AddToAny

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge
Det er store forskjeller på folks helse, økonomi og utdanning. Se tallene her. De fleste av oss tenker på Norge som et land med små forskjeller mellom folk. Samtidig øker forskjellene raskere i Norge enn i mange andre land.
Forskjells-Norge har blitt en av de viktigste sakene i valgkampen. Vi vil vise fram hvordan dette ser ut for folk - og vi vil vise deg tallene. Gjennom ti grafer kan du i denne artikkelen kjapt bli litt klokere på Forskjells-Norge.

Artikkelen er en del av en serie der vi også har møtt 17 nordmenn som hver forteller sin historie: Her møter du både millionæren og fengselsfuglen, velferdsprofitøren og alenemora. Til sammen har dette blitt en nær fortelling om Norge i 2017 - og om forskjeller på folk.

* Her er hele serien: 17 historier om ulikhet i Norge

Her er Forskjells-Norge

Faktum er at Norge er et av landene i verden med minst forskjeller. Men det betyr ikke at det ikke er forskjell på folk også her, for eksempel når vi ser på helse og utdanning.

Inntektsforskjellene i Norge øker dessuten mye raskere enn i mange land. Inntektsforskjellene økte over dobbelt så mye som snittet i OECD-landene i perioden 1986-2014.

* Kommentar: Derfor er vi opptatt av forskjeller

Når Norge likevel har vært et land med små inntekstforskjeller, så forklares dette ofte med at vi har hatt sterke fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner og kollektive lønnsforhandlinger mellom partene i arbeidslivet. Velferdsordningene har vært for alle og vært med på å utjevne forskjellene.

Her er imidlertid ti grafer som viser forskjellene i Norge og hvorfor det er sånn.

Noen nordmenn er ekstremt rike, viser formuerapporten fra de internasjonale eiendomskonsulentene i Knight Frank som har telt millionærer og milliardærer i verden.

Antall personer og deres formue i norske kroner.

Er du med i toppen der oppe, er det høy sannsynlighet for at du blir der. I Norge, i likhet med resten av verden, så er det nemlig slik at er du født rik, så forblir du rik. Det er stort sett de samme blant oss som er rike år etter år, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det har ikke skjedd en stor utskiftning i toppen av inntektsfordelingen, viser målinger SSB har gjort for 1967-2011.

De 10 prosent rikeste eide 50 prosent av formuen i Norge, anslo samfunnsøkonomen Thomas Piketty for perioden 2009-2014. SSB mener det er grunn til å tro at dette er et for lavt anslag - at de rikeste egentlig eier en enda større andel av formuen i landet. Det er blant annet fordi ligningsverdien av eiendom er langt lavere enn markedsverdien. Mye tyder på at formuene er mye mer ulikt fordelt enn personinntektene i landet.

Inntekt etter skatt i kroner for ulike typer husholdninger i 2015. Nordmenn

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Steinstøv utgjør en av de største helserisikoene for byggeog anleggsarbeidere. Nå står det eneste faget der det blir undervist i tematikken i fare for å bli lagt ned.
Arbeidsmanden 23.03.2024
LO krevde en sliterordning for dem som ikke klarer å jobbe til normal-aldersgrensa, for å stille seg bak pensjonsforliket.
Arbeidsmanden 23.03.2024
Boligrenta til LOfavør kan og må bli bedre. En medlemsmasse på over 1 million medlemmer er en stor styrke som burde gi bedre rentefordeler.
Arbeidsmanden 23.03.2024
800 flyplassvektere kan bli erstattet av servicemedarbeidere uten relevant utdanning hvis loven endres. Arbeidsmandsforbundet frykter for sikkerheten.
Arbeidsmanden 23.03.2024
På Ofotbanen fraktes blant annet malm fra Kiruna i Sverige til havna i Narvik. To ganger i løpet av kort tid har toget sporet av, og transporten stoppet opp i flere måneder.
Arbeidsmanden 23.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt