AddToAny

Ap vil beholde K-en i KRLE, noe de var klart imot i 2013

Ap vil beholde K-en i KRLE, noe de var klart imot i 2013
Det er langt mellom lyspunktene i Aps forslag til partiprogram, når det gjelder tro- og livssynspolitikk, mener Lars-Petter Helgestad.
Vi fortsetter vår gjennomgang av partiprogrammene, og denne gangen har turen kommet til det store og mektige:

ARBEIDERPARTIET

Som vanlig er det livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad som synser og analyserer det han finner i programutkastet.

Det første han trekker fram, er et litt skuffende punkt i Aps programforslag, nemlig at de har fjernet det som tidligere stod om livssynsnøytrale seremonirom som kan brukes av alle.

- Synes ikke Ap dette er en god ide lenger? Hvorfor ikke i så fall? De har jo stått i front for å få til dette. Behovet for å bygge livssynsnøytrale seremonirom var nevnt i plattformen til den rødgrønne regjeringen der Ap satt i førersetet. De rødgrønne satte i gang en tilskuddsordning for kommuner som ønsket å bygge livssynsnøytrale seremonirom.

Han synes det er synd hvis Ap ikke lenger vil jobbe for dette.

- Arbeiderpartiet har kanskje ikke fått med seg at bare halvparten av de som lever i dag ønsker begravelse i Den norske kirke. Da må myndighetene finne gode praktiske løsninger for framtida. I lys av det, er det underlig at de har tatt bort dette fra programmet, sier han.

På samme temaområde savner Lars-Petter en avklaring i Aps programforslag om det er kommunene eller kirken som skal ha enerett på å forvalte gravplasser og krematorier i Norge. Dette er en sak som skal avgjøres i neste stortingsperiode.

- Det er litt rart at de ikke tar stilling til dette helt konkrete spørsmålet, sier han.

Vil fjerne fritaksretten i skolen

Lars-Petter henleder så oppmerksomheten over på et annet punkt som kanskje ikke ser så oppsiktsvekkende ut, men som han mener har alvorlige konsekvenser som partiet kanskje ikke har tenkt godt nok gjennom.

Aps programkomite ønsker nemlig at skolens tilbud og aktiviteter skal være felles, og at det ikke gjøres unntak fra felles svømmeundervisning og felles undervisning.

- For det første er det dårlig formulert. Men det er ikke hovedproblemet. Forslaget er i strid med Opplæringslovens 2-3a som sier at elever kan melde fritak fra undervisning de opplever som utøvelse av et annet livssyn, eller som de opplever som støtende eller krenkende. Det er denne paragrafen som sikrer fritaksrett fra forkynnelse i KRLE og fra skolegudstjenester, samt religiøst begrunnede fritak fra felles svømmeundervisning, sier Lars-Petter.

Les mer om fritak fra religion i skolen

- Det er en ganske vidtrekkende fritaksregel?

- Ja, absolutt. Legg også merke til at lovteksten sier at man kan melde fritak - altså ikke søke - og at denne meldingen ikke trenger noen begrunnelse. Hvis skolen får en slik melding, må de sørge for at det samme kunnskapsinnholdet blir formidlet på en annen måte, for loven sier også at elever ikke kan be seg fritatt fra selve kunnskapsinnholdet, sier han.

Hvis Ap virkelig mener at alle aktiviteter i skolen skal være felles, må de derfor også gå i

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Ap gikk samlet imot. Høyre ville ikke ha KRLE. Flertallet av biskopene og tunge kristne miljø sa nei. Nå virker det som KRLE er uløselig knyttet til den norske kulturarven. Hva har skjedd?
article_web Fri tanke 25.04.2017
Denis Diderot var kanskje en halvstudert røver, men først og fremst var han innovativ og eksperimentell og ga Europa den store franske Encyklopedien,
article_web Fri tanke 25.04.2017
Argument om at kirken har fått gratis tomt nådde ikke gjennom. Se bildet større Mandal HEF mener det bør være et prinsipp at tros- og livssynssamfunn ikke trenger å betale leie når de holder humanistiske seremonier i offentlige lokaler.
article_web Fri tanke 24.04.2017
Rundt 400 marsjerte for vitenskap i stiftsstaden på lørdag. TRONDHEIM: Rundt 400 mennesker trosset et ufyselig vær i Trondheim på lørdag og marsjerte for vitenskap.
article_web Fri tanke 23.04.2017
KOMMENTAR: - Dette er en lissepasning som bekrefter frykten til de som allerede var skeptiske til islam og muslimer, skriver i Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund.
article_web Fri tanke 21.04.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt