AddToAny

Jeg kunne jo tatt meg en butikkjobb og tjent 50 kroner mer i timen

Jeg kunne jo tatt meg en butikkjobb og tjent 50 kroner mer i timen
Hun har to jobber og tjener drøyt 300.000 kroner i året. Veronika Andersen vet alt om å leve på lite. Explore your limits. Ordene står klistra på veggen inne på Elixia Tunejordet i Sarpsborg.
Musikken pumper fra store høyttalere inne i treningsrommet. Tredemøller og spinningsykler står plassert foran instruktøren som pisker de svettende framover, framover, selv om de står bom stille.

For mens foreldrene svetter av seg hverdagens stress og mas, passer Veronika Andersen ungene deres.

Inne på Elixia kidz triller hun en baby i søvn. Hun er 46 år og resepsjonist, renholder og kidz-ansvarlig i fulltidsstilling. For dette tjener hun 155 kroner og 86 øre i timen.

For å spe på inntekten vasker hun i et båthus nede i havna på Kråkerøy. Ekstrajobben er bedre betalt: 170 kroner timen. Til sammen gir det henne en årslønn på 308.000 kroner. For to jobber.

Explore your limits.

GLADE KIDZ: Ola og Wilmer (begge åtte måneder) er i trygge hender i Kidz-avdelingen hos Veronika, mens mammaene deres trener.

Sissel M. Rasmussen

På lønnsbunnen

Timelønnen til ansatte i treningssentre ligger i snitt 40 kroner under renholdernes lønn. Startlønnen er 132 kroner timen, noe som gir en årslønn på rundt 257.400 kroner, omtrent halvparten av snittlønnen i Norge.

Og selv om de fleste som jobber i treningsbransjen er fast ansatte, så har de ikke fast lønn. Veronika er et av unntakene, kollegaene får bare betalt hver time de har kunder. Og de får ikke lønn for å forberede treningstimene.

Lav organisasjonsgrad er ifølge Terje Mikkelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund hovedforklaringen på at ansatte i landets 1100 treningssentre er blant de aller lavest betalte i Norge.

Av de rundt 10.000 ansatte i bransjen er bare 200 medlemmer i forbundet.

- At resepsjonister og andre servicemedarbeidere har så lav timelønn, henger sammen med den lave oppslutningen om organisasjonen. Arbeidsmandsforbundet står ikke veldig sterkt i lønnsforhandlingene når vi knapt har noe ris bak speilet ved en eventuell konflikt. Da er arbeidstakerne prisgitt selskapene og hvor de mener de ansatte skal ligge lønnsmessig. Dessverre er de visst av den oppfatning at det er greit at de ansatte er blant de dårligst betalte i Norge, sier Mikkelsen.

* Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Fett på toppen

Kontrasten kunne nesten ikke vært større når vi ser på hvordan det står til på toppen i treningsbransjen.

Ifølge Virke Trening ble det i 2015 omsatt for 4,5 milliarder kroner i treningsbransjen. En bransje som domineres av store kjeder, hvor SATS Elixia er størst, med en gjennomsnittlig omsetning per senter på 19,7 millioner kroner i 2016. Den nest største kjeden, 3T, omsatte for 14,8 millioner kroner.

Et eksempel på at dette kaster av seg, er den tidligere sandvolleyballstjernen Bjørn Maaseide, som inntil mai i år sjef for den norske delen av SATS Elixia, med aksjer i selskapet. Dagens Næringsliv skrev nylig at Maaseide i fjor tjente 24 millioner kroner. Drøye ni av disse kommer fra investeringsselskapet Maaseide Promotion, der eierandelen i SATS Elixia er plassert, og Maaseide sa til DN at investeringen i SATS Elixia har jo gått veldig godt det siste året.

* Kommentar: Derfor er vi opptatt av forskjeller

Michael Kors på ebay

På gulvet ligger Wilmer på åtte måneder og sikler og smiler, mens jevngamle Ola utforsker en bordkant. Veronika holder oppsikt med de to babyene mens hun dytter ei leke bort eller tilbyr en slurk melk fra flaske, lar dem ellers få pusle i fred.

Mens hun forteller om hvordan hun tidlig lærte å leve på lite.

- Jeg vokste opp i de harde 80-åra, vet dere. Jeg husker at flere av venninnene i gata flytta fordi foreldrene måtte selge huset. Og vi ungene måtte klare oss med hjemmesydde klær.

80-årene var tida for Isba-støvler, Ball-gensere, Millet-jakker og Levis 501. Veronika hadde alt sammen.

- Men bare lookalikes. Vi hadde jo ikke råd, så vi kjøpte kopier.

Hun henter veska si fra et bord og vrenger innsida ut.

- Se på merket! Michael Kors! 129 kroner på ebay - bare juks. Jeg har én rosa og en blå.

TØFFE TAK: Hadde Veronika skulle tegnet en lykkekurve over livet sitt, hadde den fått en brå nedtur for noen år siden. - Jeg hadde ikke råd til å skille meg, sier hun.

Sissel M. Rasmussen

Klassisk arbeiderklasseoppvekst

Veronika vokste opp i en klassisk arbeiderfamilie i et klassisk arbeiderstrøk, i et husbankhus bygd av faren og farfaren, like ved fjorden. Byggefeltet lå kort unna barnehage og skole, der var felles grillfester i hagen og kort vei til venner.

Faren var formann i polyesterfabrikken til Jotun, tillitsvalgt og aktiv i Kråkerøy Arbeiderparti. Moren jobba på Stabburet, uføretrygdet fra hun var 60, etter år med høytrykksspyling og bøttevask. Veronikas lillesøster er blitt danser og koreograf, med eget studio.

Lav lønn over hele linja. Og gjerne en ekstrajobb på si.

- Pappa la gulv på kveldene for å tjene litt ekstra, forteller Veronika.

Aldri følt skam

- Syntes du at dere manglet noe?

- Egentlig ikke. Mamma tok med seg leverpostei fra jobb, og så hadde vi jo båten.

Båten var en 33 fots Limberg-krysser som faren brukte to år på å støpe selv. Hver sommer putret familien Andersen avgårde og ble på fjorden i tre uker. Eller de satte seg i bilen, en Volvo Amazon med campingvogn på slep, og kjørte gjennom Europa, til det gamle Jugoslavia.

Billig, og bra nok. Veronika har aldri følt noen skam over å ha dårlig råd.

- Nei, jeg bryr meg ikke om hva folk synes. Og har aldri følt noe savn etter å leve noe annerledes.

Hun drar på i østfolddialekt. Smiler masse, ler masse, ser på livet med det hun kaller en velsignet naivitet. Men av og til kommer dette draget over ansiktet. Som forteller at det har ikke alltid vært like lett.

For noen år siden brøt Veronika ut av av et 15 år langt ekteskap.

- De siste tre-fire årene var ikke bra for meg. Men jeg hadde ikke råd til å skille meg.

* Meningsmåling: Velgerne bekymrer seg over økte forskjeller

Bedre råd på trygd

Veien fram var brolagt med liten utdanning, dårlig betalte jobber og deltidsstillinger. Veronika hadde aldri sansen for skolens teori og begynte på elektrolinja etter ungdomstrinnet. Fra hun var 18 år jobba hun hos moren på Stabburet, med pølser, hermetikk og vasking, og så ble hun gravid.

20 år gammel fikk hun Silje, fem år senere kom Oliver. Ektemannen var student og de to leide andreetasjen hos svigerforeldrene for 2000 kroner i måneden.

Da Oliver var baby, skilte Veronika og barnas far lag. Veronika kjøpte seg en liten Obos-leilighet til 325.000 kroner, med moren som kausjonist. Samtidig mistet Veronika jobben på grunn av storoppsigelser i Stabburet.

Heldigvis hadde hun trygd.

- Jeg fikk barnetrygd og morstrygd, som det het den gangen, og jeg levde bra. Jeg hadde utbetalt mer i måneden enn nå, egentlig.

FORMANNEN OG LITA: Veronika møter som regel pappa Johannes i havna. Cocker spanielen Lita skal snart få løpe fritt.

Sissel M. Rasmussen

Korpstur ble vanskelig

Veronika begynte å jobbe i babypassen i treningskjeden SATS, ofte var lille Oliver med på jobb. Så møtte Veronika mannen hun var gift med i 15 år, flytta inn i et hus og hadde det hun kaller en grei økonomi.

Men ikke greiere enn at hun fikk problemer med å sende datteren på utenlandstur med korpset.

- De skulle til Italia, og det kosta en del penger. Siden det var vanskelig for meg, fikk vi til en ordning hvor barna kunne spare i to år før turen, 200 kroner i uka.

Veronika jobbet på den tida 80 prosent i det som var blitt SATS Elixia.

- Jeg hadde ikke alltid råd til de 200 kronene, og måtte spørre mamma om hjelp.

- Hadde du noen gang dårlig samvittighet for at ungene dine ikke fikk vært med på ting?

- Egentlig ikke. Jeg tror ikke de led noen nød.

Som på signal får Veronika en telefon. Hun tar opp den gamle Samsung-modellen og svarer datteren på 25 år at ja, hun kan låne litt penger. Silje har skadet hånden i bakeriet hvor hun jobber og venter på sykepenger til seg og familien. Det inkluderer også Veronikas barnebarn Mina på fire år, livets dessert og den Veronika koser seg aller mest med.

- Vi får dele på det vi har, sier hun til datteren. Til oss:

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Steinstøv utgjør en av de største helserisikoene for byggeog anleggsarbeidere. Nå står det eneste faget der det blir undervist i tematikken i fare for å bli lagt ned.
Arbeidsmanden 23.03.2024
LO krevde en sliterordning for dem som ikke klarer å jobbe til normal-aldersgrensa, for å stille seg bak pensjonsforliket.
Arbeidsmanden 23.03.2024
Boligrenta til LOfavør kan og må bli bedre. En medlemsmasse på over 1 million medlemmer er en stor styrke som burde gi bedre rentefordeler.
Arbeidsmanden 23.03.2024
800 flyplassvektere kan bli erstattet av servicemedarbeidere uten relevant utdanning hvis loven endres. Arbeidsmandsforbundet frykter for sikkerheten.
Arbeidsmanden 23.03.2024
På Ofotbanen fraktes blant annet malm fra Kiruna i Sverige til havna i Narvik. To ganger i løpet av kort tid har toget sporet av, og transporten stoppet opp i flere måneder.
Arbeidsmanden 23.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt