AddToAny

Det norske låret

Det norske låret
Fenalår. Smak på ordet. Det gir gode assosiasjoner til høytid og bål, peis og leskende drikke. Putter du et fenalår i sekken har du både næring og salt som du trenger på tur. Fenalåret er urnorsk tradisjonsmat, et unikt produkt som bare vi lager.
VI KAN BEARBEIDE låret på en sau eller et lam så perfekt at det går gjetord om det, ikke bare her i landet men ute også. Eksport av norske fenalår er i sin spede begynnelse. Slik som vi andektig nyter skinke fra Spania, kan utlendinger unne seg noen skiver av våre fenalår. Vår spesialitet.

Men er det for vilt for dem, og for mange yngre her i landet som har vent seg til helt andre smaker? Er dette "gammelmannsmat"? I så fall skal vi gjøre hva vi kan for å få "landet" tilbake på kartet. Antagelig vet ikke forbrukerne nok om denne unike råvaren, eller spiser den ofte nok til å kunne skille mellom variasjonene.



LIKE VED Rådhuset i Oslo ligger den lille spesialbutikken Fenaknoken som er kjent for sitt mangfold av norske, spesielle råvarer og som ofte får besøk av utlendinger. Spesielt kommer amerikanere innom for å smake sine forfedres mat, de synes norsk mat er spennende, genuin - og litt spesiell.

- Norske fenalår er unike, men mange produsenter kan godt tilegne seg litt mer finesse, mener Eirik Bræk hos Fenaknoken. - Samtidig er det viktig at de ivaretar de stedsegne tradisjonene. Det finnes utrolig mange dyktige spekeprodusenter, store og små, vi heier litt ekstra på de som lager fenalårene i pakt med tradisjonene der de er fra.

Lokal fjelluft eller kystklima gjør utslag på smaken, sier Eirik. - Moderne klimarom medfører jevnere produkter, men ikke et like stort mangfold. De som speker i store klimarom kan jo like godt legge bedriften til Økern og frakte råvarene dit, sier han, litt for å poengtere at mat bør produseres mest mulig lokalt, for smaken, arbeidsplassene og tradisjonens skyld. Og for historiene som følger med, kundene elsker at en råvarer følges av en historie.

Det tar tid å få frem gode spekeprodukter. De som salter mindre og bruker lengre tid på tørkingen får som oftest et mørere og bedre resultat, er Eiriks vurdering. Han har smakt mange forskjellige fenalår, antagelig flere enn de fleste.



DE FLESTE FENALÅR er bare saltet, ikke røkt i tillegg. Salting hindrer bakterievekst og er en urgammel konserveringsmetode. I det øyeblikket dyret er slaktet starter enzymer, som i levende dyr sørger for muskelvekst og reparasjon av muskelskader, å bryte ned proteiner i muskler og bindevev. Går det for langt vil kjøttet råtne. En viss nedbrytning vil vi skal finne sted i kjøtt vi spiser, da blir kjøttet mørere, men når det gjelder fenalåret vi
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt