BUSKAP
12.12.2016
Geno bruker nå en ett-stegs metode for å beregne genomiske avlsverdier.
Her kombineres slektskapsinformasjon basert på stamtavle (A-matrise) for dyr som ikke er genotypet med genomisk slektskapsinformasjon basert på SNP-data (G-matrise) for dyr som er genotypet. Det kan være fordelaktig å justere G med informasjon fra A i større eller mindre grad. Målet med Elena sin masteroppgave var å undersøke om ulik vektlegging av G og A påvirket sikkerheten og «bias» (skjevhet eller systematisk feil) for genomiske avlsverdier for kjøttproduksjonsegenskaper for NRF.
Kjøttproduksjonsegenskaper
For å beregne avlsverdier for kjøttproduksjonsegenskaper brukes slaktedata fra sønner av NRF seminokser. Egenskapene som inngår i kjøttindeksen er slaktevekt, slakteklasse og fettgruppe. Arvegraden er 0,24 for slaktevekt, 0,29 for slakteklasse og 0,35 for fettgruppe. Det er en positiv genetisk sammenheng mellom de tre egenskapene, med genetiske korre
Gå til medietKjøttproduksjonsegenskaper
For å beregne avlsverdier for kjøttproduksjonsegenskaper brukes slaktedata fra sønner av NRF seminokser. Egenskapene som inngår i kjøttindeksen er slaktevekt, slakteklasse og fettgruppe. Arvegraden er 0,24 for slaktevekt, 0,29 for slakteklasse og 0,35 for fettgruppe. Det er en positiv genetisk sammenheng mellom de tre egenskapene, med genetiske korre