmesser mellom arbeidsgivere og arbeidssøkere. I Stockholm er det slike messer hver uke og med målrettede invitasjoner.

- I tillegg driver vi rådgivning til foretak og fagforeninger. Det er viktig å si opp folk på en korrekt måte. Det handler om kommunikasjon i vanskelige samtaler og om å komme fort i gang, sier Wiklund.

TRR gir også økonomisk støtte til oppsagte for kompetanseutvikling, som å dekke kursavgifter, litteraturkostnader og studielønn. Det gis konsulentstøtte for juridisk hjelp og støttesamtaler, og jobbsøkerstøtte som flyttehjelp, reiser til intervjuer og avgangserstatning (som kommer i tillegg til ledighetstrygd). - Folk har individuelle behov og trenger ulik støtte, men støtten skal lede til ny jobb, sier hun.

TRR gir et tilbud i 24 måneder innen fem år om noen mister jobben på nytt.

TRRs metode

Forenklet handler TRRS metode om å kartlegge den enkeltes nå-situasjon, kompetanse, arbeidsmarkedet og markedsføring, der de støtter og utfordrer, støtter og utfordrer. -Åsøke jobb gjennom sosiale medier er veldig viktig. I dag fins du ikke om du ikke er på LinkedIn. Vi bygger nettverk rundt den enkelte person, sier Wiklund.

- Vi samarbeider med alle, og vår fortjeneste er at folk får jobb, sier Palm.

For å starte eget foretak er det egen prosess. - Gjennomsnittsalderen for å starte egne foretak er 51,5 år. De senere årene er det kommet flere kvinner og de kommer i andre bransjer enn mennene, sier Wiklund.

I 2015 fikk 15.247 personer hjelp av TRR. Av disse er 81 prosent i ny jobb, 7 prosent startet eget foretak og 4 prosent er i gang med studier. Mange bytter bransje. 33 prosent er i en tidsbegrenset jobb og 67 prosent har fått fast jobb. Alderen for dem som fikk ny jobb fordeler seg slik:

30 år eller yngre 4 prosent

30-39 år 18 prosent

40-49 år 36 prosent

50-59 år 34 prosent

60 år og eldre 8 prosent

I den siste aldersgruppen er det noen flere som søker jobb som får det.

- I gruppen 60+ er det noen som ikke vil ha ny jobb, noen funderer på å pensjonere seg, noen får sluttpakker med opp til 18 måneders varighet og vil ikke søke jobb i denne perioden. Sluttpakker svekker motivasjonen for å søke ny jobb. Det er bedre å gi folk tilbud om studier og det gjelder alle aldersgrupper, sier Helene Palm.

Gjennomsnittsalderen for de arbeidssøkende som kommer til TRR er 45+ og de fleste er akademikere.

Fakta

Trygghetsrådet (TRR) ble opprettet i 1974 og retter seg mot tjenestemenn i private virksomheter og organisasjoner i Sverige, og eies av 20.000 private virksomheter. Driften av TRR betales gjennom en omstillingsforsikring som utgjør 0,3 prosent av lønnssummen ved den enkelte virksomhet.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt