BUSKAP
29.05.2017
I år sier prognosen underdekning på 11 400 kg norsk storfekjøtt. Det tilsvarer gjennomsnittlig kjøttproduksjon på 1 600 bruk eller om lag 39 000 slakt. Dermed er storfenæringa i en misunnelsesverdig posisjon til økt verdiskaping.
En av utfordringene er å gire opp storfekjøttproduksjonen uten at slaktene blir for fete. Vi har fett nok og ingenting tilsier at det vil bli behov for mer. Tyngre slakt er en opplagt vei til økt kjøttproduksjon, men det må skje uten økt fettavleiring.
For å redusere storfekjøttimporten trenger vi både flere kalver og tyngre slakt. Det positive er at slaktevektene har økt. For Ung okse har slaktevekten de siste ti årene økt med 35 kg. Baksiden av medaljen er at i samme periode har det vært en økning i fettgruppe på 0,53, og andelen overfete slakt har økt fra 38 til 53