AddToAny

Journalistene i Stavanger Aftenblad tjener nå mer enn kollegene i Aftenposten, viser lønnsstatistikken - men stemmer det?

Journalistene i Stavanger Aftenblad tjener nå mer enn kollegene i Aftenposten, viser lønnsstatistikken - men stemmer det?
Schibsted har endret lønnssystem, som gjør at det kan ha kommet med elementer i denne statistikken som ikke tidligere har vært med, opplyser MBL.
Lønnstatistikken for 2016 fra Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening er offentliggjort. Det er bransjelønn som brukes for å sammenlikne statistikk for ulike sektorer i arbeidslivet, og omfatter fastlønn og variable tillegg. Overtid og eventuelle bonuser er ikke medregnet.

Statistikken kommer alltid i forkant av MBL-oppgjøret som begynner til uken og i år er et mellomoppgjør.

Tallene viser at Stavanger Aftenblad går forbi kollegene i Aftenposten på lønnsstatistikken. Aftenbladet-journalistene har en bransjelønn på 709.181 kroner. Mens Aftenposten har 704.624 kroner. Ifølge lønnsstatistikken har Stavanger Aftenblad en lønnsvekst på 5,6 prosent, som tilsvarer 37.847 kroner.

Journalisten får imidlertid opplyst av klubbleder Erlend Skarsaune i Stavanger Aftenblad at tallene umulig kan stemme og at avisen forhandlet seg fram til en lønnsvekst på 2,22 prosent med stigeopprykk.

Han legger til at stillingstillegg kan påvirke snittet fordi de har nedbemannet, men mener det vil slå minimalt ut. Skarsaune forklarer at de også har fjernet noen mellomledere og kan ikke se at andre variable størrelser heller kan forklare økningen.

Her er fjorårets lønnsstatistikk.

VG på topp - igjen

Tallene viser imidlertid at de 168 registrerte NJ-medlemmene i VG holder stand på toppen i 2016, med en gjennomsnittlig bransjelønn ved utgangen av året på 744.570 kroner, med Dagens Næringsliv rett bak.

Fastlønna er imidlertid høyere i DN, og avisens 113 NJ-medlemmer får 16.714 kroner mer enn kollegene i VG.

For iTromsø skiller det nesten 100.000 kroner for å nå opp til konkurrenten Nordlys på lønnstatistikken. Gapet er ikke like stort mellom konkurrentene Varden og Telemarksavisa, der det kun skiller 25.852 kroner.

VGTV større

I fjor gikk VGTV foran TV 2 på lønnstatistikken for 2015. Da uttalte klubbleder Henrikke Helland i TV 2 at de ville bruke det for alt det var verdt i lokale forhandlinger. Det kunne TV 2 nemlig ikke tillate. Men tallene fra 2016 viser fortsatt at VGTV ligger foran med en bransjelønn for sine 34 NJ-medlemmer på 670.364 kroner mot TV 2s 358 medlemmer som har en lønn på 652.833 kroner.

Mastiff har høyest lønnsvekst med hele 13,5 prosent. Selskapet har i tillegg oppbemannet med ti personer. Rogalands Avis har også en tilnærmet lik lønnsvekst, men har gått ned to årsverk fra 2015.

Kvinner med 92 kroner mer

Statistikken viser at kvinner som jobber i Oslo med en ansiennitet på 10-12 år i fjor faktisk hadde en høyere fastlønn enn sine mannlige kolleger med samme utgangspunkt. Det er imidlertid kun i denne kategorien kvinnene går foran - og det kun med 92 kroner. I gjennomsnitt har mennene i Oslo over 40.000 kroner mer i fastlønn.

Utenfor Oslo hadde kvinnene med ansiennitet på 18-20 år, 25-29 år og 30 år høyere fastlønn enn sine mannlige kolleger. Men også her viser gjennomsnittlig fastlønn at menn tjener mer.

Store endringer

For å høre om tallene stemmer tar Journalisten kontakt med Geir Engen i Mediebedriftenes Landsforening. Han opplyser at han generelt er i mot at Norsk Journalistlag gir ut tall på enkeltbedrifter fordi små endringer kan gi store utslag.

Her kan du se hele statistikken

Han forklarer at Schibsted har endret lønnssystem, som gjør at det kan ha kommet med elementer i denne statistikken som ikke tidligere har vært med, men som i utgangspunktet skulle vært det. Tidligere har Schibsted også kun levert lønnstatistikk for deler av året.

Engen forklarer også at det kan være flere grunner til at lønnsveksten er høyere enn antatt, blant annet kan det ha kommet store stillingstillegg på tampen av året.

Klubbleder Gunnar Kagge i Aftenposten tar forbehold om at tallene stemmer, og forklarer at avisen har en ambisjon om å være attraktive og tiltrekke seg de beste journalistene i Norge. Han ser ikke på Stavanger Aftenblad som en konkurrent på lønn, men ser heller at konsulentbransjen stjeler gode hoder fra mediehusene.

Han mener det er viktig at ledelsen legger seg på et konkurransedyktig lønnsnivå med andre bransjer, slik at de beste folkene ikke forsvinner fra Aftenposten - eller bransjen for øvrig.

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt