AddToAny

Hva betyr pH for engavling

Hva betyr pH for engavling
Vi har nettopp avsluttet en hektisk sesong med jordprøvetaking. I følge Forskrift for gjødslingsplanlegging skal det tas jordprøver minst hvert åttende år.
Minimumskravet er at prøven skal analyseres for pH, fosfor og kalium, og at det gis en vurdering av moldinnhold. Jordprøver tar vi for å få kunnskap om kalk- og næringsstilstanden i jorda slik at vi kan kalke og gjødsle riktig med tanke på de vekstene som skal brukes. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva pH betyr i grasproduksjon.



Prøvetaking ved vekstproblemer

Sliter en med enkelte vekstproblemer på noen områder bør en ta prøver både fra områder i åkeren med dårlig vekst og områder med god vekst, for å kunne se på forskjeller. Ved misvekst kan en også i sesong ta ut planteanalyser. Det er en del brukt i korndyrking i vårt område. De gir et mer nøyaktig øyeblikksbilde av næringsforsyningen av hva plantene får tak i av næringsstoffer i jorda. Derfor er det godt hjelpemiddelet for å avkrefte/bekrefte eventuelle mangelsykdommer. I tabellen som jeg har hentet fra Ragnhild Rena i Landbrukstjenesten Midtre Hålogaland, har hun satt opp noen av de mest brukte artenes krav til pH og krav til næring.



Hvorfor blir jorda sur?

Det blir ført bort store mengder kalsium (Ca) ved avling og noe med nedbør. I nedbørsrike år kan tapet ved utvasking tilsvare 15 - 20 kg CaO per dekar og år. Plantenes opptak av kalsium og nedbryting av organisk materiale kan også senke pH. Bruk av mineralgjødsel er også med og forsurer jorda. Ett eksempel: En gjødsling med 15 kg N i mineralgjødsel vil alene kunne gi et årlig kalkbehov på 11-15 kg CaO-ekvivalenter per dekar. Dette gjør at vi må vi kompensere med tilførsel av kalk.



Kjennetegn på sur jord

De fleste vil oppleve at på sur jord vokser det dårlig, og at veksten nesten stopper opp . Plantene blir stående og sture, i de verste tilfellene avgår de med døden. Kalking av sur jord vil føre til en positiv forandring i den botaniske sammensetningen i enga. Ei gammel eng med lav pH vil bli dominert av grasartene svingel, kvein, hundegras og sølvbunke. Vi ser at også at surjordsplanter som trives på sur jord, vil utkonkurrere kulturplantene. Slike planter er for eksempel linbendel, åkerstemorsblomst og syre. Et stort innslag av disse plantene indikerer lav pH. Disse plantene kan også greie seg på jordarter med høyere pH dersom jorda har et høyt næringsinnhold. Det er spesielt lett å merke surjordssymptomer på byggplantene. Bladspissene visner, de el
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

I kommunane Sogndal og Luster har me nokre produsentar som kastrerer oksekalvane sine, og ved å ta dette grepet, kan dei tømma fjøsen om sommaren og sleppa kastratane på utmarksbeite saman med resten av flokken.
BUSKAP 05.04.2024
Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.
BUSKAP 05.04.2024
De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.
BUSKAP 05.04.2024
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
BUSKAP 05.04.2024
En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp.
BUSKAP 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt