AddToAny

Forskningsrådet vurderer å svarteliste forskere

Forskningsrådet vurderer å svarteliste forskere
Forskningsrådet vurderer gebyrer og utestenging for å få forskere til å sende bedre søknader. Norske forskere kommer ikke utenom Forskningsrådet, som fordeler over en fjerdedel av alle offentlige forskningskroner.
Mange har klaget over at det tar for lang tid å skrive søknader. De fleste får avslag. Samtidig mener Forskningsrådet at det skrives for mange dårlige søknader.

Som Forskerforum skrev fredag, forbereder Forskningsrådet seg på kraftige kutt. Regjeringen har nemlig bedt et ekspertutvalg komme med kuttforslag tilsvarende 10 prosent av administrasjonsutgiftene deres, altså mer enn 80 millioner kroner. Administrerende direktør Arvid Hallén har skrevet et notat til Forskningsrådets hovedstyre der han skisserer mulige innsparingstiltak.

Gebyr og karanteneordning

For å redusere antall søknader som ikke holder mål, kan et gebyr på søknader og en karanteordning være aktuelle tiltak, står det i notatet, som hovedstyret sluttet seg til.

For det er svært ressurskrevende å behandle søknader.

Forskningsrådet gir søknadene de får en karakter fra én til syv. Søknader med karakteren fire eller dårligere blir stort sett alltid avslått. Rundt 45 prosent av søknadene til forskningsprogrammene havner under denne grensen.

- At en betydelig andel får relativt svak vurdering, er et uttrykk for at vi får for mange svake søknader, sier Hallén.

Sperret i ett år

Derfor vurdererForskningsrådet en straff for de svakeste søknadene, som i verste fall kan innebære at manikke får sende inn ny søknad på ett år.

- En karanteneordning kan for eksempel være at hvis man har søkt og fått karakter under et visst nivå, må man stå over ett år. Det er et incentiv for å anstrenge seg når man søker, sier Hallén.

- Ser du problemer med dette?

- Ja, man skal tenke seg veldig nøye om får man innfører det, men i noen tilfeller vil det kunne oppfattes som legitimt. Hvis en person tre år på rad sender en søknad som vurderes til karakteren tre eller fire, og han etter det tredje året får en karantene på ett år, tror jeg alle vil synes at er legitimt.

Debatt: Fagmiljøa sikrar kvalitet, ikkje Forskningsrådet

Om gebyrer sier han:

- Det er mange eksempler på at man må betale for å være med i en konkurranse. Det koster å være med i Birkebeineren. Det kan for eksempel være at hvis du sender en søknad som ikke vurderes til høyere enn fire, så koster det deg 10000 kroner. Det vil gjøre at man tar en ekstra runde med søknadene, sier han.

Koster 15 000 kr pr. søknad.

Nesten halvparten av søknadene er altså ikke gode nok til å kunne få støtte. Ifølge Forskningsrådets koster det dem mellom 15000 og 17000 kroner å behandle én enkelt søknad. Forskningsrådet behandler rundt 5000 søknader i året.

- Hvorfor koster det så mye?

- En søknad må først plasseres der den faglig hører hjemme. Så må det hentes folk inn til faglige paneler som skal vurdere søknaden. Bare innenfor Fripro (fri prosjektstøtte, journ. anm.) er det over 40 paneler. Dette er folk som er rekruttert fra hele verden, forteller Hallén.

Og fortsetter:

- Så skal de lese søknadene. De får et honorar for hver søknad. Så skal søknaden bedømmes. Normalt bekostes reise til Norge, hvor de vanligvis har møte i to eller tre dager. Så skal det tas videre til en fagkomité som gjør en endelig prioritering. Så skal det skrives tilbakemelding, hvor søker har krav på en substansiell begrunnelse. Det er et ganske omfattende apparat som settes i gang for å gi gode vurderinger av søknadene.

Debatt: Vi må innsjå at Noregs forskingsråd er eit dyrt og overflødig mellomledd

- Koster lite å sende søknad

Hallén understreker at han håper Forskningsrådet slipper å innføre gebyrer og karanteneordning.

- Det er andre måter som kan være mer interessante, nemlig at institusjonene tar et mye større institusjonelt ansvar for søknadsarbeidet, sier han og viser til et universitet i Canada.

- Når det kom utlysninger tok de intern runde på hvem som hadde gode ideer som de kunne legge litt ressurser i. Det resulterte i at de fikk færre, men bedre søknader. De fikk en høyere tilslagsprosent. Det handler om å skape incentiver så man kan få færre, men bedre søknader og dermed spare ressurser både for Forskningsrådet, men også for miljøene selv.

- Har folk for lav terskel for å sende søknader?

-Det koster i alle fall lite å sende en søknad. Gjenbruk er vel vanlig hvis du har en du har brukt i andre sammenhenger, som du kan tilpasse.

Forskningsrådet sikrer kvalitet i forskningen

En rekke danske forskere innen medisin er anklaget for å ha bedrevet vitenskapelig uredelighet ved ikke å ha opplyst om gjenbruk av forskningsmateriale i vitenskapelige artikler.

Forskningsrådet bruker mellom 15 000 og 17 000 kroner på å behandle én søknad om forskningspenger. De behandler rundt 5000 i året. Nå vurderer de nye tiltak for å få redusere antallet dårlige søknader.

Administrerende direktør i Forskningsrådet Arvid Hallén. Foto: Forskningsrådet

Fakta

Kunnskapsdepartementet har satt ned en ekspertgruppe som skal gjennomgå systemet for tildeling av forskningsmidler fra Norges forskningsråd. Hovedmålet med gjennomgangen er å øke kvaliteten i forskningen og redusere administrasjonskostnadene.

I mandatet står det at gruppens forslag til endringer skal synliggjøre innsparinger i administrasjonskostnader på minimum 10 pst. samt omdisponering av FoU-midler på minimum 1 mrd. kroner.

Ekspertgruppen ledes av leder i Teknologirådet Siri Hatlen. Den har professor Kari Melby fra NTNU og professor Erik Arnold fra Technopolis-gruppen som medlemmer.

De skal levere rapporten til Kunnskapsdepartementet senest 1. februar.

Forskningsrådets har selv spilt inn forslag om kutt til ekspertgruppen. Hovedstyret har behandlet en sak om innsparinger.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt